Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel."— Transkript prezentace:

1 ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE

2 MAPA ŠVÝCARSKA

3 VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel. Ve Švýcarsku se mluví nejvíce německy. ROZLOHA Je to vnitrozemský stát ve střední Evropě. Leží mezi Bodanským jezerem. Rozloha Švýcarska je 41,285 km² z toho 4,1% tvoří vodní plochy. 132. Stát na světe podle rozlohy státu. HUSTOTA ZALIDNĚNÍ Hustota zalidnění je zhruba 188 obyvatel na jeden km².

4 Náboženství, Jazyky, Měna NÁBOŽENSTVÍ katolícikatolíci 41% protestanti 40 % protestanti JAZYKY Ve Švýcarsku se mluví mnoha jazyky. Taky záleží na tom v jaké části Švýcarska se nacházíte. Nejčastěji se zde mluví německy, ale najdete i spousty lidí co mluví francouzky. němčinaněmčina 63,7 % francouzština 20,4 % italština 6,7 % rétorománština 0,5 % francouzština italština rétorománština MĚNA Švýcarský frankŠvýcarský frank (CHF)

5 PŘIBLIŽNÉ CENY VE ŠVÝCARSKU ŠVÝCARSKO - Čokoláda (400 g) – 5 CHF = 77 Kč Sýr (100 g) – 2,7 CHF = 42 Kč Káva (v restauraci) – 6 CHF = 93 Kč ČESKO - Čokoláda (400g) = 30 Kč Sýr (100g) = 27 Kč Káva (v restauraci) = 30-50 Kč.

6 Hospodářství Zemědělství, Průmysl, Věda ZEMĚDĚLSTVÍ a PRŮMYSL – Švýcarsko se v průběhu rozvoje změnilo ze zcela zemědělského státu až ve stát s velice rozvinutým průmyslem různého charakteru- Hodinářství, strojírenství, technika, chemický průmysl, potravinářský průmysl, přístroje a vybavení. VĚDA – Ve Švýcarsku sídlí spousta vědeckých a výzkumných společností, které se zabývají činností průzkumu v různých oblastech vědy.

7 ŠVÝCARSKÉ VYNÁLEZY -Instantní káva Nescafé -Sýry v krabičkách -Stolička na dojení -Suchý zip -Maggi

8 Švýcarsko vlastní oblíbené sýry a čokolády.

9 HLAVNÍ MĚSTO A DALŠÍ VELKÁ MĚSTA Hlavní město Švýcarska je město BERN. Město má kolem 139,000 obyvatel. Nedaleko Bernu jsou známé Bernské Alpy. Další velká města jsou města Ženeva (433,978 obyvatel) nebo Curych (největší město Švýcarska- 346,185 obyvatel). Hlavní město,,Bern“ je menší než tato města.

10 PŘÍRODA Švýcarsko je překrásná krajina využívána a opečovávána. Tajuplné slatě, divoké vodopády, rozeklané skály, šťavnaté horské louky bohatě zdobené květinami. Ve Šv ýcarsku proudí suchý a teplý vítr z Alpských výšin až do těch nejnižších částí Šv ýcarska.

11 ŠVÝCARSKÉ PAMÁTKY Mezi největší památky Švýcarska patří kláštery z 9. století. Podrobněji benediktské kláštery. Jedna z největších památek je přímo v hlavním městě. Je to Staré Město v Bernu ve kterém se objevují stavby z 12. století. Většinu návštěvníků Švýcarska však nelákají tolik památky, jako Švýcarské Alpy.

12 KULTURA Švýcarská kultura vznikla na rozhraní okolních kulturních oblastí, kterými byla ovlivněna. Časem se však vyvinula jako samostatná kultura. Ve Švýcarsku se dále úspěšně rozvíjí architektura, malířství a sochařství. Co se týče literatury,je Švýcarsko rozděleno podle jazykových oblastí na čtyři části: německou, francouzskou, italskou a rétorománskou. NĚCO MÁLO O SPORTU Nejznámějším současným sportovcem je Roger Federer, bývalá tenisová světová jednička.Roger Federer

13 ZAJÍMAVOST NA KONEC Zajímavostí je, že na spolkové úrovni bylo volební a hlasovací právo pro švýcarské ženy ustaveno až v únoru roku 1971. Předtím volili a hlasovali pouze muži starší 20 let, v 19. století ale jenom pokud byli schopni vojenské služby.1971

14 DĚKUJI ZA POZORNOST VYPRACOVALA: MARIE HAVLÍKOVÁ TŘÍDA: 5.B. ZDROJE INFORMACÍ: WWW.GOOGLE.COM, WWW.WIKIPEDIA.ORGWWW.GOOGLE.COMWWW.WIKIPEDIA.ORG


Stáhnout ppt "ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel."

Podobné prezentace


Reklamy Google