Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ 20.2.2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ 20.2.2011."— Transkript prezentace:

1 JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ

2 CÍLE: POPSAT STAVBU POPSAT FUNKCI

3 HEPAR

4 STAVBA JATER pravý lalok (lobus dexter), největší lalok jater
jaterní peritoneální duplikatura (ligamentum falciforme hepatis) probíhá střední částí brániční plochy jater v její horní a přední části na brániční (diafragmatické) ploše jeho průběh rozděluje játra na pravý a levý lalok jaterní přívěšek (appendix fibrosa hepatis)

5

6 STAVBA JATER vena cava inferior - dolní dutá žíla
vena portae - vrátnicová žíla vesica fellea - žlučník ductus choledochus - přívodný vývod ke žlučníku z jater arteria hepatica - jaterní tepna

7 Játra: játra (latinsky hepar) jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla jsou umístěna těsně pod bránicí, z větší části pod pravou brániční klenbou; přesahují až pod střed levé brániční klenby. hmotnost: 1 – 2,5 kg (extrémní rozmezí). barva jater je hnědočervená, hmota jater je měkká na pohmat a poddajná, ale relativně křehká, takže při otřesech a nárazech dochází snadno k natržení tkáně, spojenému s masivním, život ohrožujícím krvácením. spodní plocha jater nese charakteristické rýhy, které oddělují 4 jaterní laloky (lobi hepatis).

8 Stavba jater Základní stavební jednotkou jater je jaterní buňka – hepatocyt, na styku dvou jaterních buněk je vždy žlučový kanálek

9 Stavba jater jaterní lalůček 5-7 hranný hranol velikost 1-2 mm
z trámečků buněk - 2 řady a každá buňka je omývána krví a na druhé straně začínají žlučové cesty; krevní pól a žlučový pól v hraně hranolu vede větev v. portae a krev se rozlévá mezi buňky a dává jim živiny a sbírá se ve v. hepatica kyslík vede a. hepatica

10 Oběh jaterní složka funkční, s krví bohatou na látky, které se zpracovávají v játrech,tuto krev přivádí vrátnicová žíla (vena portae), v krvi jsou obsaženy látky vstřebané ve střevě z potravy a jdoucí do jater ke zpracování, vrátnicovou žilou se do jater dostává krev ze žaludku, tenkého a tlustého střeva, pankreatu, sleziny, a tak přitékají k jaterním buňkám všechny vstřebané živiny, složka nutritivní, s tepennou, kyslíkem bohatou krví, kterou přivádí arteria hepatica propria jaterní žíly, které opouštějí játra jsou zpravidla tři, dvě z pravého laloku a jedna z levého. Vstupují přímo do dolní duté žíly.

11 Žlučník (vesica fellea)
Vak hruškovitého tvaru, délky 8 – 12cm. Uložený pod pravým jaterním lalokem. Žluč je plynule tvořena v játrech, v množství 0,5 – 0,7 litru za den a prochází do žlučníku. Ve žlučníku je ze žluče vstřebávaná voda a chlorid sodný a žluč se zahušťuje. Uvolňování žluče ze žlučníku odstartovává hormon cholecystokinin, který se uvolňuje z dvanáctníku při přítomnosti potravy v žaludku. Žluč je složitá tekutina. Obsahuje směs žlučových solí, lipidů, cholesterolů a vybraných pigmentů, bílkoviny a minerální soli jako je např. sodík. Žlutohnědá barva žluči má svůj původ v žlučovém barvivu bilirubinu, vznikajícím hlavně rozpadem červených krvinek. Jedním z hlavních úkolů žluči je emulgace tuků ve střevě

12

13

14 Funkce jater (1) Játra jsou největší žláza lidského těla
Tvorba a sekrece žluči - žluč je shromažďována ve žlučovém měchýři a v případě potřeby uvolňována do dvanáctníku. Detoxikace Metabolické produkty účinku střevních bakterií Exogenní látky (léky, alkohol, jedy) Hormony (tyroxin, estrogen, kortizol, aldosteron) = porucha funkce jater = vzestup těchto hormonů Konverze amoniaku na močovinu Syntéza plazmatických proteinů Proteiny akutní fáze Albuminy Koagulační faktory (fibrinogen, protrombin)

15 Funkce jater Koagulace (syntéza většiny koagulačních faktorů)
Produkují koagulační faktory I (fibrinogen), II (prothrombin), V, VII, IX, a XI, rovněž tak protein C, protein S a antithrombin. Vitamín K je nezbytný pro syntézu koagulačních faktorů: II = protrombin, VII = prokonvertin, IX = Christmasův faktor, X = Stuart-Prowerův faktor). Rezervoár krve - filtrace a skladování krve (450 ml = téměř 10 % celkového objemu krve v organizmu). Při srdečním selhávání může být v játrech až 1 l krve. Slouží jako rezervoár glykogenu, ferritinu, vitamínu A, D, B12 a mědi.

16 Funkce jater Imunita (Kupfferovy buňky = makrofágy)
Vitamíny - metabolismus a skladování vitamínů A, D a B12, význam vitamínu K pro tvorbu koagulačních faktorů Vztah ke krvetvorbě: skladování vitamínu B12 metabolismus železa a jeho skladování ve formě feritinu (hepatocyt obsahuje bílkovinu apoferitin, který po navázání železa z krve při jeho nadbytku vytváří feritin) = rezervoár železa V prvním trimestru fétu,mají játra důležitou úlohu ve tvorbě erytrocytů. V období 32. týdne prenatálního vývoje přebírá tuto funkci kostní dřeň.


Stáhnout ppt "JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ 20.2.2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google