Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29."— Transkript prezentace:

1 MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29

2 Historie 12. století mořeplavci – kompas 13. století
Francouz Peregrinus – 1. kulatý model Země z magnetovce 16. století vznik nauky o magnetismu se přičítá anglickému lékaři jménem Gilbert z Collchesteru (dvorní lékař královny Alžběty I. žil v době Keplera, T. Brahe)

3 mají podobné magnetické pole
Země tyčový magnet mají podobné magnetické pole severní magnetický pól severní pól N leží na jihu jižní magnetický pól jižní pól S leží na severu jejich názvy pólů podle směrů, kam směřují, když jsou volně otočné sever k severu jih k jihu

4 kompas buzola střelka se volně + má zařízení otáčí kolem k určování svislé osy azimutu ukazuje na sever

5 Na kompas působí: magnetické pole Země volně položený magnet v blízkosti kompasu kývání lodi na moři ovlivňuje osu střelky orientace v přírodě tak nemusí být přesná moderní metody – použití družicové navigace

6 Úkol Kam míří červeně označený pól magnetu, který se volně otáčí kolem svislé osy? Praktická část: Na lustr zavěs volně magnetku a pozoruj, kam se natočí její severní pól. Pozorování zapiš do sešitu. Podle kompasu urči světové strany učebny fyziky.

7 Odpověď Červeně označený konec magnetu – N ukazuje na sever
Odpověď Červeně označený konec magnetu – N ukazuje na sever. V učebně fyziky umístíme pro kontrolu další nezávislé magnetky a zjistíme tak její polohu.

8 ODKAZY RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Gerhard HOFER, Josef KEPKA, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

9 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Magnetické pole Země Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Magnetické pole Země Téma: Magnetické pole Země Pomůcky: Interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o magnetech. Součástí prezentace je samostatný úkol, který slouží žákům k procvičení nového učiva. Na závěr je uvedeno správné řešení.


Stáhnout ppt "MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29."

Podobné prezentace


Reklamy Google