SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Karel Gregor 14.6.2016, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. INTEGRAČNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Linda Janatová
Advertisements

OP ZAMĚSTNANOST MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU Ing. Helena Petroková
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociální podnikání a jeho podpora v rámci období Ing. Linda Maršíková, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Sociálně odpovědné zadávání veřejných zakázek Sdružení příjemců evropských dotací, z.s.
Indikátory sociálního podniku podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Zapojení obcí do sociálního podnikání – příklady dobré praxe ze zahraničí Konference Komunitní plánování péče a podpora zaměstnanosti na Vsetínsku.
VÝZVA: „PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ“, Č. 03_16_067 Linda Maršíková Praha,
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
Lidská společnost digitálního věku
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Podpora sociálního podnikání
Sociální podnikání Seminář pro žadatele,
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Zákon o sociálním podnikání
Členská schůze MAS Nepomuk,
Společenská odpovědnost ve školství
Zákon o sociálním podnikání
Operační program Zaměstnanost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Podpora sociálního podnikání
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Podpora sociálního podnikání a zaměstnanosti znevýhodněných skupin I.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Podpora sociálního podnikání
Ing. Stanislava Správková
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
„VÍTEJTE I VY“, Železnohorský region
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Výstupy z projektu PROGRESS
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Sociální a dostupné byty
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Karel Gregor , Praha

VÝZVA PRO MAS PODPORU STRATEGIÍ KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE 2 Otevření výzvy Otevření výzvy : Ukončení výzvy Ukončení výzvy : Prioritní osa Prioritní osa: 2 Sociální začleňování a boj s chudobou Investiční priorita Investiční priorita: 2.3 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Specifický cíl Specifický cíl: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech Alokace Alokace : 1,8 miliard Kč. (včetně spolufinancování)

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Min. výše podpory Min. výše podpory : Kč Max. výše podpory Max. výše podpory : 6 mil. Kč (de minimis) Míra podpory Míra podpory : 15 % hradí příjemce Max. délka projektu Max. délka projektu : 24 měsíců Křížové financování Křížové financování : Maximální podíl nákladů na křížové financování na celkových přímých způsobilých nákladech projektu může činit max. 20 % V případě sociálního podnikání lze v rámci křížového financování uplatnit pouze výdaje na stavební úpravy, které jsou rekonstrukcí nebo modernizací, pokud převýšily u jednotlivého majetku v úhrnu ve zdaňovacím období částku Kč, a jsou prováděny za účelem usnadnění přístupu a pohybu osobám se zdravotním postižením nebo úpravy pracovních prostor pro osoby se zdravotním postižením. Nemovitost nemusí být ve vlastnictví žadatele. 3

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Forma financování Forma financování : ex-ante/ex-post Oprávnění žadatelé Oprávnění žadatelé : OSVČ obchodní korporace upravené zákonem č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích Cílové skupiny Cílové skupiny : pro integrační sociální podniky jsou cílové skupiny stejné jako u výzvy na sociální podnikání 03_16_67. U Environmentálního sociálního podniku jsou cílové skupiny rozšířeny, viz. snímek cílové skupiny. 4

CO TO JE ENVIRONMENTÁLNÍ ? Environment – Životní prostředí "vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou zejména: ovzduší, voda, horniny, půda, organismy. ekosystémy a energie", 5

SPOLEČENSKY PROSPĚŠNÝ CÍL ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Podnik existuje za účelem naplnění společensky prospěšného cíle, kterým je řešení konkrétního environmentálního problému a zaměstnávání a sociální začleňování osob znevýhodněných na trhu práce. 6

PRINCIPY ENVIRONMENTÁLNÍHO SOCIÁLNÍHO PODNIKU 7 SOCIÁLNÍPRINCIP SOCIÁLNÍ PRINCIP EKONOMICKÝPRINCIP EKONOMICKÝ PRINCIP ENVIRONMENTÁLNÍPRINCIP ENVIRONMENTÁLNÍ PRINCIP LOKÁLNÍMÍSTNÍPRINCIP LOKÁLNÍ (MÍSTNÍ) PRINCIP

SOCIÁLNÍ PRINCIP 8 Min. 30 % zaměstnanců podniku pochází ze znevýhodněných skupin a tyto informace jsou veřejně dostupné. Zaměstnancům z CS je poskytována podpora zohledňující jejich specifické potřeby. Zaměstnanci ze znevýhodněných skupin jsou vzděláváni dle individuálních možností. Zaměstnanci a/nebo členové jsou zapojeni do rozhodování a směřování podniku. Zaměstnanci a/nebo členové jsou pravidelně a systematicky informování o chodu podniku.

