Etopedie Speciální pedagogika dětí a mladistvých s poruchami chování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika. Hodnotíme:  Závažnost, dlouhodobé přetrvávání  Poruchy chování ve vztahu k rodině  Poruchy chování vázané na činnost v partě  Poruchy.
Advertisements

ŠKOLSKÁ ETOPEDICKÁ ZAŘÍZENÍ
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
IVA BUREŠOVÁ, PSYCHOLOGICKÝ ÚSTAV FFMU PORUCHY CHOVÁNÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
Prioritní osa 4 Oblast podpory 4.1 –systémový rámec počátečního vzdělávání Individuální národní projekt Rozvoj školních poradenských služeb, včetně kariérového.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Individuálně, ale společně a jinak
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Roční preventivní program a následná práce se třídou a rodiči Ing
Správa sociálního zabezpečení
Institucionální cesta podpory
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název vzdělávacího materiálu
Problémy a specifika pedagogiky
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Obtíže žáků s učením a chováním III.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Diagnostika chování Vrstevnické sítě vztahy, interakce kontrolní list
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Školní poradenské pracoviště
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Centra kolegiální podpory
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Nevhodné zacházení s dítětem PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Nevhodné zacházení s dítětem PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Život bez střeva , Praha.
Kriminalita nezletilých dětí a mladistvých
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Etopedie Speciální pedagogika dětí a mladistvých s poruchami chování

Poruchy chování vzhledem k věku Předškolní věk Školní věk Dospívání Odlišnosti vyplývají z věkových zvláštnosti, měnících se vztahů mezi dítěte a institucemi. Tím i změna příčin poruchy: bio-psycho-sociálně-spirituální. Zákon 109/2002 Sb. O výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů Vyhláška 334/2003 Sb., kterou se upravují podrobnosti výkonu ústavní a ochranné výchovy ve školských zařízeních

Předškolní věk Podle J. Piageta je chování heteronomní, dítě nemá vlastní názor a považuje za správné to, co řeknou dospělí. Nepřesnost v hodnocení reality. Nadměrné upoutávání pozornosti. Negativismus – neschopnost akceptovat požadavky okolí, důsledek nesprávné výchovy – dítě nereaguje na požadavky, nadměrné používání trestů, nepřiměřené nároky, malý prostor pro přijímání podnětů od dítěte. Lhaní – neschopnost odlišit realitu a přání, bájivá fantazie, je-li to náhradní uspokojení, o poruchu se nejedná.

Školní věk Záškoláctví Lhaní – obava z něčeho, dosažení něčeho, na co nemá právo. STUD za neúspěch!! Strach z trestu, ze zklamání blízkých, i učitelů. (Matějček-Dytrich 1994) Lži zaměřené na poškození druhého – není to obrana v nouzi. Často spojena s projevy egoismu, necitlivost, agresivita – odchylka osobního vývoje, prognóza do budoucnosti je horší. Krádeže. Podle Vágnerové lze diagnostikovat až tehdy, když si dítě uvědomuje rozdíl mezi osobním a cizím vlastnictvím, odlišný vztah k vlastním a cizím věcem. Zneužívání psychotropních látek. Vandalismus

Střední školní věk Krádeže, krade pro druhé, pro partu – odmítnutí účasti na krádeži by bylo vnímáno jako přestupek. Nejde o občasné odmítnutí norem, ale úplné nahrazení normami patry. Fixuje se asociální chování jako norma. Útěk – varianta únikového jednání. Reaktivní impulzivní útěk – reakce na událost, nezvládá situaci, únik před trestem, strach. Únik před degradací vlastního JÁ. (Matějček, Náhradní a rodinná výchova, 1999) Chronické plánované útěky –vyplývají z dlouhodobých problémů Toulání často navazuje na útěky. Příčinou může být nedostatek citové vazby k lidem a zázemí. Často disociální osobnost. Agresivní chování.

Typy poruch chování Hodnotíme: Závažnost, dlouhodobé přetrvávání Poruchy chování ve vztahu k rodině Poruchy chování vázané na činnost v partě Poruchy chování ve škole: ve vztahu k učiteli, ke spolužákům, nerespektování norem školy Poruchy agresivní a neagresivní

Neagresivní poruchy chování Lež Pravá lež (úmysl a vědomí nepravdivosti) Bájivá lež Patologická lhavost (jeden ze symptomů disociální poruchy osobnosti) Podvádění Sociálně nepřijatelná obranná reakce Zkratková reakce Zafixovaný způsob jednání

Neagresivní poruchy chování Záškoláctví, útěky, toulání Záškoláctví, školní fóbie Útěky z domova reaktivní, impulzivní Chronické útěky Toulání Hledání příčiny, které neagresivní PCH vyvolaly: konflikty ve škole, v rodině, s vrstevníky, obrana před ponižujícími pocity, strach

Agresivní poruchy chování Krádeže: Krade pro sebe Krade pro druhé Krade, aby demonstrovalo svoje kompetence (konformita k vrstevnickým skupinám) Krade s partou, pro partu Vandalismus - poškozování a ničení věcí. Je to forma nesouhlasu s okolím, se způsobem života. Něco aktivně měnit je obtížné nebo připadá nemožné. Též projev neuznání hodnot. Šikana

Rizikové chování související s komunikací v současné společnosti Zneužívání návykových látek Šikana, kyberšikana Projevy rasizmu a xenofobie Politický a náboženský extremismus Poruchy příjmu potravy HIV/AIDS Nelátkové závislosti Podle materiálů MŠMT Strategie prevence rizikových projevů chování v letech

Ústavní a ochranná výchova Diagnostické ústavy – pro jednotlivce s nařízenou ústavní výchovou, uloženou ochrannou výchovou či nařízeným předběžným opatřením. Komplexní vyšetření – komplexní diagnostická zpráva – program rozvoje osobnosti Dětské domovy – péče o jedince s nařízenou ústavní výchovou, kteří nemají závažnější poruchy chování Dětské domovy se školou – nařízená ústavní výchova+ závažné poruchy chování, dušení porucha vyžadující výchovně léčebnou péče Výchovné ústavy – pečují o osoby starší 15-ti let, které mají závažnou poruchu chování

Literatura FISCHER, Slavomil, ŠKODA Jiří. Speciální pedagogika. Praha: TRITON, 2008 MATOUŠEK Oldřich. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : SLON, 2003 MATOUŠEK Oldřich. Ústavní péče. Praha: SLON, 1999 Vágnerová Marie: Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha :Karolinum 2005