Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup"— Transkript prezentace:

1 EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím prezentace žáci získají povědomí o výrobě papíru v papírně, vlastním tvořením si procvičují jemnou motoriku, kreativní činností prohlubují estetické cítění Vzdělávací oblast Odborné činnosti Předmět Zpracování přírodního materiálu Tematická oblast/téma Zpracování přírodního materiálu/Ruční výroba papíru Výsledky vzdělávání Znát význam, účel, a užitečnost vykonané práce, nakládat s materiály s ohledem na životní prostředí  Klíčová slova Výroba papíru, papírna Velké Losiny, ruční výroba Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy jednoleté Ověřeno Datum: Třída: I. PRŠ 1 Zdroj Vlastní tvorba a fotodokumentace autora

2 Papír - je tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna. Nejobvyklejší materiál je buničina vyrobená ze dřeva (většinou smrk, či ze sekundárních vláken (sběrový papír), ale mohou být použité i jiné rostlinné vláknité materiály jako bavlna, a konopí. Rozsáhlý papírenský komplex se nachází ve Štětí a je největší v České republice. Poslední zachovaná ruční papírna je ve Velkých Losinách.

3 Ruční výroba papíru

4 Ruční papírna Velké Losiny
Virtuální prohlídka papírny: velke-losiny/prohlidka-vyroby.html

5 Návod na ruční výrobu papíru
CO POTŘEBUJEME: *starý papír  *čistý balicí papír  nebo mikrotenový sáček *savý papír (noviny) *savou látku (utěrku) *rovnou desku; mísu, škrob /nebo lepidlo/, váleček a struhadlo

6 Ke zkrášlení: rostlinky ovoce/sušené/ mletá káva koření/paprika, kari/ barevné nitky temperové barvy

7 Postup: Pak papír rozmělníme na kašičku.
Do kašičky můžeme zapracovat také různé příměsi a barviva, podle vlastní fantazie. Přidáme škrob (1 lžíci) - pro zpevnění. Z papíru vymačkáme vodu a uděláme kouli. Tu pak nastrouháme . Papír natrháme na malé kousky (1 až 3 cm) a necháme ho namočený v míse s vodou 12 až 24 hodin.

8 Pracovní plocha: Na desku dáme savou látku, na kterou položíme vrstvu novin a na ně mikrotenový sáček. Z papíroviny vymačkáme přebytečnou vodu a rozprostřeme ho na balicím papíře. Můžeme jej přizdobit i vylisovanými kvítky a vším, cokoli nás napadne.

9 Závěr: Arch potom pomocí novin zbavujeme přebytečné vody, jak jen to jde. Nakonec můžeme ještě přejet válečkem, aby byl rovnější. Pak jej necháme sušit na novinách. Usušený arch papíru opatrně sloupneme. Pokud se nám zkroutil a my ho chceme vyrovnat, můžeme jej, zabalený do látky, přejet napařovací žehličkou. Na závěr můžeme zarovnat obyčejnými nebo ozdobnými nůžkami.


Stáhnout ppt "EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup"

Podobné prezentace


Reklamy Google