Pojetí přírody u nefilosofických myslitelů Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Pojetí pravdy u pragmatiků
„Protože jsem poznal trýzeň žízně, vykopal jsem studnu, aby z ní i jiní mohli pít.“ Ernest Thompson Seton.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Jak se peče chleba IV. Lenka Hůnová. Výrobky z mouky Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pedagogická díla J. A. Komenského - kromě Velké didaktiky a Informatoria školy mateřské 4.část.
Jsem chlapec – čím budu? DŮLEŽITÁ POVOLÁNÍ. Kdo jsem? – co ke své práci potřebuji Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním.
Školy, státní organizace, organizace mládeže, občanská sdružení, cestovní kanceláře, tzv. „outdoorové“ firmy rozvíjející a využívající aktivity v přírodě.
NAKRESLI ŠŇŮRU K ELEKTRICKÉMU SPOTŘEBIČI Elektřina pomáhá, ale pozor.
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Jak vytvořit jednoduchou vránu. Pomůcky:  Tvrdý černý papír A4  Zbytek červeného papíru  Bílou pastelku, obyčejnou tužku  Nůžky  Lepidlo  Šablona.
Já písnička SKÁKAL PES. 2
O slepičce a kohoutkovi POLYTECHNIKA V DĚTSKÉ LITERATUŘE.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Včera, dnes a zítra VYTVÁŘENÍ ELEMENTÁRNÍHO POVĚDOMÍ O ŠIRŠÍM PŘÍRODNÍM, KULTURNÍM PROSTŘEDÍ, O JEHO ROZMANITOSTI, VÝVOJI, NEUSTÁLÝCH PROMĚNÁCH.
JAK KŘEMÍLEK A VOCHOMŮRKA ZASADILI SEMÍNKO Polytechnika v dětské pohádce.
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Výzva a aktivity v přírodě
Kameny Příroda kolem nás.
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
O Koblížkovi JAZYK A ŘEČ.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Učení, praktické aplikace principů učení
CIRKUS od nejmenšího.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
Jan Ámos Komenský.
POSLOUPNOST OBLÉKÁNÍ od spodků ke svrškům….
Jazyk a řeč – sociální informovanost
Konflikt, koření života
VELIKONOČNÍ POMLÁZKA NÁVOD.
Maminka vaří.
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Co se přírodě nelíbí.
Vývoj motýla Vnímání.
ŽIVLY VODA, OHEŇ, ZEMĚ, VZDUCH.
Poznáváme nástroje NA ZAHRADĚ.
FARMA DOMÁCÍ ZVÍŘATA.
Ochrana životního prostředí
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Hrajeme si na poštu Věra Vernerová.
poznatky, orientace ve známém prostředí
Strom, kdopak tu žije příroda.
Kolik svíček na dort vnímání.
Poznávací schopnosti - nářadí
Vztah k životnímu prostředí
Bc. Miloslava Vavříková
Orientace v řadě.
Orientace v řadě pracujeme v kuchyni.
Bludiště.
Co vznikne z vlny? Michaela Soukupová.
Roční období – znaky, svátky a tradice
Oheň - práce, povolání a řemesla
Postavičky z přírodnin
Transkript prezentace:

Pojetí přírody u nefilosofických myslitelů Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

J. A. Komenský ( ) Filosof, pedagog, učitel národů. Filosof, pedagog, učitel národů. Pansofie - snaha o fundované poznávání světa. Pansofie - snaha o fundované poznávání světa. Čtyři pansofické světy - svět možností, svět archetypů, svět andělský, svět hmotný Čtyři pansofické světy - svět možností, svět archetypů, svět andělský, svět hmotný Příroda - vzor pro naše jednání: Příroda - vzor pro naše jednání: v přírodě se vše děje účelně, všude se dosahuje cíle, nikde není ničeho nazbyt. v přírodě se vše děje účelně, všude se dosahuje cíle, nikde není ničeho nazbyt.

Eduard Štorch ( ) Pedagog, spisovatel, vědec, přívrženec Eubiotiky - zdravého životního stylu. Pedagog, spisovatel, vědec, přívrženec Eubiotiky - zdravého životního stylu. Návrh školské reformy opírající se o propojení přírody - zdraví – školy. Návrh školské reformy opírající se o propojení přírody - zdraví – školy. Škola a pobyt v přírodě - plavání, bruslení, lyžování, skauting. Škola a pobyt v přírodě - plavání, bruslení, lyžování, skauting. Dětská farma na Libeňském ostrově - škola v přírodě. Dětská farma na Libeňském ostrově - škola v přírodě. Propagátor nových trendů učení a výchovy: učení se objevováním, výchova zážitkem a zkušeností v přírodě. Propagátor nových trendů učení a výchovy: učení se objevováním, výchova zážitkem a zkušeností v přírodě.

E.T. Seton ( ) Přírodovědec, ilustrátor, pedagog. Přírodovědec, ilustrátor, pedagog. Ovlivněn J. J. Rousseau a R.W. Emersonem. Ovlivněn J. J. Rousseau a R.W. Emersonem. Wandervogel, Woodcraft, Skauting – mládežnická hnutí vznikající na přelomu 19. a 20. století. Wandervogel, Woodcraft, Skauting – mládežnická hnutí vznikající na přelomu 19. a 20. století. Setonova filosofická východiska (příběh „Stoupání na horu“). Setonova filosofická východiska (příběh „Stoupání na horu“). Woodcraft (Lesní moudrost) – prostřednictvím pobytu Woodcraft (Lesní moudrost) – prostřednictvím pobytu v přírodě hledat kořeny skutečného lidství v přírodě hledat kořeny skutečného lidství (rekreace a výchova v přírodě, táborový život, samospráva, kouzlo táborového ohně, plnění úkolů - činů, pocty, vyznamenání, ideální hrdina, malebnost…). (rekreace a výchova v přírodě, táborový život, samospráva, kouzlo táborového ohně, plnění úkolů - činů, pocty, vyznamenání, ideální hrdina, malebnost…).

