Jediná žena z platících pasažerů letu z Rio de Janeiro do New Yorku v roce 1931 v Německu vyrobeném mohutném hydroplánu Dornier DO-X, vybaveného dvanácti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Slovní úlohy o společné práci 2. Výkop pro přívod plynu by první rypadlo vyhloubilo za 9 pracovních dní. Po dvou dnech začalo na výkopu pracovat druhé.
EXKURZE – ZA ARCHITEKTUROU A HISTORIÍ SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE SPŠ A SOU UNIČOV –
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Öresundský most Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Alberto Vojtěch Frič. Základní údaje Narodil se 8. září 1882 v Praze Zemřel 4. prosince 1944 v Praze Frič byl český etnograf, cestovatel, botanik a spisovatel.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ještěd.
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Odborná praxe v Německu
Příjmy z kapitálového majetku
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Zde jsou fotografie z letiště na ostrově St. Marteen
Foto a text Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
VESMÍR.
Poměr v základním tvaru.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
GUILLAUME APOLLINAIRE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Vila Tugendhat v Brně.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Infokanál Obce Březnice
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Zde jsou fotografie z letiště na ostrově St. Marteen
1.
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Staň se meteorologem !.
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Poměr v základním tvaru.
EVROPA 11. STOLETÍ.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Nadzvuková veřejná letecká doprava
Airbus A-380.
Lanovka na horu Aiguille du Midi
Každý den jsme trochu starší…
Transkript prezentace:

Jediná žena z platících pasažerů letu z Rio de Janeiro do New Yorku v roce 1931 v Německu vyrobeném mohutném hydroplánu Dornier DO-X, vybaveného dvanácti motory. Sound

Během letu si Clara Adams poznamenala: „ Chtěla bych popsat v knize všechny obdivuhodnosti, kterých jsem byla svědkem za šestitýdenního letu“.

Ve stejném roce podnikla Adamsová také let se společností Pan Am Clipper z New York do Rio de Janeiro, rovněž s hydroplánem Dornier DO-X. Obrovitý a pomalu letící DO-X musel cestou často přistávat na jihoamerickém pobřeží.

CLARA ADAMS AMELIA EARHART

Koncepci letounu vymyslel Dr. Claudius Dornier začátkem roku 1924, návrh mu trval sedm let a další dvě léta trvala stavba. Celý projekt financovalo ministerstvo dopravy a aby se obešel zákaz stavění letadel v Německu, vyplývající z Versaillské smlouvy po první světové válce, letoun se vyráběl ve speciálním výrobním zařízení umístěném na švýcarském pobřeží Bodamského jezera.

Na hlavní palubě se nacházel kuřácký bar, jídelna pro 66 pasažerů, pro let v noci byla v kabinách lůžka. Na zadní palubě byla plně elektrizovaná kuchyň, toalety a nákladní prostor. Na horní palubě byl kokpit řízení, navigační prostor a radiová kabina.

Lady Grace Drummond-Hay a Karl vonWiegand na palubě hydroplánu Dornier DO-X

Pohlednice podepsaná Clarou. Během různých letů rozeslala víc jak tři kilogramy pošty. Sama sebe nazývala „Vytrvalý letecký cestovatel.“

Kabina ovládání motorů byla umístěna na horní palubě DO-X spolu s kokpitem, navigačním prostorem a radiokabinou. Cestovní rychlost hydroplánu DO-X dosahovala něco přes 100 mil (180 km) za hodinu.

Graf Zeppelin při transportu z hangáru se připravuje na svůj první let dne 18. září 1928, Fridrichshafen Německo. „Nejdůležitější let pro mne se uskutečnil v roce 1928, na pionýrské cestě vzducholodě Graf Zeppelin z Evropy do USA a zpět. Měla jsem tu čest být prvním dámským pasažerem, který letěl přes Atlantik. Mezi 64 mužskými cestujícími, důstojníky a mužstvem jsem byla jediná žena. Lístek stál tehdy 3000 $ a celý let trval 71 hodin“ - uvedla Clara

Během deseti let urazil Graf Zeppelin za letových hodin, km, dopravil cestujících a 78 tun pošty. Objem vodíkové náplně m³, délka 236 m, maximální rychlost 130 km/h, dolet km, pět motorů MaybachVL 2 po 390 kW. Vzducholoď měla duralovou tuhou kostru s centrálním kýlem, cestující a posádka dleli v gondole umístěné pod přední částí trupu.

Slečna Adams, jako první žena na transatlantickém letu vzducholodi Graf Zeppelin ze Severní Ameriky do Evropy v říjnu 1928.

Radistou vzducholodi Graf Zeppelin byl plukovník Klink Overall length 98 ft.

