Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1091
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_165 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět) Autor: Mgr. Renata Odvárková Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Autor: Mgr. Renata Odvárková Datum vzniku: 8. 1. 2012 Jazyk: český
NVY_32_INOVACE_165_janhus Název: ČJ – NS – Jan Hus Anotace:Interaktivní prezentace k seznámení s českými dějinami a práci s internernetovou adresou, rozvoj komunikačních dovedností, práce s kronikou a internetovými zdroji Autor: Mgr. Renata Odvárková Datum vzniku: Jazyk: český Datum odpilotování: Očekávaný výstup: Vybaví si významné historické osobnosti a památná místa našich dějin Speciální vzdělávací potřeby: 2 Klíčová slova: Hus, Žižka, Kostnice, koncil Druh učebního materiálu: PPT prezentace Druh interaktivity: Práce s historickými anály, vyhledávání informací Cílová skupina: 4. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní, první stupeň Typická věková skupina: 10 – 12 let Celková velikost: kB

3 Jan Hus Název projektu: „Moderní škola 2010“
Základní škola, Nasavrky, okres Chrudim Název projektu: „Moderní škola 2010“ Jméno autora: Mgr. Renata Odvárková šablona: III/2, č. šablony: 3, č. sady: 3

4 Jan Hus a koncil v Kostnici
Potom v sobotu v oktávu apoštolů Petra a Pavla, totiž šestý den měsíce července, byl mistr Jan Hus, hotový bakalář svatého bohosloví, muž životem a mravy proslulý a věrný kazatel evangelia Kristova, na falešnou výpověď svědků ……………….. – aniž mu bylo uděleno náležité slyšení na očištění své neviny – kostnickým konsilem odsouzen k smrti………

5 Jan Hus byl upálen Byl vyveden z města Kostnice a na jedné louce řetězy a provazy přivázán ke sloupu, otesanému na způsob tlustého prkna a zaraženého do země, a obložen otýpkami slámy a dříví; tehdy radostně zpívaje „Kriste, synu Boha živého, smiluj se nade mnou“atd., byl zahuben plameny ohně.

6

7 Upálení mistra Jana Husa – vyobrazení v Betlémské kapli

8 Konec Jana Husa A po jeho upálení, aby po něm nezůstaly na zemi ostatky, byl i jeho popel na potupu Čechů vhozen do řeky Rýna, blízko tam tekoucí.

9 Otázky k textu: Zjisti v kalendáři, kdy se slaví Den upálení mistra Jana Husa a v kterém se to stalo roce. Lze z textu vyčíst, jaké vlastnosti měl Jan Hus? Vypiš.

10 Otázky - pokračování Ve kterém městě se konsil konal? Víš, který je to dnes stát? Jakým způsobem byl ukončen život mistra Jana Husa? Kde byl pohřben?

11 Zkontroluj si odpovědi:
6. července 1415 Muž životem a mravy proslulý a věrný kazatel evangelia Kristova

12 V Kostnici, stát Německo
Byl zahuben plameny ohně a jeho popel na potupu Čechů byl vhozen do řeky Rýna.

13 Jeho stoupenci si začali říkat HUSITÉ.

14 Jan Žižka v čele husitského vojska – vyobrazení na stěně Betlémské kaple

15 Použité zdroje: VAVŘINEC Z BŘEZOVÉ. Husitská kronika. Píseň o vítězství u Domažlic. 2. vyd. Praha: Svoboda,1979. ISBN Foto vlastní Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google