Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, 110 00 Praha 1 tel.: +420 224 229 287-9, fax: +420 224 229 290

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Veřejné podniky a státní monopoly
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Soutěžní právo.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Zákon o elektronických komunikacích
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
2. Správní trestání a správní delikty
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Kdo je rodinným příslušníkem občana Evropské unie
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Základy odpovědnosti za přestupky
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
o ochraně přírody a krajiny
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
PRAVIDLA SOUTĚŽNÍHO PRÁVA EU PRO STÁTY – MONOPOLY A VEŘEJNÉ PODNIKY
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
GDPR a Smlouva o zpracování osobních údajů
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Hospodářská soutěž, elektronické komunikace a svět rozhlasového a televizního vysílání Mgr. Radek Pokorný 8. výroční konference ČAKK Czech Broadband Communications CACC 2007 „Electronic Communications & Media after 2006 Review “

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Přehled řešených otázek 1.Hlavní zásady a význam soutěžních pravidel 2.Ochrana hospodářské soutěže v oblasti elektronických komunikací v České republice – kdo je oprávněn rozhodovat? 3.Ochrana hospodářské soutěže v sektoru vysílání v České republice – platí soutěžní pravidla i v tomto sektoru?

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Hlavní zásady a význam soutěžních pravidel  v České republice obsaženy v zákoně č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů („ZOHS“)  nad dodržováním soutěžních pravidel dle ZOHS dohlíží Úřad pro ochranu hospodářské soutěže („ÚOHS“)  ÚOHS má pravomoc aplikovat i články 81 a 82 Smlouvy o založení Evropských společenství v případech, kdy by jednání soutěžitelů mohlo mít vliv na obchod mezi členskými státy ve smyslu těchto článků Smlouvy o založení ES  k zajištění dodržování pravidel hospodářské soutěže může ÚOHS ukládat pokuty a/nebo opatření k nápravě

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Cíl a úloha soutěžních pravidel  cílem je ochrana hospodářské soutěže na trzích před jejím vyloučením, omezením, jiným narušením nebo ohrožením ke kterému může dojít prostřednictvím :  dohod narušujících soutěž  zneužitím dominantního postavení  spojením soutěžitelů  správná aplikace pravidel hospodářské soutěže by měla mít svoji nezastupitelnou úlohu i v odvětvích a na trzích, na kterých probíhá liberalizace (včetně telekomunikací a rozhlasového a televizního vysílání) a měla by přispívat k dosažení a udržení konkurenčního prostředí na těchto trzích

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Ochrana hospodářské soutěže v oblasti elektronických komunikací v České republice - pravomoc  v oblasti elektronických komunikací byl dozorem nad tvorbou a zachováním soutěžního prostředí pověřen jak ÚOHS, tak Český telekomunikační úřad („ČTÚ“)  rozdělení pravomocí kodifikováno v § 1 odst. 9 ZOHS a § 11 odst. 2 ZOHS doplněných novelou související s přijetím zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích („ZoEK“)  těmito ustanoveními měla být odstraněna nejasnost ve vymezení kompetencí v oblasti telekomunikací mezi ČTÚ a ÚOHS, která byla opakovaně namítána ze strany soutěžitelů ( viz např. Rozsudek Nejvyššího správního soudu 7 As 50/ z 31. ledna 2007 v kterém NSS dospěl k závěru, že dle předcházející právní úpravy nebyla pravomoc ÚOHS v oblasti soutěžního práva nijak omezena ve prospěch ČTÚ )

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Úprava v ZOHS  ZOHS nebylo možné aplikovat a pravomoc ÚOHS tedy nebyla dána v případech, kdy jednání soutěžitele naplňující znaky deliktu dle ZOHS je zároveň porušením povinnosti uložené ZoEK (např. povinností stanovených ČTÚ subjektu s významnou tržní silou) (viz § 1 odst. 9 ZOHS, který vylučuje aplikování celého ZOHS)  Zneužíváním dominantního postavení dle ZOHS nebylo jednání naplňující znaky zneužívání dominantního postavení odmítnutím přístupu k sítím pokud šlo o vykonávání komunikačních činností (ustanovení § 11 odst. 2 ZOHS vylučuje pouze aplikaci § 11 písm. f) ZOHS)  ustanovení § 1 odst. 9 ZOHS a § 11 odst. 2 se částečně překrývala

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Možné praktické situace rozdělení pravomocí Jednání porušující ZOHS uskutečněné soutěžitelem v oblasti el. komunikací Je porušením povinnosti uloženým ZoEK nebo rozhodnutím na základě ZoEK ZOHS se nevztahuje Rozhodoval ČTÚ Není porušením povinnosti uloženým ZoEK nebo rozhodnutím na základě ZoEK ZOHS se aplikuje Rozhodoval ÚOHS

