UDRŽITELNOST PROJEKTU ZÁKLADNÍ POSTUPY, ČINNOSTI A POVINNOSTI PŘÍJEMCE V DOBĚ UDRŽITELNOSTI PROJEKTU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Advertisements

MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
PŘÍLOHY MONITOTROVACÍ ZPRÁVY Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji III.
Projektový cyklus - realizace
Udržitelnost projektu Udržitelnost projektu Lubomír Baláš Ing. Karel Holoubek odbor kontroly a plateb Ú řad Regionální rady regionu soudržnosti Střední.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
UDRŽITELNOST PROJEKTU ZMĚNY PROJEKTU V DOBĚ UDRŽITELNOSTI NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM POŘÍZENÝM Z DOTACE.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Monitorování projektů v realizaci Ministerstvo vnitra České republiky Odbor strukturálních fondů.
UDRŽITELNOST PROJEKTU DLE ŘÍDÍCÍ DOKUMENTACE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc Zlín Podmínky pro dopracování projektu – 2.etapa (problémy,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Kroměříž Podmínky pro dopracování projektu 2., 3., 4. etapa (problémy, rizika,
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Kapitola 3 směrnice 36/INA-VOK Zásad vztahů Změny navrhované OE
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Jeseník Olomouc.
Druhy kontrol projektu:
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Seminář pro příjemce 4. výzvy 1. GG oblasti podpory 1.3
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Finanční účetnictví RADNICE
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Vyúčtování malého projektu a Závěrečná zpráva
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

UDRŽITELNOST PROJEKTU ZÁKLADNÍ POSTUPY, ČINNOSTI A POVINNOSTI PŘÍJEMCE V DOBĚ UDRŽITELNOSTI PROJEKTU

Udržitelnost projektu Obsah prezentace : Základní podmínky Monitorovací zpráva o zajištění udržitelnosti - obsah monitorovací zprávy - přílohy monitorovací zprávy Změny v době udržitelnosti - podstatné - nepodstatné - nenaplňování monitorovacích indikátorů Nakládání s majetkem

Výsledky a výstupy projektu musí být udrženy v nezměněné podobě (naprosto bezvadném stavu) ode dne ukončení fyzické realizace projektu, příp. ode dne finančního ukončení projektu po určenou dobu udržitelnosti v souladu s předem definovanými pravidly a podmínkami  3 roky - malé a střední podniky (podnikatelé)  5 let – ostatní: veřejná správa, příspěvkové organizace, neziskové organizace, velké podniky - podnikatelé Základní podmínka udržitelnosti

Monitorovací zpráva o zajištění udržitelnosti projektu Příjemce je povinen předložit tuto zprávu vždy do 22 pracovních dnů po uplynutí každého kalendářního roku, počínaje rokem následujícím po roce, kdy byl projekt fyzicky ukončen, a potom dále po dobu trvání požadované udržitelnosti projektu. Pokud příjemce nedodá monitorovací zprávu včas, je vyzván pracovníkem OKP k dodání v náhradní lhůtě. Poslední zprávu odevzdává příjemce do 22 pracovních dnů po uplynutí kalendářního roku, v němž uplyne lhůta pěti let (v případě MSP tří let) ode dne finančního ukončení projektu.

Monitorovací zpráva obsahuje informace o udržitelnosti projektu, naplnění a udržení cílů a indikátorů projektu, změnách v projektu, případných vazbách projektu na další chystané nebo realizované projekty a také o kontrolách, jejichž předmětem byl zrealizovaný projekt.  Popis zajištění udržitelnosti projektu a jeho cílů,  Informace o realizaci navazujících projektů (multiplikační efekt),  Jiné peněžní příjmy projektu v průběhu udržitelnosti projektu v rozdělení na investiční a neinvestiční, ale jen u projektů nad 1 mil EUR celkových výdajů, nezakládajících veřejnou podporu a které vytváří příjmy,  Popis zajištění monitorovacích indikátorů a horizontálních témat, (Instrukce pro práci s monitorovacími indikátory)  Popis rizik ohrožujících udržitelnost projektu,  Přehled kontrol projektu, které proběhly v daném monitorovacím období (po ukončení projektu),  Požadované přílohy prokazující zajištění udržitelnosti projektu. Obsah monitorovací zprávy

