Delphi – práce se základními komponentami (1. hodina) OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-008A Orbis pictus 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Advertisements

Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Program Malování Vytvořila Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 2.
Úvod do Delphi - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006A Orbis pictus 21. století.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s grafickým programem GIMP Co se všechno naučíme??? Tvorba.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_18_16_plocha. Plocha Plocha slouží ve svém smyslu ke zrychlení a snadnějšímu spouštění různých programů, které chceme.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Širokoúhlá prezentace
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Spuštění programu (10).
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Lineární funkce - příklady
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
Lineární rovnice a nerovnice I.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Uživatelem definované datové typy
Ovládací prvky (1) Ovládací prvky jsou ve WPF reprezentovány třídami (podobně jako ve Windows Forms) Lze je rozdělit do následujících skupin: tlačítka:
Tvorba webových stránek – formuláře
Pracovní skupiny Pracovní skupiny slouží ke sdílení soukromé složky (vzorů, adresářů, příprav, archivu, sestavených dokumentů, seznamů a nastavení) s jinými.
Digitální učební materiál
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
JEdit Open source programování – – Marek Bílý.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Inf Tabulkový procesor - formátování
Malování - nástroje grafického editoru
Databáze MS ACCESS 2010.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
VY_32_INOVACE_09_16_malování
PEXESO.
Technické prostředky v požární ochraně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Lineární funkce a její vlastnosti
Informatika – Základní operace s buňkami
Grafy kvadratických funkcí
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Základní ovládání „Windows“
Transkript prezentace:

Delphi – práce se základními komponentami (1. hodina) OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-008A Orbis pictus 21. století

Základní komponenty v Delphi Dnes se budeme věnovat základním komponentám v Delphi a jejich nejdůležitějším vlastnostem. Delphi samozřejmě obsahuje mnohem více komponent (v závislosti na verzi) a navíc si můžeme vlastní (případně získané z internetu) snadno přidat.

Palety s komponentami Komponenty, jsou rozděleny podle kategorií, dnes se budeme zabývat paletou STANDARD, ve které jsou ty nejzákladnější. Některé komponenty, jsou tzv. nevizuální, tj. Po umístnění komponenty na formulář se objeví pouze ikona, která po spuštění programu není vidět (např. MainMenu)

Paleta STANDARD  MainMenu, PopupMenu – komponenty pro tvorbu hlavního a kontextového menu. Delphi má k dispozici tzv. Menu Designer, ve kterém provedete detailní návrh položek menu. Tvorbě nabídek budeme věnovat celou kapitolu našeho seriálu.  Label – nápis. Tato komponenta neumí (zjednodušeně řečeno) nic jiného, než se zobrazit. Přesto u ní lze reagovat na 11 různých událostí!  Edit – editační pole. Slouží k výpisu nebo k zadání jednořádkového údaje.  Memo – rozšířené editační pole. Slouží k výpisu nebo zadání delšího textu. Může fungovat např. jako základ primitivního textového editoru, nechcete-li použít složitější RichEdit.  Button – tlačítko. Jedna z nejpoužívanějších komponent.  ChechBox – zaškrtávací políčko. Slouží k zadání nebo zobrazení informace s logickou hodnotou (ano, ne). Umožňuje uživateli vybírat z několika voleb v případě, že lze vybrat více hodnot, ale zároveň není třeba vybrat žádnou.  RadioButton – přepínací tlačítko. Jde o podobnou komponentu jako CheckBox, ale na rozdíl od ní odpovídá výlučnému výběru. Jeho dalším rysem je nutnost výběru (jedno tlačítko musí být vždy stisknuté).  ListBox – seznam. Slouží pro výpis většího množství hodnot stejného (podobného) typu.  ComboBox – rozbalovací seznam. Jeho výhodou je úspora místa. Kromě toho, je-li použit pro výběr hodnoty, umožňuje uživateli zadat nový údaj, který v seznamu dosud není.  ScrollBar – posuvná lišta.  GroupBox, RadioGroup, Panel – komponenty umožňující shlukovat jiné prvky do logických skupin. Mají podstatný (nejen vizuální) význam.

Hlavní vlastnosti komponent Jedná se především o vlastnosti vizuálních komponent: Jméno a titulek Každá komponenta v Delphi má své jméno (vlastnost Name). Pokud nepřidělíte jméno ručně, Delphi pojmenuje komponentu automaticky. Názvy jsou tvořeny složením názvu komponenty (např. Button) a pořadového čísla, např. Button5. Jméno komponenty musí být jedinečné v rámci vlastníka. Zjednodušeně řečeno: můžete mít v aplikaci dva formuláře, z nichž každý obsahuje komponentu stejného jména. Naproti tomu titulek komponenty (vlastnost Caption) může být zcela libovolný, může obsahovat mezery a může být stejný jako titulky jiných komponent, bez ohledu na vlastníka. Titulek se objeví např. v záhlaví okna (u komponenty Form) nebo přímo na těle tlačítka (Button). Velikost a poloha Polohu komponenty udávají vlastnosti Left a Top. Souřadnice se nevztahují k celé obrazovce, ale ke klientské oblasti komponenty předka. Znamená to, že umístíte-li na formulář tlačítko, budou se souřadnice tlačítka vztahovat k levému hornímu rohu formuláře. Dáte-li ale na formulář nejprve panel a na něj tlačítko, vztažným bodem pro tlačítko bude levý horní roh panelu. Velikost komponenty je určována vlastnostmi Height a Width (výška, šířka). Stejně jako v případě polohových vlastností je velikost udávána v pixelech. U některých komponent můžete nastavit, jakým způsobem budou „přichyceny“ k formuláři nebo panelu. Tato vlastnost se jmenuje Align. Většina jejích možných hodnot vás nepřekvapí (alBottom, alTop, alLeft, alRight, alNone), zajímavá je hodnota alClient. Znamená, že komponenta se bude „rozprostírat“ v celé klientské oblasti.

Použité materiály: (Václav Kadlec)