Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Ing. Veronika Dostálková MBA POTŘEBY – ZÁKLAD CELÉ EKONOMIKY Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Česko – rakouská přeshraniční spolupráce z pohledu možnosti operačních programů po vstupu do EU Lenka Doležalová 3. ÚFŘP.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Přednáška Akce: Přednášející: Petr Vlasák | ředitel | IKA Buildog | TFM Přidaná hodnota trvalé udržitelnosti.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Digitální učební materiál
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Současný stav HÚL v evropském kontextu
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Systémy řízení EMS/QMS/SMS
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RASC Standardy řízení služeb
Společenská odpovědnost ve školství
STÁTNÍ FONDY.
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Úvod do podnikových financí
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Environmentální politika
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
RIZIKO.
Regionalistika – osnova předmětu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Název školy Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
RIZIKO.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP

Cíle politiky ochrany ŽP _______________________________________________________________________________________________ Zabezpečení prostředí, které je důstojné člověka Prevence poškozování životního prostředí Podpora kvalitativního růstu Řešení cílových konfliktů (konflikty mezi hospodářskými zájmy podniků a ekologickými zájmy ochránců ŽP)

Kvalitativní růst _________________________________________________________________________________ Úspora neobnovitelných zdrojů Trvalé zkvalitňování ŽP Důraz na výrobu ekologických výrobků Zlepšování pracovních a výrobních podmínek

Ekonomické aspekty ŽP _________________________________________________________________________________ 1.Životní prostředí jako veřejný statek 2.Životní prostředí jako dodavatel surovin 3.Životní prostředí jako příjemce škodlivin

Měření účinnosti ekologických opatření _________________________________________________________________________________ Input – Metoda: Kolik prostředků (finančních, výrobních…) bylo za určitou dobu vynaloženo na politiku ochrany ŽP? Output – Metoda: Jakých kvalitativních změn v ochraně ŽP bylo za určitou dobu dosaženo?

Vlivy na životní prostředí _________________________________________________________________________________ Hospodářské vlivy (těžba surovin, zemědělská výroba) Vlivy technických opatření (ČOV, sanace ekologických zátěží) Administrativní opatření (EIA, strategie krajů a obcí) Finanční opatření (státní fondy, SF) Dobrovolné aktivity

Základní principy ochrany ŽP _________________________________________________________________________________ Platí znečišťovatel Udržitelný rozvoj Prevence Vysoká úroveň ochrany Integrovaná ochrana Ochrana co nejblíže u zdroje znečištění

Vliv MSP na životní prostředí _________________________________________________________________________________ MSP jsou původci 70% celkového průmyslového znečištění v EU. 75% - 90% MSP se domnívá, že jejich činnost nemá vliv na životní prostředí. Alarmující zjištění!!! Pouze 6% MSP má zaveden systém environmentálního managementu (EMS). Téměř 70% neuplatnilo žádná praktická opatření ke snížení svého negativního vlivu na životní prostředí.