Šamanismus – náboženství přírodních národů. Náboženství Je definováno jako vztah člověka k transcendentní skutečnosti k něčemu, co jej přesahuje Jedná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vznik náboženství Petr Machala.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Název prezentace (DUMu)
Náboženství a fanatismus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a vývoj civilizace
Plánování ve školní tělesné výchově
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SPOLEČENSKÁ ETIKETA.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Mýty a pověsti Tematická oblast
Občanské soudní řízení I.
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
Hřích 3. vítězit nad hříchem
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
9. Heterogenní a homogenní skupiny
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
CHARAKTERISTICKÉ RYSY Mgr. Michal Oblouk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společnost a její typologie
PRAVĚK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Sůl nad zlato Zdraví, bezpečí.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PRAVĚK.
Kultura, socializace a jedinec
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Dvourozměrné geometrické útvary
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Občanské soudní řízení I.
HNĚV.
Poměr v základním tvaru.
Občanské soudní řízení I.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Věda a etika.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Dělitelnost přirozených čísel
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Šamanismus – náboženství přírodních národů

Náboženství Je definováno jako vztah člověka k transcendentní skutečnosti k něčemu, co jej přesahuje Jedná se o představu nebo o pocit, že vedle světa přirozeného existuje svět nadpřirozený a člověk je na této skutečnosti nějakým způsobem závislý.

Studiem náboženství různých kultur se zabývá religionistika. Religio (lat. religo, religare = svázat), vazba člověka na vyšší, nadpřirozenou autoritu, jejímž vnějším projevem je obřad, rituál, vnitřní religiozita, zbožnost. (Budil, 1992, s. 117)

Náboženství můžeme chápat jako souhrn postojů, symbolů a praktik. Je-li předmět náboženství chápán osobně (bůh, bohové), jedná se o teistické náboženství, v opačném případě hovoříme o náboženství neteistickém (buddhismus, taoismus).

3 roviny antropologie náboženství První se týká výkladu světa Druhá rovina se týká náboženství jakožto ideologie, jako kultury. Třetí rovina - rituál.

Charakteristické rysy „původních“ náboženství Jsou orální (nemají svaté písmo). Jsou orientována „na tento svět“. Jsou omezena na jediný jazyk a etnickou skupinu. Tvoří základy, z nichž se vyvinula světová náboženství. Není jasná hranice mezi mezi přirozeným a nadpřirozeným. (Bowie, 2008, s. 36)

Čarodějnictví Představuje jednu z podob magické činnosti nebo její součást Je prvořadým antropologickým předmětem Úloha čarodějnictví je sociální, terapeutická a politická Objektem seriózního bádání se stala v souvislosti s dílem J.G. Frazera „Zlatá ratolest“

Edward Evans-Prichard ( ) Čarodějnictví, věštby a magie u Azandů Nuerové (1940) Nuerský příbuzenský systém a manželství (1951) Nuerské náboženství (1956)

Magie Mageia (z řeč.) = čarodějnictví, kouzelnictví Magos (z řeč.) = kněz, kouzelník, čaroděj, člověk schopný vcházet do kontaktu s nadpřirozenými silami, případně je ovládat Magie se zabývá nadpřirozenými silami – účinkuje automaticky – zdroje síly, kterou využívá, jsou neznámé – využívá duchy nebo jiné zprostředkovatele

Antropologové rozlišují 2 druhy magie Imitativní (napodobovací) – Založena na principu replikace = opakování Kontaktní – Založena na předpokladu, že něco, co souvisí se člověkem, zvířetem nebo předmětem, si může podržet vlastní vlastnosti toho, k čemu původně patřilo

Šamanismus = způsob magie a přímého styku, kterým člověk ovládá nadpřirozené síly Jedna z nejrozšířenějších náboženských praktik, na všech kontinentech Přenesena pravděpodobně Indiány přes Beringovu úžinu

Šaman = medicinman náboženský praktik jeho nadpřirozená moc vychází z jeho kontaktu se světem duchů a z jeho schopností přimět je ke spolupráci s lidmi

Své schopnosti užívá k několika účelům – Léčí nemoci – Nachází ztracené lidi a předměty – Předpovídá budoucnost – Zaklíná a zbavuje lidi kletby – Je výhradním zástupcem neviditelných sil dobra a zla ve společnosti

Šamanem se člověk stává několika způsoby – nevypočitatelným chováním – dědictvím – volbou

Trans Vysoce individualizovaný stav vědomí Je součástí mnoha náboženství ve světě Stavy jsou podpořeny – Bubnováním – Zpěvem – Drogami (halucinogeny) Tabákem (američtí Indiáni) Marihuana (Asie, Afrika) Peyotl (Mexiko) Ayahuasca (yahé) (povodí Amazonky) Koka (Andy)

Uhranutí Jednou z nejběžnějších technik magie (jih Evropy) Je založené na víře, že pohled některých lidí je nebezpečný, a je proto třeba se jim vyhýbat Uhranutí může přinést obětem chorobu Tyto věci se mohou stát bez toho, aniž by je původce zamýšlel

Uhranutí má podobné následky, jako obava, že chvála nebo otevřený hovor o štěstí nějakého člověka přinese dotyčnému neštěstí. Př. říci arabské matce, že má krásné dítě je pro Evropana slušnost, ale pro Araby to znamená, že tím dítě vystavuje nebezpečí onemocnění nebo neštěstí.

Pověry Jsou pozůstatky magického myšlení Kouzlo tak vytváří iluzi, že lidé jsou vládci svého osudu, nikoli jeho loutkami. Př. zabočím, když hrozí nebezpečí, že by černá kočka sedící na chodníku mohla cestu přeběhnout.