ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluDruhy obilovin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_08(20) AutorIng. Petra Pechová
Cílem prezentace je seznámit žáky druhy a použitím obilovin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
P. Pechová, 2012
pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, rýže, proso, pohanka
Výražková mouka Celozrnná mouka Výroba chleba, dalamánků Lihoviny, škrob, kávovina
Kroupy, krupky, perličky Ječná mouka Vločky Kávovina Slad Čajové pečivo Suchary
Ovesná kaše Ovesné vločky Krmivo pro koně
Obsahuje nejvíce bílkovin Hladká, polohrubá, hrubá mouka Krupice dětská, hrubá
Loupáním získáme jáhly Zavářka do polévek Příprava sladkých i slaných kaší Krmivo pro ptáky Teplejší podnebí
Příloha Hlavní pokrmy Kaše V Rusku moučník – bliny s kyselou smetanou
Mouka, krupice Corn flakes Popcorn Škrob (Maizena) Líh Olej V zemědělství - krmivo
Asie, Afrika, USA, Jižní Amerika, Španělsko, jih Itálie Zavářka, příloha, hlavní pokrm, moučník Saké – víno Burizony (pufovaná rýže) Bílá (dlouhozrnná, kulatá, parboiled, jasmínová, basmati), divoká, natural
Co obsahují obiloviny? Jaké znáte druhy obilovin? Jak skladujeme mouku a krupici? Najděte na internetových stránkách škůdce mouky.
ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN