Základy účetnictví 2.přednáška Bilance a bilanční princip.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bilance a bilanční princip
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Účetní závěrka (Sbírka listin)
Majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_19. Obsah: Definice podniku Definice majetku podniku Rozdělení majetku ze dvou hledisek Aktiva – dlouhodobý a oběžný.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
FINANCE PODNIKU Časová hodnota peněz.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Financování činnosti korporací
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Malé a střední podnikání
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Výrobní faktory v organizaci
Jednoduché účetnictví
Úvod do podnikových financí
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Téma 11: Finanční plánování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financování činnosti korporací
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Ekonomika malých a středních podniků
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Účetní systémy.
Hodnocení efektivnosti řízení zásob
Majetek podniku - Aktiva
Digitální učební materiál
Charakteristika daňové evidence
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Rezervy x rezervní fond
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Základy účetnictví 2.přednáška Bilance a bilanční princip

Základní funkce ú č etnictví Základní funkce účetnictví je (viz minulá přednáška): Základní funkce účetnictví je (viz minulá přednáška): poskytovat informace poskytovat informace o procesech v podniku potřebné pro jeho řízení a správu o procesech v podniku potřebné pro jeho řízení a správu a pro další účely (např. pro hodnocení podniku bankou a pro další účely (např. pro hodnocení podniku bankou při poskytnutí úvěru, pro vstup investora, pro finanční a při poskytnutí úvěru, pro vstup investora, pro finanční a daňovou kontrolu apod.) daňovou kontrolu apod.)

P ř edm ě t zobrazování v ú č etnictví Obecně: majetek podniku a jeho změny za sledované období majetek podniku a jeho změny za sledované období Předmět konkretizují jednotlivé kategorie, které účetnictví používá: - majetek (aktiva) - majetek (aktiva) - závazky - závazky - kapitál - kapitál - hospodářský výsledek: - náklady - hospodářský výsledek: - náklady - výnosy

Formy sd ě lení ú č etních dat - výkazy Účetnictví poskytuje informace ve formě účetních výkazů : účetních výkazů : Bilance Bilance Výkaz zisku a ztráty (výsledovka) Výkaz zisku a ztráty (výsledovka) Výkaz cash-flow (o toku peněz) Výkaz cash-flow (o toku peněz) Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu + příloha (komentář) k výkazům + příloha (komentář) k výkazům = ú č etní záv ě rka = ú č etní záv ě rka

Obecné ú č etní zásady (1) Zásada nepřetržitosti trvání účetní jednotky a nepřetržitosti vedení účetnictví – podnik bude svou činností se snažit o zachování své existence Zásada nepřetržitosti trvání účetní jednotky a nepřetržitosti vedení účetnictví – podnik bude svou činností se snažit o zachování své existence Zásada nezávislosti účetních období ( akruální princip ) – do účetního období, jehož výsledek je zjišťován,je třeba zahrnout jen ty změny,které s ním věcně a časově souvisejí Zásada nezávislosti účetních období ( akruální princip ) – do účetního období, jehož výsledek je zjišťován,je třeba zahrnout jen ty změny,které s ním věcně a časově souvisejí Zásada vymezené účetní jednotky – musí být přesně vymezen rozsah majetku a závazků, oddělen od ostatních subjektů Zásada vymezené účetní jednotky – musí být přesně vymezen rozsah majetku a závazků, oddělen od ostatních subjektů Zásada bilanční kontinuity – nezávislá účetní období musí být vzájemně propojena, tzn. že konečné stavy jednoho období musí být zároveň počátečními stavy následujícího období Zásada bilanční kontinuity – nezávislá účetní období musí být vzájemně propojena, tzn. že konečné stavy jednoho období musí být zároveň počátečními stavy následujícího období

