Iva Jaborníková 23.10.2012. Použité kultury, se kterými jsem pracovala:  Bacillus mycoides CCM 145  Lactobacillus brevis CCM 3805T  Micrococcus luteus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Makroskopické a mikroskopické pozorování mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zajišťování venkovních a štítových zdí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
Tistarna ingoustová a laserová
MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mikroskopické techniky, makroskopické znaky kolonií
Optický kabel (fiber optic cable)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rozklad světla optickým hranolem.
Stavba buňky.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Barva světla, šíření světla a stín
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Makroskopické pozorování mikroorganizmů, Gramovo barvení
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Cytologie a morfologie bakterií Bi7330
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Malování - nástroje grafického editoru
VESMÍR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Z očí do očí Fyzikální Část.
Počítání krevních buňek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Interference a difrakce Jana Jurmanová.
Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení.
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Informatika – Grafika.
Interference na tenké vrstvě
Sklíčkové kultury Cytologie a morfologie bakterií – cvičení
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy.
Preparát nativní – pozorování skutečného tvaru, pohybu
Vzájemné silové působení těles
Paprsková optika hanah.
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
Zobrazování optickými soustavami
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
Výroba velikonočního košíčku
Transkript prezentace:

Iva Jaborníková

Použité kultury, se kterými jsem pracovala:  Bacillus mycoides CCM 145  Lactobacillus brevis CCM 3805T  Micrococcus luteus CCM 169  Mycobacterium phlei CCM 5639  Corynebacterium glutamicum CCM 2428

 Ve cvičení jsme pracovali se světelným mikroskopem, při světelné mikroskopii je možno dosáhnou maximální zvětšení 1500x a max. rozlišení 200 nm

 umožňuje pozorování živých objektů v nativním stavu bez barvení  vzhledem k malému kontrastu nejsou rozeznány detaily objektů mezi strukturami s podobnou propustností světla  hustou absorbující část preparátu vidíme jako světlou  cílená změna fáze vlnového pole, neovlivněného vyšetřovaným předmětem, vzhledem k fázi pole ovlivněného tímto předmětem  pomocí této metody dosáhneme kontrastního obrazu fázového předmětu tj. předmětu, který prakticky neovlivňuje amplitudu vlnového pole, které jím prochází, ale ovlivňuje pouze jeho fázi (např. bakterie, buňky apod.)  výhodou této metody je, že nepoškozuje živé biologické objekty a umožňuje jejich pozorování v čase. Postup:  Do kapky vody naneseme na kličce buňky, překryjeme krycím sklíčkem  Pozorujeme pod fázovým kontrastem objektivem 100x, pod imerzí

 skládání 2 obrazů ze 2 paprsků a) procházejících objektem b) jdoucích mimo objekt -> 2 obrazy vzájemně kolmo polarizované  Normanského destička v kondenzoru rozděluje paprsek do dvou souběžných.  Plastický 3D obraz podle indexu lomu různých částí buňky.

je softwarový systém pro analýzu barevného obrazu. Systém umožňuje komunikaci mezi snímacím zařízením (kamerou), snímací (grabbovací) kartou a počítačem

Barvení bakterií jako identifikační metoda. Postup:  suspenzi z kultury mikrobů rozetřeme na čisté podložní sklíčko, necháme dobře zaschnout a fixujeme 3x projetím plamenem  ponoříme do roztoku krystalové violeti a necháme působit 30 sekund  barvivo opláchneme slabým proudem vody (2s)  preparát ponoříme do Lugolova roztoku na 30 sekund.  opláchneme slabým proudem vody (2s)  překryjeme ethanolem (nebo acetonem), maximálně sekund  opláchneme slabým proudem vody a gramnegativní b. dobarvíme safraninem 1 minutu  osušíme mezi dvěma filtračními papíry a mikroskopujeme pod imerzním objektivem (celkové zvětšení 1000x)

 Negativním barvením obarvíme okolí buněk, nikoli buňky samotné. Využívá se pro měření přesné velikosti bakteriální buňky. Nabarví se totiž jen pozadí (sklíčko), nikoli buňka samotná. Tím není velikost buňky deformována fixací ani barvivem.  Postup:  asepticky přeneseme 1 kličku bakteriálních buněk do malé kapky destilované vody, vedle se přidá malá kapka nigrosinu  kapky se rozetřou jemným tahem druhého sklíčka (přiloženého pod úhlem 45˚ po celé ploče podložního skla), druhé sklíčko ožíhneme  bez oplachování se nechá zaschnout na vzduchu  důležité: vytvořit jen tenký film barviva s dostatečně zředěnými buňkami  pozorujeme pod imerzí (Z 1000x)  Pozorávání: neobarvené buňky na šedém pozadí

