Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Vitamíny rozpustné ve vodě II.
Vytvářejí ho rostliny a některé živočišné druhy (kromě morčat, primátů, člověka) ze sacharidových látek Podílí se na tvorbě mezibuněčné hmoty Nezbytný pro funkci všech pojivových tkání, svalů a cév Podílí se na tvorbě kolagenových vláken Podílí se na syntéze hormonů noradrenalinu a adrenalinu Vitamín C – kyselina askorbová
Podílí se na tvorbě hormonů předního laloku hypofýzy a steroidních hormonů nadledvin Je důležitý pro odbourávání cholesterolu, urychluje jeho přeměnu na žlučové kyseliny Chrání proti virovým chorobám Působí jako prevence proti nádorovým onemocněním Je to účinný antioxidant Podporuje vstřebávání železa Působí jako prevence chudokrevnosti Má pozitivní vliv na duševní činnost
Denní doporučená dávka 60–200 mg Nadměrný příjem vitamínu C je škodlivý Vyšší příjem syntetické kyseliny askorbové by měl člověk užívat pouze na doporučení lékaře Vitamín C se ničí za přítomnosti kyslíku a při vyšších teplotách Nesnáší zásadité prostředí, je citlivý na styk se železem a mědí Oxiduje se při dlouhém skladování, sušení ovoce a zeleniny, ohříváním a sterilování
Obsah vitamínu C se nemění při mražení a v kyselém prostředí
Zdroje: Zelenina Ovoce Brambory Vnitřnosti
Nedostatek se projevuje: Únavou Nechutenstvím Podrážděností Krvácením z dásní Bolestmi hlavy Bolestmi v kostech a lýtkových svalech Sníženou odolností vůči infekcím Avitaminóza Nemoc kurděje
Jsou to žlutá přírodní barviva Vyskytují se současně s vitamínem C Posilují stěny krevních vlásečnic Mají antivirový a protizánětlivý účinek Patří mezi antioxidanty Nejsou nezbytné pro život, přispívají k dobrému zdraví Bioflavonoidy – dříve vitamín P
Zdroje Cibule, česnek, pohanka Černý rybíz, šípky, citróny Hrozny, švestky, borůvky, višně Další zelenina a ovoce Hořká čokoláda
KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 120–122. Zdroje