Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde."— Transkript prezentace:

1 SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde se soustřeďuje nejvíce obyvatelstva, zemědělství a průmyslové výroby. Nejhornatější střední část Slovenska má řadu mezihorských kotlin, kde dominují jedno či dvě významnější města (Bánská Bystrica, Zvolen, Martin...). Směr horských pásem a hlubokých údolí stěžuje dopravní spojení S-J směrem.

2 Klima je mírné přechodné se střídáním vlivů kontinentálního a oceánského podnebí. V horách se projevuje výšková stupňovitost (klimatická i vegetační). Nejteplejší s úrodnými půdami (černozeměmi) intenzivně obdělávané jsou Podunajská a Východoslovenská nížina. V horských a podhorských oblastech návrat k tradičnímu chovu dobytka a nenáročných plodin.

3 Hydrogeografické podmínky: Převážná část území patří úmoří Černého Moře, jen nejsevernější oblast odtéká do Baltského moře. Střed Slovenska je pramennou oblastí. Na J má velký dopravní, hydroenergetický a závlahový význam veletok Dunaj. Velký energetický význam má Povážská kaskáda.

4 Pedogeografické podmínky: Největší hospodářský význam mají úrodné černozemě v nížinách na jihu země. V listnatých lesích hnědé lesní půdy a v jehličnatých podzolové půdy. V nejvyšších polohách slabě nebo vůbec nevyvinuté horské půdy.

5 Vegetace: V nížinách původní lesostepi a stepi byly přeměněny v ornou půdu, s narůstající nadmořskou výškou doubravy, bučiny, smíšené a jehličnaté lesy. V horách aplinské louky, pak polární pustiny.

6 OBYVATELSTVO: tvoří asi z 80% Slováci, 10% Maďaři (při hranicích s Maďarskem jsou většinou), 5% připadá na socializačně a demograficky problémové Rómy. Kotlinový charakter krajiny umožnil v historii přežití německých a židovských menšin. Na východě žijí Rusíni. Celkem žilo na Slovensku v červenci 2009 5,5 mil. obyvatel. Roční přiroz.přírůstek 0,14%. Urbanizace jen 56%

7 Hospodářství: Základním odvětvím hospodářství je průmysl (, který se začal budovat po II.svět.v. Dnes postupně ustupuje službám. Po rozpadu Československa restrukturalizace z těžkého na jiná perspektivní odvětví (elektronika, spotřební, chemický, přesné strojírenství, dopravní strojírenství...). Řada regionů má vysokou nezaměstnanost pro zastavení nebo omezení výroby nerentabilních provozů.

8 Průmysl se soustřeďuje do velkých měst a podél řeky Váh. Nevětší hospod.centra: - Bratislava – petrochemie, chemic.prům, strojírenství, potravinářství - Košice – hutnictví a strojírenství (v okolí vápenec, magnezit, rudy) - Prešov – strojírenství, elektrotechnický prům., oděvní pr.

9 Doprava: se koncentruje do hlavních tahů. Převažuje Z-V směr. Významné jsou tranzitní plyno- a ropovody z Ukrajiny do Záp. Evropy.


Stáhnout ppt "SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde."

Podobné prezentace


Reklamy Google