V České republice: Ježíšek Ve spojených Státech Amerických: Santa Klaus V Rusku: Děda Mráz Ve Velké Británii: Otec Vánoc O Ježíši Kristu v některých Zemí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě
Advertisements

Vánoce ve světĚ DUM 16/1.
Vánoce v Řecku.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus

Ve světě.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
AMERIKANIZACE.
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce v Japonsku.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky a tradice v Kanadě
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
Vypracoval Matěj Leher
Vánoce ve Velké Británii.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Ruské pravoslavné Vánoce. Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků.
Autor: Mgr. Eliška Pitáková
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Tradice Velikonoc.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Za dveřmi je … ZIMA.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Mikuláš Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce v Japonsku. Historie… Vánoce(křesťanský svátek) se do Japonska dostaly v 16. století spolu s křesťanskými misionáři, ale až v 19. století se staly.
VÁNOCE - RUSKO.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Anotace Jméno autora PaedDr. Šárka Kindlová Datum vytvoření Prosinec 2011 DUM 14 Ročník 4. ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Jazyk.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Vánoce na Maltě Terynková Natálie 8.A.
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Napsal: Filip Smolík Třída:6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vánoce v Australii By Eliška Benhartová
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
VÁNOCE V BRAZÍLII Adéla Pertlová, 6.B.
VY_32_INOVACE_04A_VÁNOCE - CHRISTMAS
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

V České republice: Ježíšek Ve spojených Státech Amerických: Santa Klaus V Rusku: Děda Mráz Ve Velké Británii: Otec Vánoc O Ježíši Kristu v některých Zemí

Ježíšek (německy: Christkind, maďarsky: Jézuska a slovensky: Ježiško) je zdrobnělina jména Ježíš Kristus, jehož narození křesťané o Vánocích slaví. Příběh jeho narození v Betlémě, jak jej podává Lukášovo evangelium, v přístřešku pro dobytek, „protože se pro ně nenašlo místo pod střechou“,přitahoval po staletí pozornost a patrně dal křesťanský ráz starším svátkům slunovratu. V současnosti je tato tradice spojena především s rozdáváním dárků. Ježíšek

V Rusku se nenaděluje na Štědrý den, ale na Nový rok. Dárky přináší Děda Mráz, který přijíždí za doprovodu Sněhurky na saních. Děda Mráz

Mrazík (nebo děda Mráz, rusky Дед Мороз nebo Морозко) — je zosobnění ruské legendy ve slovanské mytologii. Představuje období zimy nebo kováře. Jeho bratrem je bůh Vichr. U východních Slovanů je to stařec, který jezdí na saních se spřežením bílých koní a přináší zimní počasí. O Vánocích se mu proto obětovala kaše nebo kyselo. Původně však byl krutým a zlým pohanským božstvem, Velkým Starcem Severu, vládcem ledového chladu a sněhové bouře, která mrazí. Tato bytost později změnila svůj charakter a stal se z ní vánoční děda Mráz, který nosí dárky.

Santa Claus známý též jenom jako Svatý Mikuláš, Otec Vánoc nebo jednoduše Santa je legendární osoba, která v mnoha západních zemích dává dárky všem hodným dětem. Tradičně na Štědrý večer 24. prosince nebo 6. prosince (svátek Svatého Mikuláše). Legenda má z části základ v legendárním vyprávěním vztahujícím se k osobě Svatého Mikuláše. Velmi podobný příběh je v řeckém a byzantském folkloru spojován s Basilem Velikým. Svátek svatého Basila 1. ledna je časem vyměňování dárků v Řecku. Původně byl původně zobrazován v biskupském rouchu. Dnešní Santa Claus je většinou zobrazován jako oblý, veselý, bělovousý muž nosící červený klobouk s bílým lemem. Bíle lemované kalhoty s černým koženým páskem a boty. Santa Klaus

Santa Claus žije na dalekém severu v kraji věčného sněhu. Poloha jeho Santova obydlí kolísá od severního pólu po Korvatunturi v Laponsku. V americké verzi Santa přilétá na svých sáních, tažených létajícími soby. Do domu se dostává komínem tak, že do něj skočí a přistane v krbu. Tam dá dárky do punčoch, které si děti nachystaly na krbovou římsu, než šly spát.

Ve Velké Británii symbolem Vánoc je Otec Vánoc. Otec Vánoc nosí dlouhý oblek červené nebo zelené barvy. O Štědrý večer chodí dům od domu a rozdává dárky. Děti věší punčochy na krb a nebo prázdné povlak od polštářů na rohy postelí. Ráno se probouzejí a doufají, že právě jim tam zanechal spoustu dárků. Děti píšou Otci Vánoc dopisy, které vhodí do krbu. Jedině tak mohou vzlétnout a dostat se až do Severního Pólu, kde jejich přání bude vyslyšeno. Pokud však dopis shoří, musí se napsat znovu. Počátky oslavy Vánoc se ve VB datují k roku 596 n. l, kdy se svatý Augustin spolu s početnou skupinou mnichů vylodil na březích Anglie, aby přivedli Anglosasy ke křesťanské víře. Otec Vánoc

Ráno, 25.prosince, rodina společně rozbaluje dárky a poté připravují slavnostní hostinu. Ta bývá podávána přesně v poledne. Stůl, na němž se obědvá, se doslova blýská vším zřídkakdy používaným porcelánem a křišťálovým sklem. Oběd začíná přípitkem a poté symbolickým rozlomením tzv. christmas crackers (jedná se o papírové tuby, v nichž se ukrývá drobný dárek). Oběd se skládá z pečeného krocana s kaštanovou nádivkou se zeleninou a omáčkou. Nabídka dezertů je mnohem pestřejší: švestkový puding polévaný Brandy, sladké koláče nadívané kandovaným ovocem aj.