 Doplňující informace k Monitorovací zprávě o zajištění udržitelnosti projektu (údaje, které nejsou součástí webového formuláře),  Doložení vedení samostatné účetní evidence pro projekt - např. analytické účty u podvojného účetnictví, střediska nebo výkon u daňové evidence,  U projektů nezakládajících veřejnou podporu, nad 1 mil. EUR celkových výdajů a které vytváří příjmy – příjemce odevzdá (v souladu s čl. 55 Nařízení rady (ES) č. 1083/2006) v tištěné podobě vyplněné záložky Příjmy a Výdaje za předchozí kalendářní rok,  Kopie daňového přiznání včetně příloh potvrzená finančním úřadem, rozvahu a výkaz zisku a ztrát. Pro subjekty, které nepředkládají rozvahu a výkaz zisků a ztrát ze zákona, platí toto ustanovení přiměřeně (tzn., že vyberou z rozvahy a výsledovky ty položky, pro které mají věcnou náplň a tyto předají ve formě přehledných tabulek – přehledu o příjmech a výdajích, a přehledu o majetku a závazcích v souladu se zákonem 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů). Pokud je příjemcem obec, předkládá dále výkaz o plnění rozpočtu. Přílohy monitorovací zprávy

 Podklady prokazující dodržení pravidel pro publicitu v souladu s dokumentem Metodický pokyn Publicita (nejlépe na CD),  Dokumenty prokazující splnění indikátorů – dokumenty prokazující splnění monitorovacích indikátorů, ke kterým se příjemce zavázal ve Smlouvě o poskytnutí dotace v souladu s dokumentem Instrukce pro práci s monitorovacími indikátory, DOPORUČENÍ: naplňování indikátorů sledujte průběžně, nezjišťujte jejich hodnoty až při vyplňování monitorovací zprávy, případné nenaplnění indikátorů řešte včas!  Dokumenty, jejichž doložení vyplynulo z kontrol a v rámci kontroly Závěrečné monitorovací zprávy,  Specifické přílohy, které nebyly předloženy v rámci Závěrečné monitorovací zprávy V Monitorovací zprávě žadatel nemusí vyplňovat nerelevantní údaje a dále nemusí předkládat nerelevantní přílohy. Přílohy monitorovací zprávy

 Podstatné změny Podléhají schvalování VRR  Nepodstatné změny Nepodléhají schvalování VRR,  Změny oznamuje příjemce na formuláři D38 – Změnový formulář  Všechny změny (podstatné i nepodstatné) uvede a popíše příjemce v nejbližší Monitorovací zprávě o udržitelnosti projektu. Změny v době udržitelnosti projektu

 změna (nedodržení) hodnoty monitorovacích indikátorů  změna horizontálních témat  změna majitele/provozovatele  změna využití projektu  prodej/pronájem majetku pořízeného z dotace  ukončení projektu v době udržitelnosti  vyřazení majetku z účetní evidence Podstatné změny

Podstatné změny jsou schvalovány na základě žádosti příjemce Výborem Regionální rady. Některé změny lze povolit na základě odůvodněného požadavku příjemce – např. změnu nájemce. podléhají sankčnímu režimu – např. neplnění smluvních indikátorů, změna využití projektu nelze povolit – např. ukončení projektu v době udržitelnosti, prodej majetku pořízeného z dotace Podstatné změny

 změna sídla příjemce  změna kontaktní osoby  změna statutárního zástupce  NOVĚ se uvažuje o - změnách, kdy nedochází k zásadní změně nebo odstranění realizovaných výstupů projektu - nahrazení majetku při škodách - doplnění majetku, infrastruktury (značky, lavičky, vyznačení hřiště apod.) Nepodstatné změny oznamuje příjemce formou u či dopisu ještě před jejich uskutečněním, tyto změny jsou pouze ohlášeny a nepodléhají schvalování ze strany ÚRR Nepodstatné změny

Článek 10 Smlouvy o poskytnutí dotace: Příjemce je povinen po dobu udržitelnosti nakládat s majetkem pořízeným z dotace s péčí řádného hospodáře, tj. nezatěžovat majetek ani jeho části žádnými věcnými právy třetích osob nesmí majetek  převést/prodat/darovat  pronajmout/vypůjčit/zastavit  jinak umožnit nakládání s tímto majetkem třetí osobou Ve specifických případech lze každý požadavek příjemce individuálně posoudit a v případě jeho akceptace schvaluje VRR. Nakládání s majetkem pořízeným z dotace

