AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce7. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaTěleso a látka Název.
Advertisements

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Rovnováha dvou sil Tématický okruh: Síla Vzdělávací obor: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Struktura látek a stavba hmoty
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Změny skupenství látky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Atomy a molekuly (suplovaná hodina)
Částicová stavba látek
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
ATOM.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autor: Stejskalová Hana
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obecná a anorganická chemie
Stavba atomu 8. ročník.
zpracovaný v rámci projektu
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
SOLI.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Období: září – prosinec2011
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Struktura látek a stavba hmoty
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hledej odpověď a zdůvodni:
Transkript prezentace:

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti látek Název výukového materiáluModel atomu IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa14 Anotace Prezentace určená k výkladu učiva o atomu, ke shrnutí učiva i k opakování.

MODEL ATOMU „?“

Atom - částice látky, která se skládá z obalu a velmi malého jádra. (Představa : atom = fotbalové hřiště, jádro = makové zrnko) Model atomu Helia:

Jádro atomu V jádře atomu jsou protony a neutrony. Protony jsou velkou silou vázány v jádře, oproti elektronu jsou mnohonásobně těžší. Nesou kladný elektrický náboj. Neutrony jsou přibližně stejně těžké jako protony, také jsou velkou silou vázány v jádře. Elektrický náboj nenesou – jsou neutrální.

Obal atomu Obsahuje elektrony. Elektrony jsou nejmenší elementární částice, krouží kolem jádra, nesou záporný elektrický náboj. Náboj elektronu a protonu je stejně velký, liší se znaménkem. Atom se jeví navenek jako neutrální, proto musí obsahovat stejný počet elektronů a protonů.

Atomy různých chem. prvků Atomy různých chem. prvků se liší počtem protonů v atomovém jádře. Platí: -p-počet elektronů je stejný jako počet protonů -u-u některých prvků může být počet neutronů v jádře atomu různý např. vodík nemá žádný.

Periodická soustava prvků

IONTY Jsou částice s elektrickým nábojem, které vzniknou z elektricky neutrálního atomu odtržením elektronu z atomového obalu nebo přijetím elektronu do atomového obalu. Kladný iont – méně elektronů jako neutrální atom Záporný iont – více elektronů jako neutrální atom Ke vzniku iontů dochází např. při elektrování těles.

Vznik iontů, iontový krystal

Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, SPN Praha 1981 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, Nakladatelství Prometheus, spol. s. r. o Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Cilon A. Ronan – Věda, vydal Knižní klub 1997, vydání první Obrázky – labo.cz