Kokpit řízení Graf Zeppelin

Clara Adams a kapitán vzducholodi Graf Zeppelin Dr. Hugo Eckener, Friedrichshafen, 3. listopadu 1928, po přistání ze Severní Ameriky Slečna Adams, narozena v Cincinnati, získala první zkušenost s létáním v hydroplánu Thomas již v roce 1914 na jezeře Eustis na Floridě $ za lístek byl ekvivalent platu průměrného američana za několik let práce. V přepočtu na dnešní dobu by to odpovídalo víc jak $.

Žádný papír nebo plastik! Porcelán.

Pohled do jídelny.

Plně elektrifikovaná palubní kuchyně.

Kabiny pasažerů

Clara's favorite award

Navigační prostor

Radiová kabina: vlevo a uprostřed vysílač – vpravo přijímač

Lady Grace Drummond-Hay, novinářka na palubě vzducholodi Graf Zeppelin při zpáteční cestě do USA. Luxusně zařízené prostory pro cestující byly nevytápěné a pasažeři během letů v zimě nebo nad Severním Atlantikem či Sibiří (při cestě kolem světa v roce 1929) museli být teple oblečeni, občas i zabaleni do dek, zatím co na oknech se objevovaly krystaly ledu.

Clara Adams & Lady Grace Drummond-Hay Jako častý cestující Lady Grace Drummond-Hay vzpomínala: „Přestože jsme měli ve vzducholodi sebou miliony kubíků plynu, nikde se netopilo… a všude nemilosrdně táhlo skrze plátěné stěny v tomto létajícím stanu. … Sice bylo romantické pozorovat západ slunce z lavičky u okna ale chtělo to sebezapření. Pánové k večernímu stolu srdnatě nosili žakety a na tabuli v čele s kapitánem stály květiny ale dámy se halily do kožichů a kožených kabátů a místo studeného kuřecího salátu nebo kaviáru přišla raději vhod horká polévka.“

Grace Drummond-Hay a Karl von Wiegand v řídícím kokpitu LZ-127 Graf Zeppelin

Clara Adams se také zúčastnila inauguračního letu vzducholodi Hindenburg v roce Po zřícení vzducholodi v příštím roce 1937 sice obdržela od úředníků společnosti lístek ale na let už nedošlo. Obálka dopisu z paluby historického letu Hindenburg

Dopis je datován 8. květen 1936; historie Zeppelinu pomalu končila a o rok později se Hindenburg 6. května 1937 zřítil. Moje milá Claro: Nemohu ani vyjádřit jak jsem byla šťastná když jsem Vás našla na palubě Hindenburgu jako jednoho z cestujících na mém prvním letu z Německa do Ameriky. Doufám, že se opět sejdeme jako „společníci v dobrodružství“ až bude dokončen příští Zeppelin a že budeme společně propagovat létání. Vždy s přátelskými myšlenkami na Vás Vaše opravdová přítelkyně Grace M Hay Drummond Hay

“Osobně se domnívám, že rozmanitost cest a letů Clary Adams je pozoruhodná s ohledem na pionýrské podmínky letectví ve dvacátých a třicátých letech minulého století „ říká Thomas Allen, kurátor zvláštní sbírky Historie letectví University Dallas v Texasu, vlastnící mnoho fotografií, dopisů a pohlednic Clary Adams.

Clara Adams pomohla změnit vnímání letectví od nebezpečného podniku pro odvážlivce v kožených přilbách na něco, co by si mohla užít i trochu starší dáma z Pennsylvanie. Její let okolo světa v roce 1939 byla veřejná demonstrace toho, jak daleko letectví pokročilo v tak krátké době. Charles Lindbergh přeletěl přes Atlantik v květnu 1927 a jen o dvanáct let později bylo možné i pro ženu koupit si letenku a létat po celém světě na pravidelných leteckých linkách. A právě Clara Adams se postarala o to aby se svět o této možnosti dozvěděl.

Clara si lety vždy platila sama. Pořizovala fotografie a sbírala upomínkové předměty včetně podpisů posádek, vše a vždy za své prostředky V autobiografickém záznamu sama říká: “ Chci, aby vše co popisuji bylo pravdivé bez úmyslu něco nalhávat“.

Bývala jako první na palubách vzducholodí, hydroplánů i dopravních letadel. Seznámila se s mnoha slavnými piloty, včetně Amelie Earhart. Její přátelé, Grace Drummond-Hay a Karl von Wiegand byli na Filipínách, když Japonci napadli ostrovy v roce 1942 a oba byli internováni v japonském táboře.

V roce 1939 se Clara Adams stala první ženou cestujících letecky kolem světa. Let trval 16 dní, 19 hodin, 8 minut a 10 sekund. Celkem nalétala na svých cestách víc jak mil.. Posledním letem bylo rozprášení jejího popela do oceánu podle poslední vůle.

crkshot SEE YA Konec