Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání 15.9.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Mgr. Hana Drábková 27. května 2010
Informace o projektu PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NELÉKAŘŮ Seminář Olomouc, Znojmo
MOŽNOSTI BEZPLATNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A NELÉKAŘŮ
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Prohlubování vzdělávání nelékařů Seminář Ostrava Brno
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Informace o projektu PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NELÉKAŘŮ Seminář Hradec Králové
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Mezinárodní den sester květen 2009
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Ing. Stanislava Správková
Transkript prezentace:

Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání

Informace z odboru VZV

Oddělení vědy a výzkum RESORTNÍ PROGRAM VÝZKUMU A VÝVOJE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ III. (RPV III.) Období 2010 – veřejné soutěže 1. veřejná soutěž v RPV III. – VES 2010 Vyhlášení VES Konec soutěžní lhůty Konec hodnotící lhůty Uzavření smluv Zahájení řešení řešiteli Poskytnutí/čerpání Oborová komise 12 - Ošetřovatelství, zdravotnické systémy a informatika

Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků z ESF

Operační program lidské zdroje a zaměstnanost (OPLZZ) OPLZZ vymezuje priority pro podporu rozvoje lidských zdrojů a zaměstnanosti v rámci cíle Konvergence z Evropského sociálního fondu v programovacím období OP LZZ obsahuje šest prioritních os a je zaměřený na snižování nezaměstnanosti prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce, profesní vzdělávání, na začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti, zvyšování kvality veřejné správy a mezinárodní spolupráci v uvedených oblastech.

Systém možností podpory OPLZZ Individuální projekty (IP) - systémové individuální projekty Systémové řešení národních politik a programů zaměřených na modernizaci, rozšíření kapacity a kvality nabídky veřejných služeb, navržení nových a zefektivnění stávajících systémů. Zaměření IP Ministerstva zdravotnictví Realizace vzdělávacích aktivit v oblasti dalšího odborného vzdělávání v rámci celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků – lékařů, nelékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví, kteří vykonávají povolání zdravotnického pracovníka a pracovníka ve zdravotnictví

Oblasti podpory OPLZZ relevantní pro oblast zdravotnictví Oblast podpory 1.1 Zvýšení adaptability pracovní síly a konkurenceschopnosti podniků Podporované aktivity:  další profesní vzdělávání zaměstnanců  podpora systémů motivace a aktivizace zaměstnanců  specifické formy vzdělávání (individuální projekty MZ ČR) Cílová skupina: zdravotničtí pracovníci - zaměstnanci - dle zákonů 95/2004 Sb. a 96/2004 Sb.

Individuální projekty odboru VZV Cíl projektu  rozvoj systémů řízení lidských zdrojů a rozvoje lidských zdrojů s využitím inovativních přístupů, rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí zaměstnanců – zdravotnických pracovníků a pracovníků ve zdravotnictví  rozvoj celoživotního vzdělávání, udržování a prohlubování kvalifikací a kompetencí zdravotnických pracovníků a pracovníků ve zdravotnictví  podpora vzdělávání školitelů s ohledem na inovace a ekonomiku založenou na znalostech a schopnost reagovat na moderní trendy poskytování zdravotní péče.

Individuální projekty odboru VZV Cílová skupina  zdravotničtí pracovníci lékařští a nelékařští  počet podpořených  Projekty podány na MPSV - září 2009

Celoživotní vzdělávání Operační program lidské zdroje a zaměstnanost ,- Kč Projekt prohlubování vzdělání nelékařů a lékařů: celoživotní vzdělávání ,- Kč Projekt komunikace – komunikace: zdravotník - pacient dovednostech ,- Kč

Individuální projekty odboru VZV Projekt 1 Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví se zaměřením na odborně profesní vzdělávání a na vzdělávání v manažerských dovednostech Počet všech podpořených v rámci projektu

Individuální projekty odboru VZV Vzdělávací aktivity  Certifikované kurzy pro nelékařské zdravotnické pracovníky  Kurz manažerské vzdělávání  Akreditované kvalifikační kurzy  Kurz pro kodéry  Konference, semináře, workshopy  Vzdělávací akce pro nelékařské zdravotnické pracovníky v zubní péči

Individuální projekty odboru VZV Certifikované kurzy - oblasti Všeobecné (např. kurz bazální stimulace, zvládání agresivního pacienta) Zajištění soběstačnosti u pacientů Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s cévními přístupy Ošetřovatelská péče v intenzivních oborech Ošetřovatelská péče o dětské pacienty Neodkladná péče (kurzy KPR) Mentorská činnost Ošetřovatelská péče v interních oborech Problematika stáří a péče o seniory (nutrice, soběstačnost aj.)