Joseph Cornell (1950) Americký pedagog přírody, prosazující nový pohled na vnímání přírody. Americký pedagog přírody, prosazující nový pohled na vnímání přírody. Aplikace teorie „ flow learning „ (Csikszentmihalyi) při poznávání přírody. Aplikace teorie „ flow learning „ (Csikszentmihalyi) při poznávání přírody. Optimální posloupnost her a aktivit. Optimální posloupnost her a aktivit. Vliv her na vytváření lidské souznění s přírodou praktické prověření systému učení či výchovy ve čtyřech krocích. Vliv her na vytváření lidské souznění s přírodou praktické prověření systému učení či výchovy ve čtyřech krocích. Učení a výchova: vzbuzení nadšení, koncentrované vnímání, bezprostřední zkušenost, sdělování vlastních zkušeností. Učení a výchova: vzbuzení nadšení, koncentrované vnímání, bezprostřední zkušenost, sdělování vlastních zkušeností.

Steve van Matre Americký pedagog, zakladatel směru environmentální výchovy „Výchova o Zemi“ (Earth Education). Americký pedagog, zakladatel směru environmentální výchovy „Výchova o Zemi“ (Earth Education). Navazuje na hlubinnou ekologii a spojuje „Výchovu o Zemi“ se současnými teoriemi učení. Navazuje na hlubinnou ekologii a spojuje „Výchovu o Zemi“ se současnými teoriemi učení. Teoretické znalosti by měly vyúsťovat do změn v chování, do změn v životním- stylu. Teoretické znalosti by měly vyúsťovat do změn v chování, do změn v životním- stylu. Učební model „Výchovy o Zemi“obsahuje: získání zkušenosti - zpracování informací - změna jednání. Učební model „Výchovy o Zemi“obsahuje: získání zkušenosti - zpracování informací - změna jednání. Program „ Aklimatizace“ - pocity, porozumění, vtažení do problému, zakoušení samoty v přírodě. Program „ Aklimatizace“ - pocity, porozumění, vtažení do problému, zakoušení samoty v přírodě.

Fridtjof Nansen ( ) a „Friluftsliv“ Cestovatel, pedagog, propagátor. Cestovatel, pedagog, propagátor. „Friluftsliv“ životní styl sledující soulad člověka s přírodou „Friluftsliv“ životní styl sledující soulad člověka s přírodouNásledovníci: Thor Heyerdahl ( ): potřeba divočiny pro budoucnost člověka, myšlenky na budoucnost planety, vedle znečištění ovzduší musíme sledovat i „ znečištění“ našich myslí, Thor Heyerdahl ( ): potřeba divočiny pro budoucnost člověka, myšlenky na budoucnost planety, vedle znečištění ovzduší musíme sledovat i „ znečištění“ našich myslí, Arne Naess ( ) hledání norských vztahů k hlubinné ekologii, Arne Naess ( ) hledání norských vztahů k hlubinné ekologii, Nils Faarlund - příroda jako pravý domov kultury, důležitější je cesta než dosažení cíle za každou cenu, antiexpedice aneb dotýkání se hory s nejmenší možnou technikou. Nils Faarlund - příroda jako pravý domov kultury, důležitější je cesta než dosažení cíle za každou cenu, antiexpedice aneb dotýkání se hory s nejmenší možnou technikou.

Literatura DRAPELA, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha : Portál, DRAPELA, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha : Portál, FLOSS, P. Příroda, člověk a společnost v díle J. A. Komenského. Přerov FLOSS, P. Příroda, člověk a společnost v díle J. A. Komenského. Přerov PATOČKA, J. Aristoteles, jeho předchůdci a jeho dědicové. Studie z dějin filosofie od Aristotela k Hegelovi. Praha : Nakl. ČSAV, PATOČKA, J. Aristoteles, jeho předchůdci a jeho dědicové. Studie z dějin filosofie od Aristotela k Hegelovi. Praha : Nakl. ČSAV, REED, P., ROTHENBERG, D. (Eds.) Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Mineapolis : University of Minesota Press, REED, P., ROTHENBERG, D. (Eds.) Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Mineapolis : University of Minesota Press, SETON, E.T. Svitek březové kůry. Kniha lesní moudrosti II. Praha : Leprez, SETON, E.T. Svitek březové kůry. Kniha lesní moudrosti II. Praha : Leprez, VOJTKA, T. Příroda- zdraví-škola. Růžičkova eubiotika jako východisko Štorchovy reformy meziválečného československého školství. In MÁŠOVÁ,H., KŘÍŽOVÁ, E., SVOBODNˇÝ, P. (editoři) České zdravotnictví: vize a skutečnost. Praha: Karolinum, VOJTKA, T. Příroda- zdraví-škola. Růžičkova eubiotika jako východisko Štorchovy reformy meziválečného československého školství. In MÁŠOVÁ,H., KŘÍŽOVÁ, E., SVOBODNˇÝ, P. (editoři) České zdravotnictví: vize a skutečnost. Praha: Karolinum, 2005.