Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Členovci Korýši.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._29.RAKOVCI TÉMA: RAKOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky korýšů klíčová slova : sladkovodní raci, mořští raci, nižší korýši autor: Kamila.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). KORÝŠI

OBSAH CHARAKTERISTIKA DRUHY ZAJÍMAVOSTI PRACOVNÍ LIST

CHARAKTERISTIKA Korýši jsou velká skupina zahrnující téměř druhů živočichů. Většina žije ve vodě, některé se dokážou přizpůsobit i životu na zemi (svinka, stínka). Korýši žijí ve sladké nebo slané vodě. Tělo korýšů se skládá z hlavy, hrudi a zadečku. Hlava a hruď často srůstají v hlavohruď. Tělo je převážně kryto krunýřem, který je prostoupen vápenatými solemi. Krunýř svlékají, aby mohli růst.

DRUHY Krabi Humři Krevety Garnáti Langusty Raci

KRAB Krabi mají velice atraktivní zbarvení. Barva je závislá na stravě a osvětlení, kterému je krab vystaven. Pohlaví se určuje podle rozdílného tvaru spodní části krunýře. Krabi se při svém růstu několikrát za život svlékají. Krabi jsou všežravci. Před vařením je ve studené vodě kartáčem očistíme, živé vložíme do vařící slané vody a 15–20 minut povaříme. Mají jemnou sladší chuť.

KRABÍ MASO OBSAHUJE Bílkoviny Tuky Minerální soli – Vápník, Železo, Hořčík, Fosfor, Draslík, Sodík, Zinek, Měď, Mangan, Selen Vitaminy skupiny B1, B2, B3, B5, B6, B9, A Mononenasycené mastné kyseliny Polynenasycené mastné kyseliny Cholesterol

KRAB

HUMR Humr se pokládá za nejušlechtilejšího mořského raka. Tvarem se podobá našim velkým rakům (má nestejně silná klepeta). Dosahuje průměrné délky 20–30 cm váhy 50–75 dkg. Nejchutnější maso má od května do konce října. Při nákupu živých humrů je důležité, aby měl krab tvrdý krunýř. Má-li měkký krunýř, znamená to, že nastala výměna krunýře, maso je řídké a vodnaté. Uvařený humr má krásnou červenou barvu. Vařený humří morek se skládá ze spousty malých kuliček velikosti máku, a je lahodné chuti. Při vaření dbáme na to, abychom nepoškodili tykadla.

HUMR

KREVETA Žijí v mořích i sladkých vodách. Krevety mají deset nohou, žádná klepeta a dvě dlouhá tykadla. Krevety vaříme podle velikosti asi 3–4 minuty v dostatečném množství slané vody. Jemné maso ze svaloviny je bohaté na bílkoviny. Krevety jsou velmi choulostivé na zmrazování, skladování nebo transport, proto zde snadno vznikají ztráty na kvalitě.

KREVETA

GARNÁT Garnát je často zaměňován za krevetu a naopak. Je mezi nimi jistý fyziologický rozdíl, ale chuťově jsou si velmi podobní. Je velmi zdravou a dietní delikatesou, obsahuje velké množství bílkovin, omega- 3 mastných kyselin, zinku, jódu, vápníku a vitaminu B12. Garnáty můžete smažit, grilovat, vařit, péct či zapékat, přidávat do salátů, různých rybích koktejlů, rizot, k těstovinám, do polévek

GARNÁT

LANGUSTA Žije hlavně ve Středozemním moři i v Atlantickém oceánu. Tento korýš se liší od humra tím, že nemá klepeta, zato má velký, silný ocas. Váží až 6 kg. Maso, které je hlavně v silném ocase, je sněhobílé. Očištěnou langustu přivážeme na podložku tak, aby měla natažený ocas, aby se při vaření nezkroutil.

LANGUSTA

RACI Raci žijí v našich potocích, řekách a rybnících. V ČR je pět druhů raků, z toho dva původní, a to rak říční a kamenáč. Nejlepší maso mají raci z bystřin, lesních potůčků a tekoucích vod. Usmrcují se vhozením do vařící vody. Maso z raků použijeme v teplé kuchyni k přípravě ragú, rizot a pilafu nebo jako ozdoby některých rybích pokrmů. Z krunýře připravujeme račí máslo. Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků.

RAK

ZAJÍMAVOSTI Věda zabývající se korýši se nazývá karcinologie. Korýši se loví v hloubce až 800 m. I slabé a jednorázové znečištění potoka vyhubí směrem po proudu celou račí populaci. Humr se dožívá až 50 let, velcí humři váží až 8 kg a dožívají se více než 100 let. Z humra se získává jen 20 % masa.

PRACOVNÍ LIST VYJMENUJTE DRUHY KORÝŠŮ. JAK USMRCUJEME KORÝŠE? KTERÝ KORÝŠ ŽIJE V ČR? JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LANGUSTOU A HUMREM?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 7. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 82%29.jpg?uselang=cs STR. 9. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: STR. 11. TAMORLAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: =cs STR. 13. ALBERT KAHALAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: STR. 15. CLÉMENT BUCCO – LECHAT. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ?uselang=cs STR. 17. EMŐKE DÉNES. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: _ jpg?uselang=cs