Obecné ú č etní zásady (2) Zásada objektivnosti účetních informací (úplnost, pravdivost, správnost, průkaznost) – požadovaná kvalita účetních informací (v předpisech ČR) Zásada objektivnosti účetních informací (úplnost, pravdivost, správnost, průkaznost) – požadovaná kvalita účetních informací (v předpisech ČR) Zásada historických cen – tj. v cenách okamžiku pořízení Zásada historických cen – tj. v cenách okamžiku pořízení Zásada zákazu kompenzace – zákaz vzájemného započtení protisměrných toků (např. přijaté a zaplacené úroky) Zásada zákazu kompenzace – zákaz vzájemného započtení protisměrných toků (např. přijaté a zaplacené úroky) Zásada opatrnosti – účetnictví má informovat i o všech rizicích spojených s předkládanými daty Zásada opatrnosti – účetnictví má informovat i o všech rizicích spojených s předkládanými daty Někdy: zásada vymezení okamžiku realizace

Regulace ú č etnictví v Č R Třístupňová: 1) Zákon o účetnictví č. 563/1992 Sb. 2) Vyhlášky č pro různé subjekty, č. 500 = pro podnikatelské subjekty č. 500 = pro podnikatelské subjekty 3) České účetní standardy pro podnikatelské subjekty ) Vnitřní směrnice účetní jednotky – zpracovává sama účetní jednotka

Využití ú č etních informací - poskytuje informace pro ochranu a správu majetku - - poskytuje informace pro operativní i strategické ř ízení podniku - - poskytuje informace pro vym ěř ení da ň ové povinnosti - - poskytuje informace pro posuzování ekonomické situace a výkonnosti podniku pro různé subjekty /banky, investory, burzovní instituce/ - - poskytuje informace a je zároveň d ů kazním prost ř edkem p ř i vedení spor ů

Základ podvojného účetnictví = = bilanční princip - je základem účetního výkazu rozvaha - Jeho podstatou je jednoduchá skutečnost : každá složka majetku musela být pořízena z nějakého zdroje prost ř edk ů z nějakého zdroje prost ř edk ů zdroj prostředků je v tržní ekonomice kapitál: - kapitál vložený zakladatelem, trvale, a/nebo - kapitál vložený zakladatelem, trvale, a/nebo - kapitál vložený jiným než zakladatelem, dočasně (=půjčený) - kapitál vložený jiným než zakladatelem, dočasně (=půjčený) nemůže být majetek, který by nebyl pořízen z nějakého zdroje (někdo, zakladatel či jiný subjekt jej musel do podniku vložit s cílem jej využívat a dosahovat jeho cílem jej využívat a dosahovat jeho zhodnocení) zhodnocení)

Bilanční princip Jestliže sestavíme a) přehled všech složek majetku (tj. všech jeho forem) a vyjádříme hodnotu těchto složek a vyjádříme hodnotu těchto složek a zároveň b) přehled všech zdrojů kapitálu a jejich objemu vloženého do podniku (zakladatelem, dalšími: věřiteli, bankou), podniku (zakladatelem, dalšími: věřiteli, bankou), pak se součet a) jedné řady údajů - o hodnotě složek majetku a b) druhé řady údajů - o zdrojích vložených do podniku musí rovnat : a = b musí rovnat : a = b = bilanční rovnost, základ účetního výkazu bilance (rozvahy)

Bilanční princip = základ účetního výkazu „Bilance“ Přehled údajů Přehled údajů Údaje o složkách majetku v jeho věcné formě (název + hodnota v pen.jedn.) = aktiva dvě stránky dvě stránky součet aktiv = součet aktiv = o majetku Údaje o druzích kapitálu vložených do podniku ( o zdrojích majetku ) (název + objem v pen.jednotkách ) = pasiva téhož majetku součet pasiv

„Bilance“ (rozvaha) Rozvaha firmy …… ke dni … Rozvaha firmy …… ke dni … Složky majetku = aktiva (hmotná – věcná stránka) Zdroje majetku = pasiva (hodnotová – finanční stránka) Členění : - Dlouhodobá - Krátkodobá (oběžná) - Přechodná Členění:-Vlastní-Cizí-Přechodná Aktiva celkem = Pasiva celkem

