Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika Eberlová Název: VY_32_INOVACE_02_a_7_Soustava oběhová Sada:Přírodopis VIII. – Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Eberlová

2 Název: Přírodopis VIII. – Soustava oběhová Autor: Monika Eberlová Anotace: Prezentace slouží k výkladu látky o oběhové soustavě člověka. K této výkladové prezentaci je vytvořena procvičovací část v programu Easiteach. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu, jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne 29.1.2013 v VIII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

3 SOUSTAVA OBĚHOVÁ Srdce - nepárový dutý orgán, uložený v dutině hrudní mezi pravou a levou plící za hrudní kostí, čerpadlo Stavba srdce - levá a pravá předsíň, levá a pravá komora, chlopně - záklopky, dovolují proudit krvi jen jedním směrem Činnost srdce Rytmicky se naplňuje krví ze žil a vyprazdňuje do tepen. Střídá se tah a ochabnutí.

4 SRDCE 1 horní dutá žíla 2 plícnice 3 pravá předsíň 4 pravá komora 5 dolní dutá žíla 6 srdečnice - aorta 7 plicní žíla 8 levá síň 9 levá komora

5 KREVNÍ OBĚH A oběh plicní B velký krevní oběh (tělový)

6 HLAVNÍ TEPNY

7 NEMOCI SRDCE A JEJICH PREVENCE infarkt myokardu srdeční arytmie angína pectoris zánětlivá onemocnění srdce Rodiče malého sportovce by měli dítě objednat na speciální preventivní prohlídku ke sportovnímu lékaři nebo kardiologovi. NEKOUŘIT 3 km chůze denně nebo 30 minut fyzické aktivity střední zátěže. jíst ovoce a zeleninu Co dělat pro zdravé srdce?

8 1. Ukaž na obrázku tlakové body a pojmenuj je. 2. Proč potřebujeme znát tlakové body svého těla? 3. Popiš první pomoc při zástavě tepenného krvácení. spánkový krční podkličkový pažní břišní tříselný podkolenní PROCVIČENÍ

9 INFORMAČNÍ ZDROJE: Www.ppp.zshk.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -26-1]. Dostupné z WWW: http://ppp.zshk.cz/media.aspx?id=Sdl002&TB_iframe=true&height=710&width=370 Www.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013 -26-1]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9va KROULÍKOVÁ, Jarmila. KROULÍK, Josef. Přírodopis pro osmý ročník zvláštní školy. 1. vyd. Praha: SEPTIMA, 1995. 93 s. ISBN 80-85801-36-1.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika."

Podobné prezentace


Reklamy Google