Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_07 Informatika - MS Excel – Vkládání vzorců Autor:
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Počítač zepředu a zezadu
Energetická hodnota potravin (EH)
Způsoby připojení k internetu
Další operace s vektory
Technické prostředky v požární ochraně
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – Měření a orýsování
Inf Počítač a lidé s handicapem
Inf Operační systémy a jejich funkce
Technické prostředky v požární ochraně
Způsoby zápisu algoritmů
Technické prostředky v požární ochraně
Lineární rovnice a nerovnice I.
Technická mechanika – Úvod do statiky
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Matematika Koule.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Fyzika – Elektrolýza.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Inf Ovládání operačního systému
Inf Tabulkový procesor - formátování
Matematika Parametrické vyjádření přímky
Matematika Komolý rotační kužel
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Směrnicový tvar přímky
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
Inf Vývojový diagram.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Technická mechanika – Převody
Inf Princip fungování elektronické pošty
Inf Teorie informace.
Matematika Operace s vektory
Vnitřní paměti počítače
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Technická mechanika – Těžiště
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Informatika – Grafika.
Fyzika – Magnetická síla
Teorie Informace, signál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Inf Rastová a vektorová grafika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Matematika Elipsa.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Matematika – přirozená čísla
Matematika + opakování a upevňování učiva
Informatika – Průměr a min-max
Informatika – Základní operace s buňkami
Matematika Kvadratická funkce v praxi
Transkript prezentace:

Inf Tabulkový procesor - funkce

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_03_32_INOVACE_02

Předmět: INF Ročník: 4. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Žák si procvičí práci v programu MS Excel. Konkrétně jde o vkládání základních funkcí a počítání s nimi. Klíčová slova: tabulkový procesor, buňka, argument funkce, součet, maximum, minimum, počet, pořadí Tabulkový procesor

Vzorce a priorita operátorů  Vzorce jsou základem práce s tabulkovým procesorem  Př. =A1+SIN(B1)*C1  vzorec vezme hodnotu z buňky B1, spočítá sinus této hodnoty a vynásobí jej hodnotou v buňce C1, k tomu celému potom přičte hodnotu z buňky A1  pořadí, vekterém se tyto operace odehrávají je uročeno tzv. prioritou operátorů, ta je stanovena následovně:  nejprve se provedou dané funkce  poté se provede násobení nebo dělení  nakonec se provede sčítání a odčítání  pokud by jsme chtěli jiné pořadí museli by jsme ho konkrétně určit závorkami, např. =(A1+SIN(B1))*C1

Vzorce a priorita operátorů  =SUMA(A1:A120)  tato funkce umístí do buňky součet buněk A1 až A120  chceme-li určit větší oblast buněk slouží k tomu dojtečka, tedy A1:A10 označí všech deset buněk  =FUNKCE(s čím chceme počítat)  tímto způsobem se zadávají funkce  čísla v závorce, se kterými funkce pracuje se nazývají argument funkce

Zadávání argumentů funkcí  přesné a správné zadávání argumentů je základem správného výpočtu  argumenty funkcí lze zadávat dvěma způsoby:  zápisem souřadnic buněk a rozsahu z klávesnice  výběrem buněk při zadávání vzorce myší  jakmile začnete zadávat vzorec, stačí klepnout na buňku, se kterou se má pracovat, a její souřadnice se do vzorce zapíší  při zadávání funkce lze také použít tlačítko

Zadávání argumentů funkcí  program MS Excel 2010 obsahuje přes 340 funkcí  pro základní práci s tabulkami je vhodné znát tyto:  funkce součet, průměr, maximum a minimum zadané oblasti  funkce zaokrouhlení, mocnina a odmocnina  finanční funkce pro výpočet budoucí hodnoty při spoření a pro výpočet splátky úvěru  funkce pro určení počtu hodnot a pro pořadí čísla v zadané oblasti

Zadávání argumentů funkcí  podmínka se dvěma možnostmi:  umožňuje členit další výpočet podle hodnoty nějaké buňky  v buňce C3 se objeví slovo Velká, pokud je hodnota buňky B3 větší než 100, jinak se objeví slovo Malá

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Praktická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c s. ISBN Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu a vlastní tvorby.