Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Koordinovaná rehabilitace z pohledu fyzioterapeuta Klinika rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK, Praha Vendula Matolínová
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Informační a poradenské centrum ZČU
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Dokument KAP MSK - obsah
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Základní makroekonomické ukazatele
Řízení kolektivu. Řízení kolektivu Aby podřízení pracovali dobře, musí být splněny tyto podmínky: schopnosti podřízených pracovní podmínky motivace.
Název projektu: Moderní škola
31 Základní typy zdravotnických systémů
Příbram Ing. Václav Chytil
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Právo sociálního zabezpečení
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vykazování postupu nebo stavu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Právo sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Právo sociálního zabezpečení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Život bez střeva , Praha.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Seminář o stavebním spoření
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR

–Věčný problém –Nikdo neví co s tím –Každý si pod tím představuje něco jiného

Při řešení problému bychom si měli odpovědět na tyto otázky: -Proč ji potřebujeme? -Co nám má přinést? -Co má obsahovat? -Komu má sloužit? -Jaký je konečný cíl?

Proč ji potřebujeme? …protože je nezbytné v podstatně větší míře zlepšit zapojení OZP do společnosti a vytvářet co nejlepší podmínky pro jejich uplatnění.

Co nám má přinést? Kvalitnější život OZP, ale také ekonomický profit pro společnost.

Co má obsahovat? Léčebnou a rehabilitační péči, zajištění kompenzačních pomůcek, sociální poradenství, vzdělávání a rekvalifikaci, pracovní rehabilitaci, úpravu bydlení, úpravu pracoviště, řešení dopravní dostupnosti a pravděpodobně další věci.

Komu má sloužit? (Velmi složitá otázka) Měla by sloužit všem OZP, ale jednotlivé složky koordinované rehabilitace by měly být určeny určitému spektru OZP.

Jaký je konečný cíl? V ideálním případě – aktivní lidé se zdravotním postižením, s vysokou mírou zaměstnanosti a minimální závislostí na sociálních dávkách. V realitě dneška – lidé se zdravotním postižením, na které se nezapomene, a kterým někdo nabídne prostor pro jejich aktivizaci.

ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLAD: -funkční nástroje – zdravotní a rehabilitační péče, kompenzační pomůcky, vzdělávání, pracovní rehabilitace, zpřístupňování prostředí a další, -návaznost a koordinovanost jednotlivých nástrojů, vytvoření multidisciplinárních týmů – zásadní problém, bez koordinačního orgánu nelze zajistit, aby se jednotlivec v celém systému neztratil, aby na něj nebylo zapomenuto.

ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLAD: -financování – zásadní problém, bez vyřešení této otázky nelze uvažovat o koordinované rehabilitaci.

Spoléhat na oddělené financování jednotlivých nástrojů je nefunkční. Financování musí být založeno tak, aby financující subjekt měl co největší zájem zapojit účastníka koordinované rehabilitace zpět do aktivního života. Proto jsem přesvědčen, že musí být založeno na pojišťovacím systému.

PŘED ZÁVĚREM: Představme si jednoduchý případ mladého manažera po autonehodě. V dnešní situaci, pokud bude mít dobré rodinné zázemí a hodně štěstí, tak bude pravděpodobně bez zaměstnání, ale v upraveném prostředí s vhodnými kompenzačními pomůckami, žijící z renty a invalidního důchodu a stále ještě funkční rodinou.

ZÁVĚR: Mým snem je, aby výše uvedený případ byl jiný. Aby tento člověk byl plně zaměstnán, odváděl daně a pojištění. Jsem přesvědčen o tom, že toho lze dosáhnout jedině orgánem, který bude chtít profitovat na co nejrychlejším návratu takového člověka do práce, tudíž musí koordinovat jednotlivé nástroje rehabilitace a zároveň bude disponovat finančními prostředky.

Děkuji Vám za pozornost!