ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluKáva Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_18(20) AutorIng. Petra Pechová
Anotace O Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou a rozdělením kávy. O Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. O Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Káva P. Pechová, 2012
Káva O semena kávovníku, roste v tropickém pásmu (Afrika, J a Střední Amerika)
Složení kávy O kofein, B, T, Cukr, Voda – surová semena
Kofein O povzbuzuje nervový systém, srdeční činnost, potlačuje únavu, podporuje pocení, O močení, velká spotřeba kávy způsobuje nespavost, duševní neklid, dráždí žaludek, O není vhodná pro lidi trpící vysokým tlakem
Výroba O Surová káva se praží horkým vzduchem, ubývá v ní vody, cukr se mění na karamel, káva je pak hnědá. Pražením získává svou charakteristickou vůni a chuť.
Druhy kávy O a) podle země původu – Brazilská, Columbia, Arabica O b) podle způsobu zpracování – zrnková, mletá, instantní O c) podle obsahu kofeinu – s kof., se sníženým obsahem kof., bez kof. O d) jména směsí podle výrobců – Jacobs, Dadák, Nestlé, Tchibo
Náhražky kávy - pražené produkty z různých částí rostlin - nahrazují nebo doplňují pravou kávu - neobsahují kofein O Druhy: Cikore – z kořenů čekanky – káva Karo Luštěninové – ze sóji Obilné – žitovka, sladovka
Kontrolní otázky: O Co je to káva? O Jaký vliv má kofein na lidský organismus? O Jaké znáte kávové náhražky?
Použité zdroje: O ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN O