- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra - šíří se prostorem - odráženy kovovými, vodivými předměty - pohlcovány např. plasty nebo sklem
- magnetron : konstruovaný s důrazem na výkon a účinnost -v mikrovlnné troubě představuje energetický zdroj; od druhé světové války hojně využíván v radarech
- v komunikacích (radary, televize, mobilní telefony, satelitní vysílání atd.) - při ohřevu a zpracování potravin (rozmrazování, pečení, ohřívání) - při sušení různých materiálů (keramika, dřevo) - lékařství (léčba diatermií)
- při frekvenci 2,45 GHz, tj. vlnová délka 12,2 cm > neruší telekomunikační frekvence, vhodné pro ohřev vody - při působení elektrického pole se snaží kladně a záporně nabité části dostat k opačnému pólu > rozkmitají se a začnou do sebe narážet > dochází k uvolňování tepla - stěny trouby musí být z vodivého materiálu, který mikrovlny nepropouští, ale odráží - nádoba s jídlem naopak z nevodivého a propustného, aby se mikrovlny dostaly k potravinám - k důkladnému ohřátí se využívá otáčení ohřívaného jídla
- pokud upravujeme jídlo delší dobu a při vysokém výkonu a dosáhneme teploty v potravině alespoň 70°C, dojde ke koagulaci bílkovin = narušení struktury a ztráty funkce > usmrcení organismu - tím zabráníme přežití vyskytujících se parazitů např. tasemnice, svalovce, škrkavky
- poruchy nervových buněk, zraku, vnitřních orgánů, změny dědičnosti, snižování nutričních hodnot upravovaných potravin > změny složení krve – snížení obsahu hemoglobinu, zvýšení cholesterolu - umělé mikrovlny jsou nebezpečné nejen přímým zářením, ale i přes ohřátou potravu, a to i v malém množství
-mikrovlnná termoterapie (hypertermie) je onkologická léčebná metoda využívající mikrovlnný ohřev tkáně -první záznamy o možnosti léčení rakoviny zvýšenou teplotou pochází už ze starověku -vývoj byl podmíněn vývojem mikrovlnné techniky v 70. letech 20. století
Heinrich Hertz - sestrojil aparaturu, která vytvářela a detekovala mikrovlny ve spektru VKV léta 20. stol. – využívání mikrovln v radarech za druhé světové války objev tepelného účinku mikrovln na čokoládu první mikrovlnná trouba první restaurace s pokrmy připravovanými pouze mikrovlnnou troubou léta - rozšiřování v domácnostech
- budoucnost mikrovlnné technologie tkví zejména v GPS technologii
Barbora Dorazilová Eliška Olivíková Alžběta Rohová Kristýna Skyvová Martina Tomanová Michaela Vančurová Gymnázium Jakuba Škody