Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Kde je rybka? V p rezentaci si děti procvičí prostorovou orientaci. Návod: 1) Otázka je u každého obrázku stejná: Kde je rybka? 2) Dítě se snaží co nejpřesněji.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem Y, y
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Spotřebiče U každého spotřebiče vyber jednu správnou odpověď. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné.
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
K V A R T E T O Co k sobě patří Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Vnímání řeči O Budulínkovi
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Slunce a sluneční soustava
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Čteme, i když to neumíme. Pozoruj obrázky a snaž se pomoci paní učitelce se čtením. Nakonec tě čeká pár lehoučkých úloh. Autorem materiálu a všech jeho.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozvíjíme zrakovou paměť
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Tepelná elektrárnaTepelná elektrárna Elektrický proudElektrický proud Elektrický obvodElektrický obvod Opakování energieOpakování energie Použité zdrojePoužité zdroje

Těžba uhlí v hlubinném dole Uhlí vzniklo z pravěkých rostlin Ropa vznikla z pravěkých organismů Člověk získává energii z potravy Z ropy se vyrábí pohonné látky Použití uhlí při výrobě el. energie Elektrické spotřebiče Slunce – základ energie na Zemi

Zdroje energie Energii Energii nemůžeme vytvořit ani zničit Můžeme Můžeme ji jen přeměnit na jiný druh Hlavní zdroje: 1.Tepelné 1.Tepelné elektrárny 2.Jaderné 2.Jaderné elektrárny 3.Vodní 3.Vodní elektrárny Větrná elektrárna – malý, ale obnovitelný zdroj elektrické energie. Lze využít i sluneční svit. Stále stoupá spotřeba elektrické energie. Velká část je z vyčerpatelných zdrojů (např. uhlí, ropa, zemní plyn,...).

Tepelná elektrárna Uhlí Uhlí se spaluje Parní kotel – tvorba páry Stlačená pára roztáčí turbínu Generátor – přeměna pohybové energie na elektrickou Odvod použité páry do chladicích věží Chladicí věž – zkapalňování páry

Elektrický proud  proudění malých částeček (elektronů) od zdroje po vodiči ke spotřebiči a zase zpět Zdroj (např. elektrárna, baterie) Od zdroje ke spotřebiči Od spotřebiče ke zdroji  Vodič – látky vedoucí el. proud (železo a další kovy, ale také voda)  Nevodič – el. proud nemůže procházet (například guma, plasty, keramika)  Nevodivé materiály se používají k izolování vodičů

Elektrický obvod  Elektrický proud protéká vedením, které tvoří uzavřený okruh = elektrický obvod. Neuzavřeným okruhem neprotéká (proto neublíží ptákům sedícím na elektrickém vedení). Záporný pól Vodič Spínač Žárovka Vlákno Tok elektronů Kladný pól Elektrický článek (baterie)

Opakování 2 1)Které tvrzení je pravdivé: Energii můžeme vytvořit.Energii můžeme vytvořit. Energii můžeme přeměnit.Energii můžeme přeměnit. Energii můžeme zničit.Energii můžeme zničit. 2) Co patří mezi hlavní zdroje elektrické energie? Tepelné, jaderné a vodní elektrárny.Tepelné, jaderné a vodní elektrárny. 3) Elektrický proud je proudění od zdroje ke a zpět. Látky, kterými proud protéká, nazýváme elektronůspotřebiči vodiče. 4) Co je zde za značky? baterie žárovka 5) Mezi obnovitelné zdroje energie patří: roparopa sluneční svit sluneční svit uhlíuhlí

1)Na obrázku se nachází elektrárna (popiš ji) 2)Na obrázku se nachází vodní elektrárna. Co má asi s předchozí elektrárnou společné? Např. Hlavním rozdílem je ale to, že tepelná Uhlí Parní kotel – tvorba páry Turbína Generátor – „vyrábí“ elektrickou energii turbínu, generátor, výrobu el. energie. je to obnovitelný zdroj (ekologický).

POUŽITÉ ZDROJE  Kholová H. Přírodověda pro pátý ročník – Člověk a technika. Praha: Alter, s.  NASA. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  Dezidor. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Actron. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: BEba_ropy_III.jpg  Rudolf Stricker. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Martin Michálek. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Podzemnik. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Przykuta. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Lovecz. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  FDominec. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Michal Louč. [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: _Zdymadlo_a_vodn%C3%AD_elektr%C3%A1rna_v_Pod%C4%9Bbradech.jpg