Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Trávicí žlázy játra slinivka.
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Hormonální řízení.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Játra Olga Bürgerová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
zpracovaný v rámci projektu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). JÁTRA, SLINIVKA BŘIŠNÍ

Játra Největší a nejtěžší žláza lidského těla Váha cca 1,5 kg Nejteplejší orgán těla (díky probíhajícímu metabolismu) Tvoří je čtyři laloky – pravý, levý, čtverhranný a oválný Podílí se na zpracování látek, které pak převádějí zpět do krve (podle potřeby) Za 1 minutu proteče játry 30 % krve z veškeré krve v organismu

Mají hnědočervenou barvu Jsou tvořena z lalůčků (mnohostěn, cca. 1–2,5 mm); každý lalůček je tvořen trámci jaterních buněk Jaterní buňka: má žlučový pól (vylučování žluči do žluč. kapilár); tyto kapiláry pak na okraji lalůčků přechází ve žlučovody; je sem přiváděna vrátnicová a tepenná krev, která je pak středem lalůčku odváděna do žilního oběhu Na spodní straně jater je uložen žlučník(tvar hrušky, kapacita: 40–50 ml.), nepřetržitě se vytváří žluč

Funkce jater a) Pochody látkové přeměny b) Pochody související s funkcí krve c) Pochody související s odstraňováním nepotřebných a jedovatých látek d) Zásobovací sklad glykogenu, bílkovin a lipidů

Ad a) probíhají zde metabolické děje (nejdůležitější viz. níže); slouží jako zásobárna živin Monosacharidy glykogen (ten se tvoří také z glycerolu, aminokyselin, bílkovin či kyseliny mléčné) - játra udržují norm. hladinu glykemie (glukóza v plazmě) - v játrech 2–4 % glykogenu + 2–4 % tuku (v tuku vitamíny D, E, K, A)

Ad b) dochází zde k rozpadu červených krvinek; jaterní buňky z krve vychytávají bilirubin a vylučují ho do žluči vytvářejí bílkoviny krevní plazmy (a některé složky pro tvorbu hemoglobinu) vytvářejí fibrinogen, protrombin, heparin je zde zásoba železa a vitamínu B12 jsou zásobárnou krve (pojmou až 500 ml krve) regulují objem cirkulující krve

Ad c) pomocí žluči se organismus zbavuje některých látek do střeva (např.: bilirubin, některé soli, cholesterol, nadbytek vitamínů rozpustných v tucích) některé látky jsou před vyloučením játry detoxikovány (léky, amoniak, alkohol, houbové jedy) játra také detoxikují produkty činnosti hnilobných bakterií v tlustém střevě (kresol, skatol, fenol, indol)

Nemoci jater Žloutenka Cirhóza jater (jaterní buňky jsou nahrazovány vazivovou tkání, selhávájí metabolické procesy v játrech, ty se zmenšují, scvrkávají) Steatóza jater (zvýšené ukládání tuků do jater, žlutá zvětšená játra) Rakovina jater

Slinivka břišní (pankreas) Laločnatá podvojná žláza; tzn. žláza s vnitřní (produkuje hormony) a vnější (produkuje pankreatickou šťávu) sekrecí Leží pod žaludkem v ohbí dvanáctníku Má tři části: hlavu, tělo a ocas Vytváří se zde pankreatická šťáva, která je pak odváděna do dvanáctníku Pankreatická šťáva (enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny)

Obsahuje ostrůvky tkáně: Langerhansovy ostrůvky produkující hormon inzulin a glukagon (metabolismus sacharidů)

1)Hlava slinivky 2)Hlava slinivky 3)Hlava slinivky 4)Tělo slinivky 5)Tělo slinivky 6)Spodní okraj slinivky 7)Horní okraj slinivky 8)Vývod slinivky břišní 9)Spodní okraj slinivky 10) Tělo slinivky 11) Ocas slinivky 12) Dvanáctník

Co takhle pár otázek?  Co je hemoglobin?  Krevní barvivo obsahující bílkovinu globin a barvivo hem s dvojmocným železem.  Kterého procesu se účastní protrombin a fibrinogen?  Srážení krve.  Které vitaminy jsou rozpustné v tucích?  D, E, K, A.  Inzulin a glukagon.  Které hormony se tvoří ve slinivce břišní?

Zdroje KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 85–88;103. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: ncreas_duodenum.jpg