Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení."— Transkript prezentace:

1

2 Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení

3 Rozlišení Rastrové obrázky jsou tvořeny velkým počtem bodů.
(Obrázky se mohou jevit zubatě při příliš velkém přiblížení nebo při tisku s nízkým rozlišením). U zařízení provádějícím digitalizaci obrazu (např. skener), udává rozlišení, jak jemně je rozlišována předloha a kolik obrazové informace je získáváno.

4 Digitální fotoaparát používá pro záznam obrazu snímač, který má přesně dané rozlišení. Toto rozlišení určuje, z kolika jednotlivých bodů se skládá výsledná digitální fotografie. Výrobce snímače udává rozlišení buď jako dvojici čísel (např x 1080) nebo jedním číslem ( např. 8,2 mil. bodů neboli 8,2Mp). V prvním případě se dozvíme, z kolika jednotlivých bodů se skládá jedna řádka a jeden sloupec vaší fotografie. V druhém případě se dozvíte, kolik je bodů dohromady.

5 Jednotky PPI je zkratkou anglického Pixel Per Inch, znamená to počet obrazových bodů na palec (2,54 cm). PPI označuje hustotu obrazové informace. Jednotka PPI se používá pro rozlišení (anglicky resolution) zařízení nebo obrazu. Kolik bodů má libovolný obrázek, zobrazí každý rastrový editor.

6

7 Tím, jak zmáčkneme spoušť digitálního fotoaparátu a snímek se uloží do paměti, vlastně definitivně určujeme jeho kvalitu co se týče obrazové informace. Následně jej můžeme doostřovat, barevně korigovat či jinak vylepšovat, ale obrazovou informaci již nezlepšíme. Ta je dána rozlišením snímače a kvalitou fotoaparátu. Při každé úpravě rozlišení si musíme dávat pozor, zda měníme počet bodů či pouze doplňkovou informaci o tom, jak se s body má zacházet.

8 Tiskárny nedokáží vytisknout jeden pixel libovolné barvy
Tiskárny nedokáží vytisknout jeden pixel libovolné barvy. Aby barevně vytiskly jeden pixel, musí jeho barvu namíchat z několika bodů (Dots) svých barevných inkoustů (obvykle 4 nebo 6 barev). Jeden pixel obrazu se tak rozpadne na několik inkoustových tiskových bodů (Dots). Tiskový bod (Dot) tak musí být menší, než je pixel obrazu, aby bylo možné barvu pixelu namíchat. Procesu míchání (skládání barev se říká rozklad (Dithering).

9 Dots per Inch (DPI) není tak nic jiného, než s jakou hustotou je tiskárna schopná stříkat inkoustové body na papír. DPI musí být vždy větší než PPI, aby tiskárna měla dostatečnou reservu na vytvoření každého barevného pixelu z několika tiskových bodů. V praxi se ale nikdo o proces tisku příliš nestará (to je věcí konstrukce tiskárny případně tiskaře), a tak se obě veličiny PPI a DPI běžně zaměňují.


Stáhnout ppt "Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení."

Podobné prezentace


Reklamy Google