NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 6.- 9._18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.
PRÁVNÍ INSTITUCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_19_PRÁVNÍ INSTITUCE Téma: OBČANSKÁ.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY OBČANŮ
Bezpečnostní systém ČR
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
TEST 7. POLITOLOGIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název vzdělávacího materiálu
Výchova k občanství Moc soudní
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
Občanské soudní řízení I.
Název vzdělávacího materiálu
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Obecné výklady o důkazech
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Občanské soudní řízení
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Subjekty správního řízení
Trestní právo Prezentace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Systém soudnictví Právní ochrana.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Občanské soudní řízení I.
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Občanské soudní řízení I.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Subjekty správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE

ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY OBYVATEL SOUDY A O ČEM ROZHODUJÍ SOUSTAVA SOUDŮ OSOBY ČINNÉ V SOUDNÍM ŘÍZENÍ ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY OBYVATEL SOUDY A O ČEM ROZHODUJÍ SOUSTAVA SOUDŮ OSOBY ČINNÉ V SOUDNÍM ŘÍZENÍ

 Společnost si za účelem obrany proti porušování právních norem vytváří orgány právní ochrany.  Je tvořena orgány, které stojí na pomezí dvou prvků systému státní moci, moci výkonné a soudní.  Ty proti narušitelům pořádku zakročují, provinilce postihují a zjednávají spravedlnost.

 státní zastupitelství – soustava úřadů, které zastupují stát v daných případech, u soudu jménem státu podávají žaloby (okresní, krajská, vrchní a nejvyšší státní zastupitelství)  policie – ozbrojený sbor, který má na starosti pořádek a bezpečnost na území celého státu  soudy – soudci jsou nezávislí, povinni se řídit pouze právním řádem, soustava soudů – okresní soudy, krajské soudy, vrchní soudy (Praha, Olomouc), nejvyšší soud (Brno )

 Soudy jsou nezávislé státní orgány, které zajišťují ochranu práv a rozhodují o vinně a trestu za trestné činy nezávislé platnými zákony  Soudy by měly být nezávislé a řídit se pouze platnými zákony  Soudci nesmí mít žádné vztahy k účastníkům, věcem v soudním řízení – nezávislost  Na soudy by neměl být vytvářen nátlak jinou mocí

v občanskoprávním řízení:  o osobním stavu (osvojení, rozvod…)  o určení jestli právní vztah je nebo není (vlastnictví věci)  o splnění povinnosti ze zákona v trestním řízení:  zda byl spáchán trestný čin  o vině nebo nevině obžalovaného  o trestu za spáchaný trestný čin

 ÚSTAVNÍ SOUD  - není součástí systému obecných soudů  - úkolem Ústavního soudu České republiky je dbát na ochranu ústavnosti.  - sídlem Ústavního soudu je Brno.  - 15 soudců (občan ČR, starší 40 let, právnické VŠ vzdělání, 10 let praxe)  – jmenuje je prezident republiky se souhlasem senátu  - funkční období je 10 let

 Nejvyšší soud (1) - který rozhoduje v poslední instanci, není již odvolání. Sídlo v Brně, předseda JUDr. Otakar Motejl  Nejvyšší správní soud (1) - zabývá se agendou správního soudnictví, napadení voleb, rozpuštění politických subjektů. Sídlo v Brně  Vrchní soud (2) v Praze – působnost pro českou část ČR v Olomouci – působnost pro moravskou a slezskou část ČR  Krajský soud – celkem 7, pro Pardubice krajský soud v Hradci Králové  Okresní soud (85) – v okresních městech (např. Liberec) okresní soud v Pardubicích se nachází v budově v ulici Na Třísle. Předsedkyní soudu je Mgr. Jaroslava Sádovská,

 Soudce - osoba pověřená rozhodovat ve sporných záležitostech - vstupuje do sporu dvou stran jako třetí a nezúčastněný, aby rozhodoval nestranně a spravedlivě - musí být nezávislý a nemůže rozhodovat o záležitostech, v nichž může mít nějaký osobní zájem - PODMÍNKY JMENOVÁNÍ: - občan ČR - věk nejméně 30 let - VŠ vzdělání v oblasti práva - složení justiční zkoušky - způsobilost, bezúhonnost a zkušenosti - tříletá právní praxe u soudu

 Obhájce - je právní zástupce osoby, proti které se vede trestní stíhání - jeho úkolem je poskytnout obviněnému kvalifikovanou právní pomoc v jeho prospěch  Státní zástupce - podává u soudu žalobu na obviněného, proto je někdy nazýván jako žalobce - zastupuje stát

1. Doplň chybějící pojem: ozbrojený sbor, který má na starosti pořádek a bezpečnost na území celého státu…………….. není součástí systému obecných soudů…………. soudy rozhodují zda byl spáchán trestný čin v ……………řízení 2. Správně spoj: soudce je právní zástupce obžalované osoby obhájce podává u soudu žalobu na obviněného Žalobce osoba pověřená rozhodovat ve sporných záležitostech 3. ÚSTAVNÍ SOUD, je pravda či ne ? úkolem Ústavního soudu je dbát na ochranu ústavnosti sídlem Ústavního soudu je Praha funkční období soudce je 15 let soudce jmenuje prezident republiky

CITACE