Podrobnější struktura bilance Rozvaha firmy XY ke dni Rozvaha firmy XY ke dni Aktiva Pasiva A. Dlouhodobý majetekA. Vlastní kapitál - nehmotný - základní kapitál - hmotný - hospodářský výsledek - finanční B. Cizí kapitál B. Krátkodobý majetek - úvěry, půjčky - zásoby - závazky - pohledávky - rezervy - peníze – v hotovosti - vklad na běžném účtu Aktiva celkemPasiva celkem

Příklad : Pan Novák zakládá opravářskou firmu. Na firemní běžný účet vkládá své úspory v rozsahu ,-. Jak bude vypadat rozvaha firmy při jejím založení? Forma (složka) majetku: Forma (složka) majetku: Peníze uložené na bankovním účtu Peníze uložené na bankovním účtu - hodnota této složky majetku : ,- - hodnota této složky majetku : ,- Zdroj majetku: Zdroj majetku: Vlastní úspory (vlastní kapitál) Vlastní úspory (vlastní kapitál) - objem čerpání tohoto zdroje: ,- - objem čerpání tohoto zdroje: ,- Aktiva Rozvaha firmy XY p. Nováka ke dni Pasiva Aktiva Rozvaha firmy XY p. Nováka ke dni Pasiva A. Dlouhodobý majetek 0,- A. Vlastní kapitál B. Krátkodobý majetek - základní kapitál ,- - vklad na běžném účtu ,- B. Cizí kapitál 0,- Aktiva celkem ,- Pasiva ,-

Dlouhodobý majetek - využíván delší dobu než jeden rok - vyšší hodnota (hraniční cena – pro daňové účely: ,- hm., resp ,- nehm.) členění: - nehmotný (software, licence, goodwill,…) - hmotný (budovy, samost.movité věci, zákl.stádo, trvalé porosty) zákl.stádo, trvalé porosty) - finanční (cenné papíry, um.díla, drahé kovy)*)

Oběžný majetek - mění svou formu v intervalu kratším než jeden rok Zahrnuje: - zásoby a/ nakupované: materiál, zboží, b/ vlastní výroby: hotové výrobky, nedokončené b/ vlastní výroby: hotové výrobky, nedokončené výrobky výrobky - pohledávky (dlouhodobé, krátkodobé) – vycházejí z úpravy zúčtovacích vztahů (prodej z úpravy zúčtovacích vztahů (prodej na fakturu) na fakturu) - krátkodobý finanční majetek - peněžní prostředky v hotovosti a na účtech bank, cenné hotovosti a na účtech bank, cenné papíry určené k obchodování *) papíry určené k obchodování *)

*) Finanční majetek dlouhodobý x krátkodobý – rozhoduje účel, se kterým je FM pořízen: dlouhodobý - cílem je dosahování výnosů z držby (dividendy, úroky), popř. realizace vlivu z držby (rozhodující, podstatný, jiný) krátkodobý – cílem je dosažení výnosů ze změny tržní ceny – záměrem nákupu je prodat při pozitivní změně ceny FM

Vlastní kapitál Základní kapitál – vklad zakladatele podniku, - vzniká při založení firmy, v průběhu je možné měnit jeho výši (navyšovat, snižovat) - vzniká při založení firmy, v průběhu je možné měnit jeho výši (navyšovat, snižovat) (s.r.o. – min. 200 tis., a.s. – 2 mil.) (s.r.o. – min. 200 tis., a.s. – 2 mil.) - podléhá zápisu do obchodního rejstříku (= důležitý údaj o ekonomické síle podniku) - podléhá zápisu do obchodního rejstříku (= důležitý údaj o ekonomické síle podniku) - v a.s. je shodný s nominální hodnotou všech emitovaných akcií - v a.s. je shodný s nominální hodnotou všech emitovaných akcií - V s.r.o. je tvořen vklady společníků