EKONOMICKÝ PRINCIP Více než 50% případného zisku je reinvestováno do rozvoje sociálního podniku a/nebo naplňování jeho deklarovaných veřejně prospěšných cílů. Manažerské řízení je nezávislé na externím zřizovateli či vlastníkovi. Tržby z prodeje výrobků a služeb na celkových výnosech tvoří alespoň 30% z celkových výnosů podniku. 9

ENVIRONMETÁLNÍ PRINCIP Podnik vykonává podnikatelskou činnost, která přispívá k řešení konkrétního environmentálního problému. Podnik má formulované zásady environmentálně šetrného podnikání (včetně úřadování). Tyto zásady naplňuje v praxi v celém výrobním procesu a/nebo v celém procesu poskytované služby 10

LOKÁLNÍ PRINCIP Uspokojování potřeb na základě místní poptávky. Využívání místních zdrojů : (využívá místní suroviny/ materiály/služby) - nakupuje od místních dodavatelů. Podnik komunikuje a spolupracuje s lokálními aktéry na území MAS. 11

POVINNOSTI NAPLŇOVÁNÍ ROZPOZNÁVACÍCH ZNAKŮ Environmentální sociální podnik musí splňovat sadu rozpoznávacích znaků pro environmentální sociální podniky dané výzvou pro MAS na SCLLD číslo 03_16_047 (příloha č. 7) Rozpoznávací znaky jsou pro příjemce závazné v plném rozsahu. Všechny principy environmentálního sociálního podnikání žadatel uvede v zakládacích dokumentech nejpozději k datu ukončení realizace projektu: Obchodní společnosti zveřejní tuto informaci ve veřejném rejstříku ( OSVČ zveřejní např. formou prohlášení na webu organizace nebo jiném veřejně dostupném místě. 12

AKTIVITY I.Vytvoření a zachování pracovních míst pro zaměstnance z cílových skupin a pro zaměstnance mimo cílovou skupinu nezbytných pro fungování podniku v souladu principy sociálního podnikání. II.Vzdělávání zaměstnanců z cílových skupin a vzdělávání ostatních zaměstnanců sociálního podniku. III.Marketing sociálního podniku (např. kampaně na podporu prodeje, reklama). IV.Provozování sociálního podnikání (tzn. působení podniku na trhu včetně naplňování principů sociálního podnikání v praxi). V.Environmentální audity a strategie. VI.Zajištění péče o dítě a další závislé osoby znevýhodněných pracovníků, zajištění dopravy znevýhodněných pracovníků apod. 13

CÍLOVÉ SKUPINY Podporované cílové skupiny Environmentální sociální podnik: Neaktivní osoby. Osoby nezaměstnané déle než 5 měsíců. Osoby se zdravotním postižením. Osoby pečující o malé děti. Uchazeči a zájemci o zaměstnání a neaktivní osoby ve věku 50 a více let. Lidé mladší 30 let, kteří nejsou v zaměstnání, ve vzdělávání nebo v profesní přípravě. Osoby vracející se na trh práce po návratu z mateřské/rodičovské dovolené. Osoby pečující o jiné závislé osoby. Azylanti do 12 měsíců od získání azylu. Osoby v nebo po výkonu trestu. Osoby opouštějící institucionální zařízení. 14

ROZDÍLY ENVIRONMENTÁLNÍ SP / INTEGRAČNÍ SP Společensky prospěšný cíl Společensky prospěšný cíl: Environmentální SP řeší konkrétní environmentální problém. Integrační SP řeší zaměstnávání a sociální začleňování osob znevýhodněných na trhu práce. Environmentální princip Environmentální princip : Environmentální SP vykonává podnikatelskou činnost, která přispívá k řešení konkrétního environmentálního problému. Integrační SP má formulované zásady environmentálně šetrného podnikání (včetně úřadování). 15

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI INTEGRAČNÍM SP A ENVIRONMENTÁLNÍM SP : SHRNUTÍ Rozdílné cílové skupiny Společensky prospěšný cíl Environmentální princip 16

DĚKUJI ZA POZORNOST MGR. KAREL GREGOR MGR. GABRIELA MELKOVÁ