Tematická oblast Pomocné vědy historické Datum vytvoření24. 11. 2012 Ročník7. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Advertisements

Státní symboly České republiky
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Státní symboly České Republiky
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_08 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_ 01 - Státní symboly
Oslavy 96. výročí vzniku samostatného Československa.
Česká republika: Státosprávní uspořádání Hospodářský zeměpis
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Státní symboly České republiky
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Státní symboly ČR 4. ročník
Heraldika.
Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Státní symboly České republiky
Moje vlast, moje bydliště Erby VY_32_INOVACE_06 Sada 9
Česká republika - státní symboly
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_8_ HISTORIE ČESKÝCH STÁTNÍCH SYMBOLŮ Číslo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Zpracováno v rámci projektu E-grow CZ.1.07/1.1.07/
Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. ( ) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
AnotacePrezentace k procvi č ení č tení s porozum ě ním a k rozvoji vlastiv ě dných v ě domostí o našem stát ě a jeho symbolech. Je ur č eno pro práci.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Má vlast Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Tematická oblast Numizmatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Zpracováno v rámci projektu E-grow CZ.1.07/1.1.07/
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
NA KŘÍDLECH PTÁKŮ TÉMA: PTÁCI V ERBECH. Když uvidíte tento puntík, vypneš mobil pod lavicí a upřeš svůj pohled sem!
Heraldika 2 Je to PVH, která se zabývá studiem znaků neboli erbů, jejich vznikem, užíváním a vývojem. Znaky českých zemí v minulosti, znaky šlechtické.
Dějepis HERALDIKA Referát Přemysl Vyhnal. Nauka o erbech odvozeno od slova herold 3 skupiny erbovní umění erbovní nauka erbovní právo HERALDIKA Je to.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Pomocné vědy historické
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Pomocné vědy historické
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Česká republika - státní symboly
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Věda zabývající se studiem znaků-erbů.
Státní symboly České republiky
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Česká republika - státní symboly
Autor: Andrea Kolářová
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Transkript prezentace:

Tematická oblast Pomocné vědy historické Datum vytvoření Ročník7. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s historií vzniku erbů i se základními pravidly jejich tvorby a způsoby popisování. Způsob využitíPostupně si ukážeme jednotlivé části, ze kterých se erb skládá. Studenti poté na základě úkolů sami popíší určitý erb a pokusí se vytvořit dle daných pravidel vlastní. AutorMgr. Michael Dvorský KódVY_32_INOVACE_17_DDVR09

HERALDIKA

Heraldika (z latinského heraldus –herold) je pomocná věda historická, která se zabývá studiem souhrnu pravidel a zvyklostí, podle nichž se znaky – erby tvoří, popisují, určují a kreslí. Vznikla v první polovině 12. století, kdy se v letech 1135 až 1155 objevují první znaky ve většině evropských zemí. V Čechách se za první erb považuje plamenná orlice dochovaná na pečeti Přemysla Otakara I. z roku Přemyslovská plamenná orlice _orlice_kunhuta.jpg

Klenot Přílbice Přikrývadlo Štít Figura Jednotlivé části erbu Korunka nebo točenice Erb rodu Pernštejnů

Tvary Štítu Gotický století Kolčí století, s výřezem pro dřevce. Renesanční století, různě vykrajované okraje. Barokní - od 17. století.

Možné způsoby dělení štítů Štít popisujeme z pohledu štítonoše, začínáme pravou stranou. Jako první hlásíme tinkturu – barvu, poté heraldickou figuru. Pro polcený štít se začíná zprava. Pro dělený štít shora. Po štítu popisujeme přilbu, klenot a přikrývadla

Obecné figury Obecné figury jsou obrázky živých, neživých a neskutečných věcí kladené do štítu. Rozdělili jsme je do následujících kategorií: přirozené - lidé, zvířata, rostliny, nadpozemské úkazy nadpřirozené - božské osoby, světci, náboženská symbolika, nestvůry umělé - zbraně, nástroje, nádoby atd. kříže - různě tvarované kříže Obecná figura by měla co nejvíce vyplňovat pole štítu a nemá se dotýkat okraje pole. Figura ze štítu se často opakuje v klenotu.

Creative commons Příklady nadpřirozených heraldických figur

Přílbice hrncová -první přílbice, která se objevuje v heraldice Creative commons t_1-2.png Přílbice kolčí Tato přílbice je používána výhradně k jízdním turnajům. Přílbice turnajová -tato přílba se používá od poloviny 15. století. Creative commons Creative commons ons/3/31/Helmet_4-1.png Přilbice

Creative commons _Great_helm_of_Albert_von_Prankh%2C_14th_century%2C_front.jpg Hrncová přilbice s klenotem

Na přilbu se umísťuje klenot Příklady klenotů

Přikryvadla Dalším prvkem, který lze na erbu spatřit, jsou přikryvadla. Říká se jim také přikrývky, pokrývky, krydla a fafrnochy. Jedná se o barevný pruh látky, která splývá z vrcholu přílbice směrem dozadu a do stran. commons/1/1e/Skraiste_1.png Přikryvadla v erbu rodu Kolowratů

Popis českého erbu: Velký státní znak tvoří čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém červeném poli je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí (zbroj – drápy, zuby, zobák). Ve druhém modrém poli je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve třetím zlatém poli je černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a červenou zbrojí.

Štítonoši U štítu jsou občas vidět další figury. Říká se jim štítonoši. Heslo a pokřik Pod erbem bývá často páska, na které je napsáno heslo rodu. Heslo většinou vyjadřuje tradovanou událost v dějinách rodu, jméno erbovníka, obecná moudra, lásku k Bohu, vlasti nebo panovníkovi. Jako příklad se většinou uvádí heslo rodu Popelů z Lobkowicz – Popel jsem a popel budu.

Dva gryfové jako štítonoši rakousko - uherského erbu z roku

Jaké klenoty naleznete na zobrazených erbech?

Historický erb Království českého Popište

Historický erb Markrabství moravského Popište

Historický znak Slezska Popište

Erby pěti větví rodu Rožmberků – „pánů z růže“

Erb rodu Schwarzenberků

Creative commons Creative commons A1tejna.svg Popiš erby Páni z Potštejna Valdštejnové

Popis erbů: Páni z Potštejna – Gotický štít, dělený stříbrno – červeným pokosem. Na hrncové přilbici stříbrno – červené přikrývadlo. Klenot tvoří parohy. Valdštejnové – Barokní čtvrcený štít. V prvním a čtvrtém zlatém poli modrý lev, ve druhém a třetím modrém poli zlatý lev. Turnajová přilbice s korunkou a zlato – modrým přikrývadlem. Klenot tvoří zlato – modrá křídla.