Vlastní kapitál Zisk = nově vyprodukovaný zdroj, vlastní zdroj - ve vlastnictví zakladatele podniku - ve vlastnictví zakladatele podniku podléhá rozdělení: 1) povinné užití – příděl do zák.rez. fondu 2) příděly do fondů – stanovených ve statutu společnosti, resp. dle rozhodnutí vlastníka/ků 3) nerozdělená část – není určen účel užití

Cizí kapitál 1) úvěry, půjčky, emit. dluhopisy, směnky – - dočasné, nutné splatit (vrátit) ke sjednanému datu - poskytnuty zpravidla za úplatu (úrok) 2) závazky – - vznikají z úpravy zúčtovacích vztahů (Obch. zák. aj.) - vyskytují se stále (dříve označeny „stálá pasiva“) - bezúplatně, 3) rezervy - - tvoří se na krytí budoucích pravděpodobných výdajů, jejichž výše i doba je nejistá (např. rezervy na opravy majetku)

Příklad 1: Sestavte počáteční rozvahu právě zakládané účetní jednotky – opravářské firmy jako podniku jednotlivce, který vkládá do firmy své úspory na firemní běžný účet v rozsahu ,-, Sestavte počáteční rozvahu právě zakládané účetní jednotky – opravářské firmy jako podniku jednotlivce, který vkládá do firmy své úspory na firemní běžný účet v rozsahu ,-, Rozvaha bude vypadat takto: Forma majetku: peněžní vklad na bankovním účtu - hodnota majetku v této formě: ,- Forma majetku: peněžní vklad na bankovním účtu - hodnota majetku v této formě: ,- Zdroj majetku: vlastní úspory /vlastní kapitál/ - objem zdroje: ,- Zdroj majetku: vlastní úspory /vlastní kapitál/ - objem zdroje: ,-

Rozvaha Aktiva - Peníze na účtu , , Celkem A , Pasiva - Vlastní kapitál , Celkem P ,-

Příklad 2 Sestavte počáteční rozvahu právě zakládaného jiného Sestavte počáteční rozvahu právě zakládaného jiného podniku jednotlivce, který vkládá do firmy své úspory v rozsahu ,- (na firemní běžný účet) a který ještě získal pro svou činnost úvěr od banky v rozsahu ,- (úvěr je připsán na jeho běžný účet). podniku jednotlivce, který vkládá do firmy své úspory v rozsahu ,- (na firemní běžný účet) a který ještě získal pro svou činnost úvěr od banky v rozsahu ,- (úvěr je připsán na jeho běžný účet). Forma majetku: peníze na bankovním účtu Forma majetku: peníze na bankovním účtu - hodnota majetku v této formě: ,- - hodnota majetku v této formě: ,- Zdroj majetku: Zdroj majetku: - vlastní úspory (vlastní kapitál) ,- - vlastní úspory (vlastní kapitál) ,- - úvěr (cizí kapitál) ,- - úvěr (cizí kapitál) ,-

Rozvaha 2 Aktiva - Peníze na účtu , , Celkem A , Pasiva - Vlastní kapitál ,- - Úvěr (cizí kapitál) , Celkem P ,-

Příklad 3 Sestavte počáteční rozvahu právě zakládané firmy – podnikatel vkládá do firmy své úspory v rozsahu (na firemní běžný účet), který dále získal pro svou činnost úvěr od banky ve výši ,- (připsán na b.účet). Za něj nakoupil potřebné stroje v hodnotě ,- a zbytek ponechal na běžném účtu. Rozvaha bude vypadat takto: Rozvaha bude vypadat takto:

Rozvaha 3 Aktiva - Stroje ,- - Peníze na účtu , Celkem A , Pasiva - Vlastní kapitál ,- - Úvěr (cizí kapitál) , Celkem P ,-