Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advertisements

Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rok v jeho proměnách a slavnostech.   Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Rok v jeho proměnách a slavnostech
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Velikonoce-prezentace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Inf Vývojový diagram.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Téma (název prezentace)
Habsburkové na českém trůnu po roce 1620 (I. část)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
zpracovaný v rámci projektu
Wolfgang Amadeus Mozart
První Habsburkové na českém trůnu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rok v jeho proměnách a slavnostech ČAS
Transkript prezentace:

Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie

 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 49  Autor: Machová Alena  Ověření ve výuce: 6. třída  Datum ověření:

Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi.  Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky.

Historický původ Vánoc:  Tradice českých Vánoc mají počátky v době pohanské.  Koloběh v přírodě souvisí se slunečním cyklem – slunce je symbolem životadárné síly.  Tři významné proměny v přírodě – s těmi se spojovali svátky, když ještě nebyl znám kalendář. 1)Svátek Vesny = jara, probuzení Slunce 2)Svátek růstu úrody = Slunce v plné síle 3)Zimní slunovrat = Slunce ztratilo svou sílu, ale lidé věřili v jeho „znovuzrození“.  Zimní slunovrat = nejpřirozenější začátek nového roku. (Změna nastává po zavedení kalendáře.)

Narození Ježíše Krista  Křesťanské učení sepsáno v Bibli. O životě Ježíše pojednává druhá část Bible = nový zákon.  Židovský národ, který trpěl pod vládou římské říše věřil v nové lepší časy – předzvěstí mělo být narození Mesiáše (Krista) – měl se jmenovat Ježíš.  Zvěstování: Bůh poslal anděla Gabriela do Nazaretu, aby Marii zvěstoval, že nabyla milosti Boží, sestoupí na ni Duch svatý a ona porodí „svaté“ dítě = Syn Boží, který se bude jmenovat Ježíš.  Betlémský příběh byl blízký především prostým lidem.

Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku (v roce 1999).

Časové zařazení a průběh svátků  23. prosinec = končí advent (přípravné období) a začínají vánoční svátky.  24. prosinec = Štědrý den Slaví se památka Adama a Evy, prvních lidí, které Bůh stvořil. Tento den se z liturgického hlediska označuje jako „vigilie“ = „bdělost“ – očekávání slavného dne, narození Ježíše. Večerní nadílka – štědrost Boha Otce.  25.prosinec = Hod boží vánoční Narození Ježíše v Betlémě – slaví se Půlnoční mší. Den plný rozjímání, návštěv, hodování, nesmí se pracovat.

Časové zařazení a průběh svátků  26. prosince = Svatý Štěpán Mučedník a patron zedníků, kameníků, tesařů, kočích a koní. Tradicí v tento den jsou obchůzky koledníků. Nesouvisí přímo s vánočními svátky, na počest kazatele, který hlásal o příchodu Ježíše.  27. prosinec = Svatý Jan Evangelista V současnosti se již tento den neslaví, dříve na počest apoštola, který se staral o Ježíšovu matku po jeho smrti. Patron spisovatelů, písařů, tiskařů a knihařů.  28. prosinec = Svátek Mláďátek Mláďátka – podle Bible betlémské děti, které dal povraždit král Herodes, když marně hledal malého Ježíše. V dnešní době připomínán pouze při mších v kostelech.

Opakování: 1)S čím si lidé spojovali svátky, když ještě neznali kalendář? 2)Kde se můžete seznámit s příběhem Ježíše Krista? 3)Kdy se Ježíš Kristus narodil? 4)Kdo zvěstoval panně Marii narození syna? 5)Jaké bylo Ježíšovo poselství?

Řešení: 1)Významné proměny v přírodě – svátky jara, úrody, zimní slunovrat. 2)V Bibli – 2. část: Nový zákon 3)25. prosince = Hod boží vánoční 4)Anděl Gabriel. 5)Příslib lepších časů – vláda spravedlnosti, pokoje a míru.

Zdroje:  Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, ISBN  Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN  ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, ISBN  VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, ISBN

Zdroje obrázků:  Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.