Individuální projekty odboru VZV Certifikované kurzy - oblasti Fyzioterapeutické postupy Postupy pro zubní techniky Oblast hygieny, epidemiologie a podpory zdraví Metody pro psychology Laboratorní metody Radiologické metody Péče o matku a dítě Řízení rizik Kvalita a bezpečí poskytované péče Řízení změn Supervize Edukátor

Lze pokrýt náklady na...  odměny školitelů  pronájmy prostor  učební pomůcky  náklady zdravotnického zařízení  praktické stáže

Komu je určen:  Nelékařští zdravotničtí pracovníci (všeobecné sestry, porodní asistentky, fyzioterapeuti, aj.)  Sanitáři  Certifikované kurzy sester (např. diabetologická sestra)  Nelékařský střední management

Financování vzdělávání Vysoká škola Specializační vzděláváníCeloživotní vzdělávání Vysoká škola 0 Kč Specializační vzděláváníCeloživotní vzdělávání 0 Kč Před rokem 2006 NYNÍ na 1 rokna 3 roky zdravotníků zdravotníků

Rezidenční místa

REZIDENČNÍ MÍSTA 2009 – současný stav Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam vybraných uchazečů (zdravotnických zařízení), kterým bude poskytnuta dotace Poskytnutí dotace celkem na:  673 RM  v 8 oborech specializačního vzdělávání  od 42 žadatelů (zdravotnických zařízení) Předpokládané čerpání dotace: 60 mil. Kč.

REZIDENČNÍ MÍSTA – DOTAČNÍ PROGRAM MZ Počet vypsaných RM Počet žádajících zdravotnických zařízení Počet požadovaných RM Počet schválených RM P P P výběrové řízení ukončeno garance na 5 let 2010 bude opět vypsáno nové výběrové řízení

REZIDENČNÍ MÍSTA 2009  Výběr rezidenta zdravotnickým zařízením do – 1. kolo výběrového řízení (výběrové řízení dle vyhlášky č. 189/2009 Sb.)  Oznámení údajů o rezidentovi ministerstvu zdravotnickým zařízením s RM (do 10 dnů).  Výzva k případné změně finančního a vzdělávacího plánu rezidenta - administrátor dotačního řízení RM firma GHS s.r.o.)  Dojde k podpisu Stabilizační dohody

REZIDENČNÍ MÍSTA co nás čeká? 2. Kolo výběrových řízení na obsazení rezidenčního místa (do ) Doporučení MZ ČR: Termín ukončení VŘ do – časová rezerva Zahájení studia: administrativně rok 2009, zahájení vlastní výuky do

REZIDENČNÍ MÍSTA 2009 ČERPÁNÍ DOTACE ZAHÁJENÍ ČERPÁNÍ DOTACE - vázáno na podpis „Stabilizační dohody“ nejdříve 9/2009 Podmínky:  Po úpravě finančního a vzdělávacího plánu (výzva administrátorem do 10 dnů od předání seznamu vybraných rezidentů)  Po podpisu podpisu stabilizační dohody (září-prosinec 2009) Aktuální informace - webové stránky MZ www. mzcr.cz – odborník/zdravotník – dotační programy – rezidenční místa

REZIDENČNÍ MÍSTA 2009 MOŽNÉ KOMPLIKACE ČERPÁNÍ DOTACE  Obavy rezidentů z podpisu stabilizační dohody (závazek 5 let výkonu povolání na území ČR v oboru specializačního vzdělávání)  Nezahájení specializačního vzdělávání rezidentem v roce 2009 (kapacitní limitace vzdělávacích institucí, zařazení rezidentů do specializačního vzdělávání „last minute“) – k řešení VZV

Děkuji za pozornost