Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika Eberlová Název: VY_32_INOVACE_02_a_13_Soustava trávicí – Jednotlivé složky potravy a jejich význam Sada:Přírodopis VIII. – Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Eberlová
Název: Přírodopis VIII. – Soustava trávicí – Jednotlivé složky potravy a jejich význam Autor: Monika Eberlová Anotace: Prezentace slouží k výkladu látky o jednotlivých složkách potravy člověka a jejich významu. K této výkladové prezentaci je vytvořena procvičovací část v programu Easiteach. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu, jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne v VIII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.
JEDNOTLIVÉ SLOŽKY POTRAVY A JEJICH VÝZNAM Základní složky potravy ŽIVINY Živiny dělíme: ústrojné organické neústrojné anorganické
ŽIVINY ÚSTROJNÉ NEÚSTROJNÉ Bílkoviny Tuky Cukry Vitamíny Voda Minerální látky
ŽIVINY ÚSTROJNÉ Bílkoviny Tuky Cukry Vitamíny nenahraditelné: svalstvo, růst, imunita hlavní zdroj energie podíl na řízení životních funkcí nejbohatší zdroj energie (teplo) maso, mléčné výrobky, luštěniny vláknina
VITAMÍNY vit. A růst, imunita, nervy, zrak červené krvinky, nervy ořechy, luštěniny, červená řepa imunita – čerstvé syrové ovoce, zelenina, brambory vit. B vit. C vit. D zabraňuje křivici kostí mléko, vejce, mléčné výrobky, maso, čerstvé ovoce a zelenina slunce, máslo, rybí tuk
ŽIVINY NEÚSTROJNÉ VODAMINERÁLNÍ LÁTKY Stavební – výstavba tkání, kostí a vlasůvápník, fosfor Stopové – nezbytné pro člověkaželezo, měď, zinek, kobalt, apod.
DOBROU CHUŤ!
INFORMAČNÍ ZDROJE: 1. snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 2. snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 3. a 4.snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 5. snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 6. snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 7. snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 8. snímek [online] [cit ]. Dostupné z WWW: