JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA. ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu EU
Advertisements

Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
zpracovaný v rámci projektu EU
Magnetická indukce magnetování
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Póly magnetu. Magnetické pole.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Magnetismus.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnety.
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Člověk a příroda - Fyzika
Magnetické vlastnosti látek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
Magnetické vlastnosti látek
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Póly magnetu. Magnetické pole.
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Magnetické pole.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Magnetické pole cívky s proudem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pokusy – neživá příroda
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_08_Magnetická síla
Indukční čáry magnetického pole.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Magnetické pole cívky s proudem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
Markéta Hanzalová Náprstková N15 Magnetická síla
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.
Magnety přírodní a umělé
Magnetické vlastnosti látek
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Magnetické vlastnosti látek
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Magnetická indukce magnetování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
Transkript prezentace:

JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA

ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_37_HK

ANOTACE Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo: ROZMANITOST PŘÍRODY, NEŽIVÁ PŘÍRODA. V rámci prezentace se žáci seznámí: S působením magnetické síly v přírodě. S využitím magnetické síly. S konkrétními případy využití magnetické síly. Zkušenosti s pilotováním: Žáci se poprvé seznámili s pojmem magnetická síla a vyzkoušeli si její působení na konkrétních příkladech. Zjistili, kde všude je magnetická síla obklopuje a jak se využívá. S použitím misky, vody a magnetu si vyrobili jednoduchý kompas a zopakovali si vlastivědné učivo – směrovou růžici a určování světových stran.

MAGNET A MAGNETICKÁ SÍLA V přírodě lze nalézt určité látky, mezi kterými působí určité síly, které se označují jako magnetické síly. Takové látky se označují jako magnetické látky. Magnet je objekt, který v prostoru ve svém okolí vytváří magnetické pole. Magnety jsou přitahovány nebo odpuzovány jinými materiály. Železo a ocel jsou dva příklady materiálů, které jsou velmi silně přitahovány magnety. Magnet a železné předměty na sebe vzájemně působí silou, kterou nazýváme magnetická síla.

HISTORIE Slovo magnet pochází z řeckého magnētēs lithos a znamená „magnesiový kámen“. Magnesia byla oblast v Antickém Řecku, kde byly objeveny zásoby magnetitu už v antice. Starodávní čínští navigátoři byli mezi prvními uživateli magnetických kompasů. V mytologii arabských mořeplavců hrála významnou roli pověst o magnetové hoře. V patnáctém století se Arabové magnetové hory báli natolik, že ve svých plavidlech nepoužívali žádné železné předměty (tedy ani hřebíky).

Magnetické póly Volně podepřený magnet se časem vždy natočí od severu k jihu, protože je přitahován k severnímu a jižnímu zemskému magnetickému pólu. Konec magnetu, který směřuje spíše k severnímu zemskému geografickém pólu, se označuje jako severní pól magnetu, část směřující k jihu zase jako jižní pól magnetu.

VYUŽITÍ MAGNETICKÉ SÍLY 1. Magnetická záznamová média - VHS kazety obsahují kotouč s magnetickým páskem. Informace, která přináší zvuk a obraz je zakódována v magnetické vrstvě pásku. - audio kazety také používají magnetický pásek. 2. Počítače - diskety a harddisky zaznamenávají data na tenkou magnetickou vrstvu. 3.Kreditní a magnetické karty - mají na jedné straně magnetický pásek. Ten obsahuje nutné informace pro spojení s bankou. 4.Televize a počítačové monitory - většina televizorů a monitorů se spoléhá na elektromagnet, který vytváří obraz pomocí katodové trubice. 5. Reprobedny a mikrofony - využívají kombinace magnetu a elektromagnetu 6. Elektromotory a generátory - elektrické motory elektrickou energii v mechanickou

MAGNETICKÝ PÁSEK

DALŠÍ VYUŽITÍ MAGNETICKÉ SÍLY Ve třídě máme magnetickou tabuli Stolní hry (autodráhy) a různé hračky Magnetofony Magnetické rychlodráhy v Japonsku Magnetoterapie v lékařství

HRAČKY VYUŽÍVAJÍCÍ MAGNET. SÍLU

STAVEBNICE

MAGNETICKÉ FÓLIE

Magnetický návlek na koleno

Magnetický pásek na záda

MAGNETICKÁ TABULE

POKUS Pomůcky: větší mísa naplněna vodou, menší lehká umělohmotná miska, tyčový magnet s jedním barevně označeným koncem a kompas. Postup: Na dno malé misky přilepte lepicí páskou magnet. Vložte do větší mísy, naplněné vodou. Až se miska přestane pohybovat, vyznačte na okraji velké mísy postavení magnetu. Kompasem si ověřte, který z pólů tyčového magnetu směřuje k severu.

VÝSLEDEK POKUSU Kompasem lze ověřit, že k severu směřuje barevný pól tyčového magnetu. Pól magnetu, který směřuje k severu, nazýváme severní pól. Na opačném konci je jižní pól.

VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ SIL MEZI MAGNETY Přibližujeme-li k sobě magnety stejnými póly, cítíme, že se odpuzují. Přibližujeme-li magnety opačnými póly, přitahují se. Magnetická síla působí nejen mezi magnetem a železným předmětem, ale i mezi magnety navzájem. Mezi magnetem a železným předmětem působí vždy síla přitažlivá. Mezi dvěma magnety otočenými k sobě opačnými póly působí síla přitažlivá, u stejných pólů síla odpudivá.

MAGNETICKÁ REZONANCE

SNÍMKY Z MAGNETICKÉ REZONANCE

RYCHLODRÁHA

CITACE: VENDIŠ, Tomáš. [online] [cit ]. File: 3TMRI.jpg. Dostupné z WWW: RANVEIG. [online] [cit ]. File: MRI_head_side.jpg. Dostupné z WWW: TEST21. [online] [cit ]. File: Knie_mr.jpg.Dostupné z WWW: SHIZHAO. [online] [cit ]. File:Knie_mr.jpg. Dostupné z WWW: YOSEMITE. [online] [cit ]. Soubor:JR-Maglev-MLX01-2.jpg.Dostupné z WWW: YOSEMITE. [online] [cit ]. Soubor: Shanghai_Transrapid_002.jpg.Dostupné z WWW:

CITACE: POLARBOT, [online] [cit ]. File:Musikkassette.jpg. Dostupné z WWW: MANSKE, Magnus. [online] [cit ]. File:NeoCube.jpg. Dostupné z WWW: SCOTT, Stevenson. [online] [cit ]. File:Levitron-levitating-top-demonstrating-Roy-M-Harrigans-spin- stabilized-magnetic-levitation.ogg. Dostupné z WWW: Roy-M-Harrigans-spin-stabilized-magnetic-levitation.ogg Obrázky: