OLOMOUC. Geografie Rozloha:10 337ha Počet obyvatel (k 31.12.2002):101 624 Poloha zeměpisné souřadnice středu města: 49°45´ severní zeměpisné šířky 17°15´

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká společnost se učí podnikat
Advertisements

ČR „SRDCE EVROPY“ Rozloha: km Počet obyvatel:10,3 mil.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Česká republika-1 poloha, rozloha…
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Barča Janková Markét Nedělová
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Zlínský kraj.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Zlínský kraj - procvičování
Středočeský kraj.
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
Vysočina Socioekonomická sféra
Jihomoravský kraj.
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Igor Dostal
OLOMOUCKÝ KRAJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_258_Praha 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
SLOVENSKO.
EVROPA Martin VRZALA.
Moravskoslezský kraj.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Plzeň Plzeň.
Německo Aneta Bohdálková.
Zlínský kraj.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Olomoucký kraj přírodní poměry
Česká Republika a její kraje
Německo Jan Dušek.
RUMUNSKO.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Město Brno.
Německo.
Olomoucký kraj.
Projekt 8.B. Co je to ESAB? Společnost ESAB je přední světový výrobce svařovacích a řezacích zařízení a přídavných svařovacích materiálů. Jejich inovační.
Jihomoravský kraj.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3418 NázevMěsta ČR Téma hodinyMěsta ČR PředmětVlastivěda Ročník/y/4.A.
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
RAKOUSKO NÁŠ JIŽNÍ SOUSED ZNAK VÍDEŇ Linec (2. díl)
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Olomoucký kraj. ELZACO spol s.r.o. Naše společnost byla založena počátkem roku 1991 s cílem podnikat v elektrotechnických oborech. Sídlem společnosti.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Konzervárenská výroba
RAKOUSKO pokračování. RAKOUSKO pokračování Obyvatelstvo Hustota - 96 obyv. na 1 km ², 56 % lidí žije ve městech Rakušané 93,4 %,cizinci 6,6 % průměrná.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Švýcarsko Open presentation.
Belgie Jakub Jenšovský.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední Evropa.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

OLOMOUC

Geografie Rozloha:10 337ha Počet obyvatel (k ): Poloha zeměpisné souřadnice středu města: 49°45´ severní zeměpisné šířky 17°15´ východní zeměpisné délky NADMOŘSKÁ VÝŠKA : Město Olomouc leží v nivě řeky Moravy. Rovinatý charakter města je na západě ale hlavně na východě výrazně ohraničen vyšším georeliéfem. Hydrologickou osu města představuje část středního toku řeky Moravy, která je přítokem Dunaje. Levým přítokem Moravy je řeka Bystřice. Pravý přítok Moravy tvoří Mlýnský potok.

Doprava ve městě Doprava v samotné Olomouci je pokryta převážně tramvajemi a autobusy, které mají hustou dopravní síť. V roce 1899 postavena tramvajová trať. V roce 1927 se Olomouc stala prvním moravským městem s vlastní autobusovou dopravou. L etiště v Neředíně slouží pouze pro Schengenský prostor (slouží jako centrální letiště helikoptér policie, hasičů a pro nemocnici).

Slavné osobnosti Mezi známé osobnosti, které navštívily Olomouc patří například: Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Gregor Mendel nebo Gustav Mahler.

Farmak Olomouc FARMAK, a.s., je česká chemicko-farmaceutická společnost zaměřená na vývoj a výrobu léčivých látek chemických meziproduktů FARMAK, a.s., exportuje své výrobky do více než 40 zemí celého světa.

Olma Olomouc Zpracování mléka má v oblasti Olomoucka, Prostějovska a Přerovska bohatou tradici, která se datuje již od konce 19. století. V roce 1935 se nacházelo v okolních vesnicích 56 malých mlékárniček. Po roce 1965 došlo k zániku malých mlékáren a mohla vzniknout nová moderní průmyslová mlékárna - OLMA.

Solné mlýny V dnešní době je společnost Solné mlýny, a.s., Olomouc předním českým zpracovatelem kvalitní soli se širokou nabídkou solných výrobků a služeb zákazníkům. Hlavním výrobním programem jsou jedlé soli, krmné a koupelové soli.

Hospodářství Vodní hospodářství Jako jediné město v Česku má zachovalou parní vodárnu Pivovar Litovel První zmínka o vaření piva v Litoveli je datována do roku 1291, kdy městu udělil král Václav II. právo mílové.

Flora Olomouc Mezinárodně uznávaná přehlídka květin, okrasných dřevin, zahradní architektury a vazačství datuje svůj původ do roku V roce 1965 přivedl na celostátní výstavu do Olomouce velký zájem návštěvníků vůbec první zahraniční účastníky - Dány a Holanďany.

Botanická zahrada Kromě postupně rozkvétající nádhery květin, keřů a stromů připravují pracovníci botanické zahrady pro návštěvníky v průběhu celého roku pestré doprovodné akce.

Nestlé ZORA Olomouc Firma vznikla 25. listopadu v roce 1898, založili ji olomoučtí podnikatelé pod názvem První společná moravská továrna na cukrovinky a čokoládu v Olomouci.

ZOO Olomouc

Raritou olomoucké zoo je vyhlídková věž s moderní kovovou konstrukcí a trojúhelníkovým půdorysem.

Mládě levharta mandžuského Patrně nejvzácnějším mládětem narozeným v letošním roce je mládě levharta mandžuského, které se narodilo 13. ledna v naší zoo.