 Gramnegativní typ buněčné stěny: peptidoglykan 10%, 2nm, porózní výplň mezi cytoplazmatickou membránou a vnější membránou, 2 periplazmatické prostory. Modré barvivo se v porózní vrstvě nenaváže, vymývá se etanolem -> následně se buňky obarví safraninem  Grampozitivní typ buněčné stěny: peptidoglykan 40nm, 90%, hydrofobní struktura. Mezi polymerem je voda. Do hydratované vrstvy se dostává barvivo krystalové violeti, Lugolův roztok fixuje přímo na strukturách. Organické rozpouštědlo poté dehydratuje vrstvu. Barvivo zůstává pevně vázáno, nedobarví se dál safraninem.

 Bacillus mycoides CCM 145 (G+ tyčka) Makroskopický vzhled: Tvar: vláknitý Barva: krémová Okraje: vláknité Profil: plochý Vláknitý růst kolonií Zvětšení: lupa 10x

 Lactobacillus brevis CCM 3805T Makroskopický vzhled: Tvar: kruhový Barva: bílá Okraje: hladké Profil: zvýšený Zvětšení: lupa 10x

 Micrococcus luteus CCM 169 Makroskopický vzhled: Tvar: kruhový Barva: žlutá Okraje: hladké Profil: zvýšený Zvětšení: lupa 10x

 Mycobacterium phlei CCM 5639 Makroskopický vzhled: Tvar: nepravidelný Barva: žlutá Okraje: vláknité Profil: knoflíkový Zvětšení: lupa 10x

 Corynebacterium glutamicum CCM 2428 Makroskopický vzhled: Tvar: kruhový Barva: krémová Okraje: hladké Profil: zvýšený Zvětšení: lupa 10x

Micrococcus luteus CCM Mycobacterium phlei CCM 5639 Celkové zvětšení 1000x Neobarvené Mycobacterium G+ Micrococcus

 Corynebacterium glutamicum  Celkové zvětšení 1000x Tvorba palisád

 tyčky různé délky, ve dvojicích, v řetízcích  grampozitivní  endospory oválné, kulaté - uloženy centrálně, paracentrálně, subterminálně, terminálně, laterálně  peritrichální bičíky  optimální růstová teplota °C  fakultativně anaerobní  široká diverzita fyziologických schopností (pH, teplota, salinita), chemoorganotrofní  patogenní, potravinové otravy, entomopatogenní  tvar endospory i mateřské buňky - znaky využitelné v taxonomii (tři morfologické skupiny)

Bacillus cereus CCM 2012 Bacillus mycoides CCM 145 Bacillus thuringiensis CCM 19 Celkové zvětšení 1000x

Bacillus sphaericus CCM 1615 Bacillus megaterium CCM 2007

 grampozitivní, fakultativně anaerobní nebo mikroaerofilní tyčky nebo kokotyčky  uspořádání v palisádách nebo krátkých řetízcích  striktně fermentativní typ metabolizmu  netvoří spory  většinou jsou nepohyblivé a neprodukují pigmenty  komplexní nutriční požadavky  optimální teplota 30 – 40 °C  optimální pH 5,5 – 6,2  v potravinách živočišného i rostlinného původu, nápoje, znečištěná voda, kysané zelí, mikroflóra teplokrevných  kataláza negativní

Lactobacillus curvatus CCM 7558T Lactobacillus brevis CCM 3805T - Tvorba řetízků méně častá Lactobacillus casei subsp. casei CCM 7088T Celkové zvětšení 1000x tvorba krátkých řetízků

Lactobacillus rhamnosus CCM 1825T Celkové zvětšení 1000x delší tyčky dlouhý řetízek Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCM 7190T

Celkové zvětšení 1000x Lactobacillus curvatus CCM 7558T G+ tyčinka Escherichia coli CCM 3954 G- tyčinka

 Jasné pole: Micrococcus luteus CCM Escherichia coli CCM 3954 Bacillus sphaericus CCM 1615

 Fázový kontrast Bacillus sphaericus CCM 1615 Micrococcus luteus CCM Mycobacterium phlei CCM 5639