Šikana Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Advertisements

Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sexual harassement, mobbing
Informace, PC, hardware, software
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Marca Aurelia Téma: Řím za Marca Aurelia Téma: Řím za 1
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Průvodce CR a skupiny návštěvníků
Teorie a metodika výchovy
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Úvodní lekce, opakování
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Školní poradenské pracoviště
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
SLOH ‒ úvaha.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Pozn.: Při komunikaci přes přichází odpověď obvykle do 2-3 dnů.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Šikana Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

 z francouzského slova chicane;  jde o fyzické i psychické omezování či týrání jedince v kolektivu;  chybně bývá jako „šikana“ označováno také byrokratické obtěžování a omezování.

Podoby šikany  fyzická;  psychická;  projevuje se ve všech věkových i sociálních skupinách;  objevuje se zejména u uzavřených kolektivů škola, vojna, vězení. Obr. 1

Znaky šikany  jednání je záměrné;  existuje nepoměr sil mezi agresorem a obětí;  agrese je samoúčelná, je hlavním cílem šikany;  opakování.

Příčiny šikany  změna životních podmínek;  krize autority;  osobnostní charakteristiky členů skupiny;  nevhodné chování autority.

Agresor  starší;  fyzicky vyspělejší jedinec nebo skupina;  zakomplexovaný, s nedostatkem sebevědomí;  má horší výsledky ve škole, v práci;  bývá málo oblíbený v kolektivu;  může mít problémy v rodině.

Motivy agresora  upoutání pozornosti;  zabíjení nudy;  motiv „Mengeleho“ – zkoumá, kam až může zajít, šikana je experimentem;  žárlivost;  prevence – jedinec se bojí šikany, proto začne sám;  motiv vykonat „něco velkého“.

Oběť  nepoznáme na první pohled;  vzhledově, sociálně, mentálně nebo tělesně handicapovaní jedinci;  člověk úzkostný, plachý;  osoba odlišná rasově, národnostně, vyznáním nebo chováním;  nový člen skupiny.

Formy šikany  závisí na věku účastníků a pohlaví;  nejhorší formy šikanování jsou tam, kde oběť pobývá s agresorem na jednom místě;  ignorování oběti, její izolace;  pomlouvání a zesměšňování;  vyhrožování. Obr. 2

Formy šikany  udílení násilných a manipulativních příkazů;  vydírání;  krádeže věcí, jejich poškozování a nedovolená manipulace s nimi;  fyzické násilí;  pohlavní zneužívání a znásilnění.

Kyberšikana  využívá mobilní telefony, fotoaparáty, kamery a internet;  nahrání ponižující situace na mobilní telefon a její rozesílání ve formě MMS či přes internet;  pomocí facebooku, ových zpráv, blogů.

Dopad šikany  negativně postihuje nejen oběť, ale i agresora a ostatní členy skupiny;  působí i na jedince stojícího mimo skupinu, například rodiče šikanovaného;  u agresorů dochází k upevňování antisociálních postojů;  ostatní členové skupiny mohou mít názor, že společnost není schopna zajistit bezpečnost některým jedincům a toto jednání není trestáno, což se odrazí v budoucím chování;  u obětí dochází k posttraumatickým stresovým poruchám.

Dopad šikany  zhoršení pracovních výsledků;  absence v zaměstnání či záškoláctví;  klesá sebevědomí a sebehodnocení obětí;  problémy s navazováním vztahů ;  šikanovaný může řešit problémy útěkem k drogám a alkoholu;  u obětí šikany roste pravděpodobnost, že se v budoucnu budou dopouštět neetického chování a násilí.

Mobbing  formy znepříjemňování života na pracovišti;  charakteristická je pro ně skrytost, rafinovanost a zákeřnost;  za mobbing lze považovat chování, které se objevuje alespoň 1x týdně po dobu minimálně 6 měsíců;  sexuální obtěžování na pracovišti;  špatné zacházení bez sexuální či rasové příčiny.

Bossing  druh mobbingu;  šikany se dopouští nadřízený pracovník;  příčiny bossingu:  strach o vlastní pracovní pozici;  „tlak shora“, vedoucí pracovník na podřízeného přenáší frustraci z vlastního neúspěchu.

 bullying – označení pro šikanu ve školním prostředí;  domestic violence – šikana v domácím prostředí;  ostrakismus – počáteční stádium šikany, vyloučení jedince z kolektivu.

Možnosti prevence šikany  pozitivní mezilidské vztahy;  respektování individuality a odlišnosti jedince;  etické chování, zejména tolerance;  chování podle právních norem.

Skupinový úkol  Na základě pozorování vypište formy šikany, se kterými jste se setkali.  Navrhněte vlastní program řešení a prevence šikany ve vaší škole.

Použité zdroje  Vybrané kapitoly ze sociální pedagogiky. 1. vyd. Editor Lenka Müllerová. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 2002, 190 s. Skripta (Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem). ISBN  Str. 3. Obr. 1. Dalia098. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:  Str. 9. Obr. 2. Isaías Alves da Cruz. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: fighting.png