Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Švýcarsko Krátká Josefína 8.A 1.12.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Švýcarsko Krátká Josefína 8.A 1.12.2008."— Transkript prezentace:

1 Švýcarsko Krátká Josefína 8.A

2 Základní Údaje: -Oficiální název státu: Švýcarská konfederace
-Rozloha: km² -Státní zřízení: Federativní republika(konfederace) Vlajka: Znak:

3 Poloha státu: -Sousední státy: Rakousko,Německo,Lichtenštejnsko,
Itálie,Francie -Poloha: Švýcarsko leží na jižním okraji střední Evropy.

4 Přírodní poměry: -Pohoří: Švýcarsko se rozkládá na území středních Alp. Hlavními krajinnými útvary jsou Jura, Středozemí a Alpy. Šedesát procent země zaujímají Alpy. Nejvyšším vrcholem je Monte Rosa (4634 m) ve Walliských Alpách. Zvlášť proslulý je Matterhorn u Zermattu, vysoký 4478 metrů. Čtyřtisícových výšek však dosahují i vrcholy Bernských a Rétských Alp. -Nížiny: Mezi pohořími Alpy a Jura se rozkládá švýcarská plošina kde žije většina populace.

5 -Řeky: Rýn(má 375 km)Rhóna, Inn, Reuss, Tierno.
-Jezera: Ženevské,Bodamské, Thunské, Vierwaldstättské, Lago Maggiore.Jsou mezi nimi i jezera ledovcová. -Podnebí: Klimatické podmínky ve Švýcarsku jsou velmi rozdílné; od drsného podnebí na horských hřebenech až po středomořskou vegetaci v nížinách na jihovýchodě Švýcarska u hranic s Itálií, kde kolem tamních jezer rostou středomořské palmy. -Ochrana přírody: Ve Švýcarsku je ochrana přírody brána velmi vážně.

6 Hospodářství: -Švýcarsko je všestranně vyspělý průmyslový stát -Nejznámější výrobek je mléčná čokoláda.Dále Švýcarské sýry,máslo a maso. -Švýcarské hospodářství je jedno z „nejzdravějších“ na světě -Těží se zde: sůl,zemní plyn -Vyrábí se zde: barvy,plasty,kosmetika,hodinky -Chová se zde: kráva,skot,kozy -Pěstuje se zde: pšenice,ječmen,brambory,ovoce, Zelenina,cukrová řepa

7 Obyvatelstvo: -Počet obyvatel: 7,4 mil.
-Národnostní složení: Němci (Germanošvýcaři) 65%, Francouzi 18%, Italové 10% -Hustota zalidnění: 181 ob. / km² -Hlavní náboženství: Katolické -Jazyky: němčina 65%, francouzština 19%, italština 7%, rétorománština 1%

8 Turistický ruch: -Švýcarské Alpy jsou pomyslným horským systémem skládajícím se z jednotlivých pohoří ležících ve Švýcarsku.Návštěvníci si jezdí do Alp zalyžovat. -Curych největší Švýcarské město.Můžeme zde vidět řeku Limmat, muzeum Schweizerisches, Curyšské jezero a krásný pohled na Alpy. -Švýcarský Jura pohoří na hranicích Francie a Švýcarska.Největší hora Cret de la Neige(1 718 m. n. m.). Je tvořen zejména Jurskými vápenci.

9 Ráda bych se podívala do Švýcarského národního
parku je největší chráněnou oblastí Švýcarska.A má krásnou vysokohorskou krajinu. Alpy-matterhorn Alpy

10 Zajímavosti: Zaujalo mě na Švýcarsku že je tolik navštěvované.
Ročně tam zavítá 11,8 mil. zahraničních návštěvníků. Chtěla bych tam žít proto,protože je tam hodně míst k lyžování.

11

12 Použitý zdroj informací:
-Internetové stránky (wikipedia) -všeobecná enciklopedie


Stáhnout ppt "Švýcarsko Krátká Josefína 8.A 1.12.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google