Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH12 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Advertisements

Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Bc. Martina Chlumová Název:VY_32_INOVACE_ 01_HLINÍK Téma: Kovy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Elektromagnetická slučitelnost
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektromagnetická slučitelnost
Voda Základ života.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Prezentace – výklad učiva
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mangan.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_09 09 kyslíkaté kyseliny autor: Mgr. Helena Žovincová
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Beketovova řada napětí kovů
Závislost elektrického odporu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH12 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - chemie Tématický okruhVybrané kapitoly z anorganické chemie TémaKovy III. Ročník2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká učiva o hliníku, cínu a olovu, jejich vlastnostech, sloučeninách a praktickém využití. Motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo, zahrnuje ekologický aspekt zpracování kovů. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Kovy III.A a IV. A skupiny periodického systému prvků

III.A skupina: B, Al, Ga, In, Tl Vlastnosti hliníku : velmi lehký kov bělavě šedé barvy, kujný, elektricky velmi dobře vodivý. Hliník je v čistém stavu velmi reaktivní, na vzduchu se rychle pokryje tenkou vrstvičkou oxidu Al 2 O 3, která ho chrání před další oxidací. Největší praktický význam má Al – Hliník

Výskyt Al v přírodě Bauxit Al 2 O 3. x H 2 O nejdůležitější ruda pro získávání hliníku Kryolit Na 3 AlF 6 Křemičitany (živce, slída, jíly) Korund – minerál Odrůdy korundu : safír a rubín

Drahé kameny – odrůdy korundu Al 2 O 3 Safír Rubín

Slitiny hliníku (Al + Mg,Cu,Mn,Si,Fe,Zn) Dural - slitina Al+Cu+Mg Na rozdíl od hliníku má mnohem větší pevnost a tvrdost, přitom je lehký a odolný proti korozi. Využívá se jako materiál pro letecký a automobilový průmysl, při výrobě výtahů, jízdních kol, lehkých žebříků apod. Aluminotermická reakce - metoda výroby některých kovů (Cr, Mn, Mo, V ) z jejich oxidů za použití hliníku jako redukčního činidla. Cr 2 O Al → 2 Cr + Al 2 O 3 Při této reakci se uvolňuje značné množství tepla, této reakce se využívalo ke svařování ocelových kolejnic. 2 Al + Fe 2 O 3 → Al 2 O Fe

Výroba hliníku Hliník je co se výroby týká velmi náročný materiál. Vyrábí se z bauxitu, který se těží povrchově. Výroba hliníku je velmi náročná po stránce energetické a ekologické. Bauxit reaguje s koncentrovaným louhem, dochází přitom k velké spotřebě vody, znečištění ovzduší a produkci velkého množství pevných odpadů (silně zásaditých kalů).

Ekologickou katastrofou bylo zamořeno 40 km 2, likvidace škod na životním prostředí trvá dodnes. V r došlo k úniku jedovatých kalů z maďarské hliníkárny.

Proces výroby hliníku se skládá ze dvou nezávislých částí : příprava čistého oxidu hlinitého z bauxitu elektrolytická výroba čistého hliníku. Z důvodů velké náročnosti výroby je plýtváním výroba jednorázových hliníkových předmětů - plechovek na nápoje apod. Systém recyklace hliníkových předmětů není dostatečně propracovaný, sběrné kontejnery na Al odpad se vyskytuji jen sporadicky. Příklady obalů z Al, které lze třídit : Plechovky od piva, limonád, energy drinků, fólie od jogurtů, pomazánek, sýrů, hliníkové fólie od čokolád víčka zavařovacích sklenic omnia, hliníkové nádobí (příbory, hrnce, ešusy, konvice), plechy, konstrukce stanů, lehátek, pergol, lyžařské hole.

Využití hliníku Výroba Al vodičů, alobal Slitiny hliníku Al 2 O 3 se využívá k výrobě porcelánu, zubních plomb hliníkový radiátor

IV.A skupina : Ge, Sn, Pb Germanium – polokov získává se při zpracování uhlí, využívá se k výrobě polovodičů v radiotechnice, TV a optických vláken. Cín Olovo

Cín - Sn Stříbrolesklý kov, kujný, tažný. Má velmi nízký bod tání a je dobře kujný a odolný vůči korozi. Patří mezi kovy, které jsou známy lidstvu již od starověku především jako součást slitiny - bronzu (cín + měď). Využití v potravinářství při dlouhodobém uchovávání potravin (pocínování konzerv, cínové fólie - staniol) umělecké předměty, cínové nádoby, talířů při výrobě slitin (bronz, pájky, ložiskový kov, liteřina, varhanní kov)

Výskyt cínu v přírodě : ruda cínovec SnO 2 Výroba cínu redukcí koksem SnO C → Sn + 2 CO Cínový mor : Předměty z cínu se v nevytápěných místnostech (pod 13 o C) rozpadají. Cínová křtitelnice

Olovo - Pb Těžký toxický kov, který je znám lidstvu již od starověku. Nadměrné užívání olova bylo jedním z faktorů, který přispěl k zániku římské říše. Olovo má velmi nízký bod tání a je dobře kujné a odolné vůči korozi. Olovo velmi účinně pohlcuje rentgenové záření a gama paprsky. Slouží proto jako ochrana na pracovištích, kde se s elektromagnetickým zářením pracuje (obsluha rentgenů).

Využití olova Slitiny olova : s cínem, antimonem, stříbrem (pájky, ložiskový kov, liteřina) Elektrické akumulátory, olovnaté běloby Olovnaté sklo Výroba olověných vodovodní trubek s cínovou vložkou Suřík - Pb 3 O 4, výroba antikorozních nátěrů Tisíce tun jedovatého olova se ročně do životního prostředí dostává vinou myslivců, lovců a rybářů, kteří používají olověné broky a olůvka.

ZDROJE: BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.