Článek 10 Smlouvy o poskytnutí dotace: Poskytovatel dotace ve výjimečných případech s předchozím písemným souhlasem za současného dodržení podmínky udržitelnosti umožňuje dispozici s majetkem třetí osobou. Kategorie dispozicí s majetkem pořízeným z dotace  Dispozice s majetkem, kdy dochází ke změně vlastníka  Dispozice s majetkem, kdy nedochází ke změně vlastníka (dočasné časově vymezené nakládání) Dispozice s majetkem třetí osobou

úplatný převod – kupní smlouva bezúplatný převod - darovací smlouva přechod na právní nástupce při zániku příjemce  děděním  na základě rozhodnutí státního orgánu Příjemce je povinen o souhlas poskytovatele požádat VŽDY  s výjimkou přechodu, kdy dochází k převodu majetku nezávisle na vůli smluvních stran Poskytovatel dotace žádosti posuzuje individuálně dle jejich obsahu. Dispozice s majetkem – změna vlastníka

Žádost o souhlas s převodem musí obsahovat odůvodnění nezbytnosti převodu z hlediska zákonné úpravy nebo jiného zvlášť závažného důvodu, návrh smlouvy o převodu majetku mezi příjemcem a třetí osobou  podrobné vymezení předmětné části majetku  výše úplaty za převod  závazek nabyvatele dodržet podmínky udržitelnosti  povinnost poskytnout součinnost k plnění povinností příjemce uvedených ve Smlouvě o poskytnutí dotace Dispozice s majetkem – změna vlastníka

nájemní vztah  časově omezené nakládání s majetkem třetí osobou za úplatu, kdy nájemce platí příjemci výpůjčka  časově omezené nakládání s majetkem třetí osobou bezúplatně smlouva o údržbě/správě  časově omezené nakládání s majetkem třetí osobou za úplatu, kdy příjemce platí jako objednatel správy/údržby třetí osobě omezení/zatížení majetku  zástavním právem nebo právem věcného břemene Dispozice s majetkem – nedochází ke změně vlastníka

příjemce je povinen vyžádat si před uzavřením právního úkonu souhlas poskytovatele dotace příloha žádosti o souhlas – návrh smlouvy mezi příjemcem a třetí osobou, která musí obsahovat  podrobné vymezení předmětné části majetku  závazek třetí osoby plnit příslušné povinnosti příjemce ze Smlouvy o poskytnutí dotace  konkrétní výši úplaty za užívání majetku  zákaz dát majetek do podnájmu či jiného užívání další osobě Souhlas s dispozicí se uděluje jako souhlas předchozí, tj. před uzavřením příslušné smlouvy. Dispozice s majetkem – nedochází ke změně vlastníka

Omezení/zatížení majetku zástavním právem Metodické oznámení č. 29, příjemce je povinen vyžádat si před uzavřením právního úkonu souhlas poskytovatele dotace doložit :  přesnou specifikaci dotčeného majetku  originál listu vlastnictví budov a pozemků  závazný příslib banky za podmínek využití zástavy V MZ o zajištění udržitelnosti projektu, příjemce je povinen dokládat potvrzení od banky řádně splácí úvěr výši neuhrazeného zůstatku úvěru Dispozice s majetkem – nedochází ke změně vlastníka

 Příjemce není povinen žádat o předběžný souhlas poskytovatele dotace v případech, když příslušný právní vztah se třetí osobou existoval již před podpisem Smlouvy a zároveň ve studii proveditelnosti/marketingové analýze uvedl, že výsledek projektu bude po dobu udržitelnosti v nájmu/správě/údržbě atd. třetího subjektu u krátkodobých nájmů/podnájmů souvisejících s běžným provozem  jednorázový pronájem ke konkrétní kulturní/sportovní akci  Příjemce je povinen zajistit, aby třetí osoba splnila podmínky uvedené v článku 10 Smlouvy o poskytnutí dotace. Výjimky z povinnosti žádat o souhlas s dispozicí

Lubomír Baláš vedoucí oddělení kontroly a plateb Olomouc Děkuji za pozornost