Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 31 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z mletého masa Téma: Mletá masa 2. Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Danuše Sommerová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou mletých mas. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku studijního oboru Gastronomie, do předmětu „Technologie “. Slouží k procvičování studia na interaktivní tabuli.
Sekaná Karbanátky Sekané řízky Různé náplně Čevapčiči Galantiny…
Příprava haší Masových nákypů Paštik Masových kašovin…
omyjeme odstraníme blány, šlachy, kosti… rozkrájíme na menší části podlouhlého tvaru
Závisí na ostrosti nože a vložky Na jejich vzájemné přiléhavosti V opačném případě se maso spíše stlačuje, zůstává vláknité Dochází k větší ztrátě živin
Meleme těsně před zpracováním Vyhýbáme se delšímu skladování Dbáme na správnou kombinaci masa
Houska namočená v mléce Bešamel Strouhanka Vejce… Pozor: více bílků – maso je tužší
Zvyšuje se Přidáním smetany Přidáním slaniny
Různé druhy koření – pepř, muškátový oříšek, majoránka, nové koření Aromatická zelenina – cibule, česnek, houby, lanýže, jemné druhy uzenin…
LITERATURA: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, ISBN Obrázky: Galerie Office,