Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu Přednáška č. 4 AR 2014/2015.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Povolání, zaměstnání, práce
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Jednoduché účetnictví
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Didaktické zásady Literatura:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Význam utkání v sportovních hrách
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Grafomotorika - geometrické tvary
3. Metody pedagogické diagnostiky
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Gymnasium Jižní Město Praha
Organizační struktura
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Tělesná výchova na ZŠ praktické
seminář k Teorii a metodice výchovy
Pedagogika školního sportu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Autoevaluace z pohledu
OSOBNOST.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má interdisciplinární charakter, uplatňují se poznatky z mnoha vědních oborů, např. :  biologie, anatomie, fyziologie, hygiena,...  pedagogika, psychologie, sociologie,...  obecná didaktika, pedagogika sportu,...

Didaktika TV  zkoumá zákonitosti výchovně vzdělávacího procesu, všech vnitřních i vnějších činitelů a vztahů mezi nimi  vztah k pedagogice – dominantní význam interakčních vztahů mezi učitelem a žákem  vztah ke kinantropologii – z hlediska obsahu (tělesná cvičení, pohybové dovednosti,...)  vztah ke speciálním didaktikám (atletiky, gymnastiky, her,...) je vztahem obecného ke konkrétnímu ale i specifickému a zvláštnímu

Základní prvky didaktického procesu ve školní TV  projekt výchovy a vzdělávání – vymezuje cíle, program a obsah TV  činnosti žáka – působí v did. procesu jako objekt i subjekt, jeho role je dominantní  činnosti učitele – dominantní role spočívá v řízení vých. vzdělávacího procesu, nese společenskou odpovědnost za výsledky  podmínky – vnější (např. rodina, média, sportovní vzory,... - vnitřní (např. temperamentové a charakterové vlastnosti, hodnotový systém, postoje,...) - vnitřní (např. temperamentové a charakterové vlastnosti, hodnotový systém, postoje,...)

Projekt výchovy a vzdělávání Dokument vymezující systém výchovy a vzdělávání, je soustavou cílů, plánovaného obsahu, prostředků a podmínek.  centrální projekty : + lepší koordinace a návoznost škol, sjednocení požadavků - omezuje subjektivní roli učitele a žáka - omezuje subjektivní roli učitele a žáka  liberální projekty : opačně Optimální je určitý kompromis, obecně čím vyšší stupeň školy, tím více liberalizačních prvků se uplatňuje

NVP, RVP, ŠVP  Změna strategie po vstupu do EU – přijetí lisabonské strategie  vladní usnesení – Národní program rozvoje vzdělávání (tzv. Bílá kniha) – vymezuje počáteční vzdělávání jako celek  RVP – odvozené, vymezují závazné rámce pro jednotlivé etapy  ŠVP – konkrétní podmínky dané školy

RVP ZV  9 vzdělávacích oblastí  Každá vzdělávací oblast se rozčlení do vyučovacích předmětů a rozpracuje, popřípadě doplní v učebních osnovách podle potřeb tak, aby bylo zaručeno směřování k rozvoji klíčových kompetencí.  Vzdělávací obsah vzdělávacích oborů je tvořen očekávanými výstupy a učivem.. RVP ZV stanovuje orientační, nezávazné očekávané výstupy na konci 3. ročníku, a závazné na konci 5. a 9. ročníku.  Učivo je strukturováno do jednotlivých tématických okruhů (témat a činností) a je chápáno jako prostředek k dosažení očekávaných výstupů. Učivo vymezené v RVP ZV je školám pouze doporučeno k rozpracování do jednotlivých ročníků nebo delších časových úseků, kdežto na úrovni ŠVP se stává závazným.

Vzdělávací oblast Člověk a zdraví  Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je rozdělena do dvou vzdělávacích oborů Výchova ke zdraví a Tělesná výchova, do níž je zahrnuta i Zdravotní tělesná výchova.  Hlavním cílem podle tvůrců RVP je to, aby si žáci uvědomili hodnotu vlastního zdraví, aby pochopili důležitost prevence a aby se také seznámili s potenciálním ohrožením zdraví či života a dokázali se tomuto nebezpečí bránit

Vzdělávací obor Tělesná výchova  poznání vlastních pohybových možností a zájmů (osvojování pohybových dovedností)  poznávání účinků konkrétních pohybových činností na pohybovou zdatnost, duševní a sociální pohodu  odhalování různých oslabení a následná korekce – Zdravotní TV

Vzdělávací obsah oboru TV  činnosti ovlivňující zdraví  činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností  činnosti podporující pohybové učení Očekávané výstupy jednotlivých činností a odpovídající učivo, popsané v RVP, jsou součástí tvorby školních vzdělávacích plánů Očekávané výstupy jednotlivých činností a odpovídající učivo, popsané v RVP, jsou součástí tvorby školních vzdělávacích plánů

Vzdělávací obsah oboru TV Obsah předmětu tělesná výchova je převážně vyučován v koncentrovaných tématických blocích. Proto jsou osnovy členěny do tematických celků. V jejich rámci je učivo předkládáno jako ucelený soubor námětů a výstupů pro konkrétní vzdělávací etapu a není členěno do ročníků. Rozlišováno je pouze učivo základní, které má učitel možnost nabídnout všem žákům a učivo rozšiřující, které má možnost nabídnou v případě zvýšené časové dotace, vyšší pohybové úrovně žáků a lepším podmínkám školy celé třídě, skupinám žáků nebo jednotlivcům. Obsah předmětu tělesná výchova je převážně vyučován v koncentrovaných tématických blocích. Proto jsou osnovy členěny do tematických celků. V jejich rámci je učivo předkládáno jako ucelený soubor námětů a výstupů pro konkrétní vzdělávací etapu a není členěno do ročníků. Rozlišováno je pouze učivo základní, které má učitel možnost nabídnout všem žákům a učivo rozšiřující, které má možnost nabídnou v případě zvýšené časové dotace, vyšší pohybové úrovně žáků a lepším podmínkám školy celé třídě, skupinám žáků nebo jednotlivcům.

Vzdělávací obsah oboru TV Učební plán stanovuje pro tělesnou výchovu ve všech ročnících 2 vyučovací jednotky týdně, ale umožňuje zařazovat i třetí hodinu dle místních podmínek. Je v zájmu žáků, aby tato časová dotace byla využita. Tělesná výchova však tvoří pouze základ pro vzdělávání v dané oblasti. Aby si žáci mohli nabyté pohybové dovednosti upevnit a ověřit v praxi je třeba nabízet i další formy (např. nepovinné předměty, zájmové útvary apod.). Učební plán stanovuje pro tělesnou výchovu ve všech ročnících 2 vyučovací jednotky týdně, ale umožňuje zařazovat i třetí hodinu dle místních podmínek. Je v zájmu žáků, aby tato časová dotace byla využita. Tělesná výchova však tvoří pouze základ pro vzdělávání v dané oblasti. Aby si žáci mohli nabyté pohybové dovednosti upevnit a ověřit v praxi je třeba nabízet i další formy (např. nepovinné předměty, zájmové útvary apod.).