Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do Delphi - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006A Orbis pictus 21. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do Delphi - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006A Orbis pictus 21. století."— Transkript prezentace:

1

2 Úvod do Delphi - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006A Orbis pictus 21. století

3 Co je to DELPHI? Delphi je vývojovým nástrojem, jehož první verze byla vypuštěna firmou Borland v roce 1994. Dnes – o sedm let později – patří Delphi k nejpoužívanějším programovacím prostředkům. Přestože je založeno na jazyce Pascal, jenž je sám již poněkud za zenitem, jeho popularita snad stále roste.

4 Co je to DELPHI? Delphi je komplexní vizuální programovací prostředí pro operační systém Windows. Jeho hlavní síla spočívá především ve významu slova vizuální. Vzhled, rozhraní, prostředí vaší aplikace, které byste v Turbo Pascalu nebo v podobném programovacím jazyce tvořili týden, zvládnete vytvořit v Delphi za hodinu.

5 Jak vypadá DELPHI? Vzhledem k podobnosti jednotlivých verzí se budeme zabývat verzí 3, která obsahuje menší množství komponent a proto je pohledově jednodušší.

6 Jak vypadá DELPHI?

7 Hlavní okno prostředí Nabídka komponent, nainstalovaných v prostředí (lze přiinstalovávat další) Ikony pro základní ovládání (uložení, spuštění, přidání souboru, příp. formuláře do projektu) Textové menu prostředí (nastavení, přidávání komponent a všechny další fce prostředí)

8 Object inpektor V object inspektoru se nastavují vlastnosti komponent, je to taky místo, kde se dají zjistit názvy a funkce některých vlastností objektu (komponenty) Název upravované komponenty (nutno kontrolovat!) Záložka PROPERTIES (vlastnosti komponent) Záložka EVENTS (nastavení obsluhy událostí, této komponenty)

9 Formulář Toto je v podstatě naše budoucí aplikace. Zde si pomocí ukazovacího zařízení „naklikáme“ podobu budoucí aplikace. Ta se může skládat z jednoho i více formulářů.

10 Zde se pracuje se zdrojovým kódem Některé části kódu si systém „napíše“ sám, jedná se samozřejmě pouze o tzv. rutinní text. Výkonnou část programu již musí vytvářet programátor.

11 Použité materiály: http://www.zive.cz/clanky/umime-to-s-delphihttp://www.zive.cz/clanky/umime-to-s-delphi (Václav Kadlec)


Stáhnout ppt "Úvod do Delphi - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006A Orbis pictus 21. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google