Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oběhová soustava člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oběhová soustava člověka"— Transkript prezentace:

1 Oběhová soustava člověka
autor: David Hainall

2 Krev a její funkce Zajišťuje oběh látek po těle.
Ke tkáním přináší kyslík, živiny a další látky (např. hormony). Z tkání odvádí odpadní látky a oxid uhličitý. Skládá se z plazmy a krevních buněk (červené a bílé krvinky, krevní destičky).

3 Složení krve Plazma Tekutá složka krve.
Asi 91% plazmy tvoří voda, 1% chlorid sodný a 9% tvoří různé ústrojné látky. Složení plazmy se mění pouze u některých onemocněních. Vykazuje i stálý osmotický tlak, který je nutný pro všechny buňky v krvi.

4 Vznikají v červené kostní dřeni v krvi se nerozmnožují.
Červené krvinky Tvar malých terčíků. Obsahují velké množství červeného krevného barviva hemoglobinu – váží kyslík a oxid uhličitý. Vznikají v červené kostní dřeni v krvi se nerozmnožují. Žijí 3 – 4 měsíce. Po zániku buňky je hemoglobin uvolněn v játrech – vznik žlučového barviva, železo je využito při tvorbě nových červ. Krvinek. ( )

5 Mají obrannou a ochrannou funkci.
Bílé krvinky Různý tvar. Tvoří se ve slezině, v mízních uzlinách, v kostní dření a v mládí i v brzlíku. Mají obrannou a ochrannou funkci. Hubí nežádoucí bakterie, viry a jiné cizorodé látky v našem těle. Hromadí se tam, kde hrozí nákaza a spolu s odumřelými buňkami a mikroby vytváří hnis. ( )

6 Podílí se na srážení krve.
Krevní destičky Nemají jádro. Podílí se na srážení krve. ( )

7 Krevní skupiny Rozlišujeme čtyři základní krevní skupiny:
A, B, AB a 0. Jejich existenci odhalil český lékař Jan Jánský. Jejich znalost je důležitá při případných transfůzích krve – pacientovi je možné podat pouze krev, která mu „neublíží“, tj. krev stejné nebo kompatibilní krevní skupiny.

8 Krevní oběh člověka vlásečnice žíly srdce ledvina tepny
( )

9 Uložení srdce v dutině hrudní
Srdce je uloženo v dutině hrudní. Nalezneme ho za hrudní kostí mezi pravou a levou plící, bránicí a páteří. ( )

10 Stavba srdce srdečnice (aorta) horní dutá žíla plicní tepna levá síň
pravá síň chlopně chlopně levá komora dolní dutá žíla přepážka pravá komora ( )

11 Činnost srdce Srdce je do jisté míry samostatný orgán.
Nervové impulzy řídící stahy svaloviny vznikají přímo v ní. Nejsilnější zdroj těchto vzruchů leží v oblasti pravé předsíně a odtud se šíří na pravou a levou komoru – vznikají pravidelné stahy srdce. ( )

12 V činnosti srdce rozlišujeme dvě fáze:
Klidová tepová frekvence dospělého člověka je přibližně 70 – 80 tepů / minutu. Srdeční sval je zásobován krví, kyslíkem a živinami systémem tzv. věnčitých tepen. Při jejich ucpání dojde k tzv. infarktu myokardu. diastolu – ochabnutí svaloviny systolu – stah svaloviny ( ) ( )

13 vyústění hrudního mízovodu do dolní duté žíly
Mízní soustava mízní uzliny mízní uzliny plíce bránice srdce vyústění hrudního mízovodu do dolní duté žíly slezina mízní uzliny ( )

14 Význam a funkce mízní soustavy
Je tvořena mízními cévami a mízními uzlinami. Mízní cévy odvádí přebytečný tkáňový mok (mízu) z mezibuněčných prostor. Mízní uzliny čistí mízu před vstupem do žil. Slezina Důležitý orgán krevní i mízní soustavy. Dozrává zde část červených krvinek. Vzniká zde část bílých krvinek.

15 Krev – shrnutí Zajišťuje oběh látek po těle.
Ke tkáním přináší kyslík, živiny a další látky (např. hormony). Z tkání odvádí odpadní látky a oxid uhličitý. Skládá se z plazmy a krevních buněk (červené a bílé krvinky, krevní destičky). Krevní skupiny – A, B, AB a 0.

16 Krevní oběh – shrnutí Člověk má uzavřenou cévní soustavu.
Srdce – funguje jako tlaková pumpa, dvě komory a dvě předsíně, klidová teplová frekvence je asi tepů za minutu. Tepny vedou okysličenou krev. Žíly vedou odkysličenou krev.

17 Mízní soustava – shrnutí
Mízní cévy vedou mízu. Mízní uzliny čistí mízu čistí mízu před vstupem do žil. Slezina – produkce bílých a červených krvinek.


Stáhnout ppt "Oběhová soustava člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google