Vietnamská kultura v porodní asistenci B. Trojanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
Advertisements

Afghánistán. Afghánistán je chudá hornatá země daleko od té naší. Lidé se tu živí hlavně zemědělstvím, chovají krávy, ovce a kozy. Žijí jinak, než lidé.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Lidská společnost digitálního věku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Každodenní život Řeků. Bydlení na venkově domy z hlíny a slámy ve městě z nepálených cihel středem domu dvůr, kde stál oltář jednotlivé místnosti kolem.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Stříhání malých a velkých dětí. Technika stříhání dětských vlasů. Bezpečnost práce a ochrana zdraví. EU-3-3.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jsou venkovské školy horší než městské?
VY_32_INOVACE_EV_8A_12M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ Ondra pomáhá ptáčkům“
Pojem přeměna obchodní společnosti
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rozdělení inventáře, MSI
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Biologie - pokyny ke zkoušce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
31 Základní typy zdravotnických systémů
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Model důchod-výdaje.
Veš dětská Co s tím?.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Úzká brána a cesta k životu
Když slova nestačí Prezentace.
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
Vietnamská kultura v porodní asistenci
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Doplněk (verbální atribut)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
1.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
15 věcí, které byly kdysi lepší...
Agresivita jako ohrožení socializace dítěte
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
EVROPA 11. STOLETÍ.
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Výroba velikonočního košíčku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Vietnamská kultura v porodní asistenci B. Trojanová

Demografická situace  V ČR žije asi Vietnamců  Uzavřené etnikum, dnes se situace výrazně mění  Převládající náboženství – konfucionismus  Čtyři vlny přistěhovalectví, nejprve pracovali v lehkém průmyslu a strojírenství, později skupovali kde co a posílali domů – dobří obchodníci

 Od 60. let 20. století studují na VŠ – výborní studenti, kontrolováni zastupitelským úřadem,  Po roce 1990 vzrůstá počet Vietnamců narozených v ČR, velmi snaživí studenti, výborné výsledky,  Přejímání zvyků majoritní společnosti  Nejlépe hodnocená minorita u nás

Odlišné zvyky  „Paní jste pěkná, tlustá.“  Stále se usmívají  Smíchem překrývají nejistotu či neporozumění – pozor na naše negativní hodnocení jejich reakce, nevysmívají se.  Dlouhý nehet na malíčku jako znak nefyzické práce  Veřejná kritika je největší pohana a zostuzení !!!!

Specifika komunikace  NE veřejná kritika  Vietnamec si nestěžuje  Muž se nedotkne ženy  Nohy na nábytku jsou nepřijatelné  Při rozhovoru nehledět přímo do očí – chápou jako naši nadřazenost a domýšlivost  NE ruce v bok – chápe jako náš hněv a pátrá po příčině

Stolování  Jí se tyčinkami  Zašpiněný ubrus je výrazem že jídlo chutnalo  V misce nechávají malý zbytek jako výraz sytosti  Mlaskají u jídla – výraz chutného jídla  Po jídle říhají  Jí velmi pomalu – doma je 95% vlhkost a 35 st. C.

Stravování  Rýže, ryby, drůbež, listová zelenina, ovoce, 3 x denně, málo solí  Teplé pokrmy jang – drůbež, vejce, rýže  Studené jing – karotka, fazolové klíčky  Rovnováha vede ke zdraví, nepijí chladné nápoje, nejlépe odražené  Špatně tolerují laktózu

Zdraví a nemoc  Vyhledávají léčitele  Dbát na pochopení doporučení – zpětná vazba  Vyhovět, chce-li přítomnost člena rodiny, respektovat soukromí a stud.  Ze skromnosti nežádají o nic, upozorní až v nejkrajnějším případě (bolesti, krvácení, průjem), někdy sdělí až se poptáváme

 Sdělení stavu nebo negativního výsledku po konzultaci s členem rodiny  Preferují toaletu před podložní mísou či močovou lahví  Smrkání je nepřijatelné – popotahují, nudle u nosu  Rodina se snaží, aby nemocný nebyl depresivní

Přístup k těhotné  Ochraňují, nesmí namáhavě pracovat, dbají na dobré jídlo, odpočinek  Těhotná v teple, dobrá hygiena  Důraz na hygienu  Je-li problém s novorozencem je nutno to oznamovat a konzultovat s členem rodiny, ten informuje matku  Doporučení dodržují, pokud jim porozumí

Specifika péče o těhotnou  V prvním trimestru nenabízet zázvor, pepř, alkohol, červené maso,meloun, špenát (horké potraviny), ale ani zmrzlinu a studenou vodu.  Doporučuje se ovoce, zeleniny, drůbeží maso, rýže  V dalších trimestrech mohou vše přírodní, chemicky upravené jídlo NE

Specifika péče při porodu  Rodička trpí tiše, nemají rádi CS  Bojí se krevní ztráty  Poloha v leže na boku  Tiše trpí, skromnost, emoce nevyjadřují  Nežádají o léky

Specifika péče po porodu  Po porodu se nerady koupou a myjí vlasy  Pohlazení dítěte po hlavičce je projevem neúcty – nehladit  Preferují kojení, ale začnou až po rozběhlé laktaci (nepřikládají časně)  Dítě chovají málo (odhání to zlé duchy), jméno až v domě rodičů a pak je již chovají.