Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKOVÉ PROCESY A JEJICH SPOLEHLIVOST
Advertisements

ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Poslední provozní události v procesním průmyslu (chemický, potravinářský, farmaceutický + procesní zařízení v jiném průmyslu) potvrzují celosvětový trend:
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Útvar krizového řízení
Audit administrativních činností
PODPURNÉ PROCESY V ORGANIZACI
Národní informační středisko
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Analýza a popis pracovního místa
Systémy chovu ryb.
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Strategické hlukové mapování
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Kapaliny.
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Analýza rizik Miroslav Čermák.
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
Proces řízení rizik.
Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Identifikace zdrojů rizik cementační pece Leisan Mukhametzianova Ing
Přístup k posouzení rizika
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Rozhodovací procesy.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Ochrana středních generátorů do 5 MW
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Ekonomika malých a středních podniků
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
SEVESO podniky a jejich vliv na vývoj území v jejich okolí
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Prevence závažných havárií v ČR
ZÁKON O PREVENCI ZÁVAŽNÝCH HAVÁRIÍ
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Kontrola prací s cytostatiky
Transkript prezentace:

Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny B a způsob jeho provedení Posouzení rizik závažné havárie se provádí pro a) všechny fáze životního cyklu objektu od zpracování projektové dokumentace až po likvidaci, b) běžné i mimořádné provozní podmínky včetně možného selhání lidského faktoru nebo možného vnějšího ohrožení.

Kvalifikované posouzení rizik závažné havárie vyžaduje: a)identifikaci zdrojů rizik a výběr zdrojů rizik pro podrobnou analýzu rizik za účelem zjištění, jakou měrou jednotlivé zdroje rizika přispívají k celkovému riziku analyzovaného objektu, b) analýza rizik, která zahrnuje 1. určení možných scénářů událostí a jejich příčin, které mohou vyústit v závažnou havárii, 2. odhad následků scénářů závažných havárií na životy a zdraví lidí a zvířat, životní prostředí a majetek, 3. odhad roční frekvence scénářů závažných havárií, 4. stanovení míry rizik scénářů závažných havárií, které vychází z výsledků provedených stanovení následků a frekvencí scénářů, c) hodnocení rizik, které obsahuje hodnocení přijatelnosti rizik závažných havárií na základě kritéria skupinového rizika. K tomu: ENVI-rizika, vliv člověka, domino efekty.

Výběr jednotek/zařízení vyžadujících QRA Metodika BEVI Selekce ZRZH podle CPR 18E Důležitým kritériem pro definování "samostatných jednotek/zařízení " je podmínka, že únik obsahu jedné jednotky nevyvolá významný únik z jednotky jiné.

CPR 18E BEVI Jak jednoduché/transparentní je rozhodování proces/sklad ??? Typ jednotky/ zařízenífaktor O 1 Procesní (výrobní) zařízení 1,0 Skladovací zařízení 0,1

Schéma jednoduché kontinuální destilace Nástřik do kolony Odběr z hlavy kolony Balast

Závěr: Refluxní nádrž je hodnocena jako SKLADOVACÍ zásobník, nikoliv jako proces.

CPR 18E BEVI Jak jednoduché/transparentní je rozhodování uvnitř/vně ??? Umístění jednotkyO2O2 umístění vně budovy (na otevřeném prostoru) umístění uvnitř budovy (v uzavřeném prostoru) jednotka umístěná v jímce a provozní teplota T p je nižší než teplota normálního bodu varu zvýšená o 5°C, tj. T p < T n.b.v. +5°C jednotka umístěná v jímce a provozní teplota T p je vyšší než teplota normálního bodu varu zvýšená o 5°C, tj. T p > T n.b.v. +5°C 1 0,1 1

Závěr: Zásobník ze zkapalněným plynem je zpravidla skladován při teplotě vyšší, než je normální bod varu - O 2 = 1 (např. LPG, bezvodý amoniak, chlor) U LPG pozor na po obvodu uzavřenou jímku – BLEVE !!!

Skupenství látka je v plynném skupenství látka je v kapalném skupenství – tlak nasycených par při provozní teplotě je 3 bary nebo vyšší – tlak nasycených par při provozní teplotě je 1 až 3 bary – tlak nasycených par při provozní teplotě je menší než 1 bar látka je v pevném skupenství O 3 10 X+D P i +D 0,1 Jak jednoduchý/transparentní je odhad tenze par ???

Přednosti selekce - objektivní redukce počtu zdrojů rizika, které je nutno detailně posuzovat, - pro nové provozy nástroj pro minimalizaci / eliminaci zdrojů rizika ZH, - selekce ZRZH není administrativní sběr dat a jejich počitačové hodnocení, - po 5 letech vhodné přehodnocení (změny v provozech), - střední podnik může vyžadovat posouzení několika set ZR, - detailní popis ZR je časově velmi náročný, - součástí je zpracování mapových podkladů, - vyhodnocení vyžaduje zpětnou kontrolu vstupních dat. Časová náročnost selekce

Rozsah studiePřípravaVyhodnoceníZpracování výsledků Jednoduchý/ malý provoz 8 ÷ 12 hodin1÷ 3 dny2 ÷ 6 dní Složitý/ velký provoz 2 ÷ 4 dny1 ÷ 3 týdny2 ÷ 6 týdnů Časová náročnost studie HAZOP (podle příručky AIChE / Guidelines for Hazard Evaluation Procedures )

1 zdroj rizika závažné havárie model pro únik zkapalněného plynu model pro odpar/spray při úniku model pro rozložení koncentrací model pro stanovení dávky D = f (C n, t) min. 3 scénáře úniku: - okamžitý únik - kontinuální únik do 10 minut - kontinuální únik otvorem 10 mm 2 tř. stability ovzduší : - F tř. stability ovzduší, - nejpravděpodobnější tř. stability ovzduší - zanesení velikosti zasažené plochy do mapy - rozdělení na (3) úseky podle % zranění - rozdělení na segmenty podle typu plochy (volná, průmyslová, obytná) Úvaha k odhadu následků pro zdroj rizika

denní doba odhad podílu osob uvnitř/vně noční doba odhad podílu osob uvnitř/vně odhad ztrát ve dne pro 3 úseky zasažení (nelineární) odhad ztrát v noci pro 3 úseky zasažení (nelineární) - odhad ztrát ve dne - odhad frekvence stanovených ztrát - odhad ztrát v noci - odhad frekvence stanovených ztrát - stanovení přijatelné frekvence pro odhadnuté ztráty - stanovení přijatelné frekvence pro odhadnuté ztráty - stanovení přijatelné frekvence pro daný scénář pro odhadnuté ztráty - posouzení přijatelnosti rizika f relace ( ) F p

K tomu přistupuje časová náročnost zpracování: - Programu řízení prevence ZH, - Vnitřního havarijního plánu - PFOO - dalších dokumentů.

Závěr: - odborná způsobilost zpracovatelů, - časová náročnost posouzení rizika a dalších dokumentů, versus čas vymezený na zpracování dokumentace???

Děkuji za pozornost !