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Jednání naplňující znaky zneužívání dominantního postavení soutěžitelem v oblasti el. komunikací Jednání je současně porušením povinnosti dle ZoEK ZOHS se nevztahuje Rozhodoval ČTÚ Není porušením povinnosti uloženým ZoEK Je jednáním, které je vykonáváním komunikační činnosti Zneužití spočívá v odmítnutí přístupu Rozhodoval ČTÚ Jde o jiné zneužití Rozhodoval ÚOHS

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Úprava v ZoEK  dle § 111 ZoEK mají ČTÚ a ÚOHS postupovat ve vzájemné součinnosti a poskytovat si vzájemně informace  ČTÚ rovněž na žádost ÚOHS určí zda jednání soutěžitele je porušením povinnosti stanoveným ZoEK nebo rozhodnutím vydaným na jeho základě, tj. zda se bude aplikovat vynětí z aplikace ZOHS dle § 1 odst. 9 ZOHS  ÚOHS je oprávněn vydávat stanovisko k analýze relevantních trhů prováděných ČTÚ a k rozhodnutím ČTÚ týkajících se stanovení podniku s významnou tržní silou a uložení sankcí za porušení tohoto rozhodnutí

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Závěr k dosavadnímu stavu  stávající úprava nepřiměřeně omezovala aplikaci soutěžních pravidel v oblasti elektronických komunikací  není důvod, aby z aplikace ZOHS bylo vyňato některé jednání soutěžitelů působících v oblasti elektronických komunikací  ustanovení bylo v rozporu s právním řádem EU  své výhrady sdělila v březnu 2007 i Evropská komise když formálně vyzvala Českou republiku, aby změnila ustanovení ZOHS a uvedla ho do souladu s právním řádem EU, a to do 2 měsíců  ČTÚ by měl zajišťovat regulaci ex-ante zatímco ÚOHS by měl být oprávněn souběžně aplikovat soutěžní pravidla, včetně článků 81 a 82 Smlouvy ES, což současná úprava neumožňuje

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Novela ZOHS  v reakci na kritiku Evropské komise připravena novela ZOHS – sněmovní tisk 118  novela schválena Parlamentem a vyhlášena ve Sbírce zákonů částka 31 ze dne 4. dubna 2007 jako zákon č. 71/2007 Sb. s účinností od 1. května 2007  novela ruší problematická ustanovení § 1 odst. 9 ZOHS a § 11 odst. 2 ZOHS  výsledkem návrat k úpravě před novelizací provedenou ZoEK, tj. ÚOHS je oprávněn aplikovat soutěžní pravidla dle ZOHS na všechna jednání soutěžitelů v oblasti elektronických komunikací  případné opětovné spory o kompetenci dostatečně řešeny judikaturou NSS

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Aplikace soutěžních pravidel v oblasti vysílání  ZOHS ani zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů („ZRTV“) výslovné omezení týkající se aplikace soutěžních pravidel, případně rozdělení pravomocí, neobsahují  všechna soutěžní pravidla by tak měla být obecně aplikovatelná a na jejich dodržování by měl dohlížet ÚOHS  v oblasti rozhlasového a televizního vysílání (obdobně i v oblasti elektronických komunikací) však přichází v úvahu aplikace § 1 odst. 3 ZOHS, která omezuje aplikaci ZOHS na jednání soutěžitelů poskytující služby obecného hospodářského významu

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Aplikace soutěžních pravidel v oblasti vysílání  dle § 1 odst. 3 ZOHS se „na soutěžitele, kteří na základě zvláštního zákona nebo na základě rozhodnutí vydaného podle zvláštního zákona poskytují služby obecného hospodářského významu, se ZOHS vztahuje, jen pokud jeho uplatnění neznemožní poskytování těchto služeb.“  toto ustanovení reflektuje ustanovení článku 86 Smlouvy ES  je třeba ho interpretovat striktně v souladu s judikaturou Evropského soudního dvora, tj. že:  omezení soutěže musí být pro poskytování těchto služeb nezbytné  omezení musí být přiměřené  na nesouvisející aktivity se omezení nevztahuje

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Aplikace soutěžních pravidel v oblasti vysílání  vzhledem k aplikovatelnosti soutěžních pravidel i na oblast vysílání, které by měly být dostatečně k zajištění fungování efektivní soutěže je poněkud nesystémové nové ustanovení § 17 odst. 4 ZoRTV  cílem tohoto ustanovení má být zabránění tzv. křížení vlastnictví a potenciálních výhod v hospodářské soutěži z toho vyplývajících – je však nutné když platí obecná pravidla na ochranu hospodářské soutěže?

advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax: Závěr 1.Dotazy 2.Diskuse