Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů."— Transkript prezentace:

1 Patří do skupiny členovců! Má přibližně 52 000druhů.
korýši Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.

2 Zástupci 1.)Krab, 2.)rak, 3.)kreveta, 4.)svinka, 5.)stínka, 6.)velekrab japonský, 7.)perloočka, 8.)krab kokosový, 9.)krab pavoučí atd

3 !zajímavost! Nejmenší korýši díchají celým povrchem těla ti dokonalejší dýchají žábry. Největší žijící členovec-Velekrab Japonský Rozpětí až 3 m.

4

5 Na přední straně hlavy mají korýši jeden či dva páry tykadel, která slouží při průzkumu okolí. Některé druhy zde mají zabudovány chemoreceptory, kterými rozeznávají látky ve vodě nebo kterými hledají kořist. Následuje pár silných kusadel. Dále na osmi článcích trupu je po páru končetin. Přední pár nožek slouží k rozmělnění potravy, dalších pět páru je obecně určeno k pohybu, avšak jejich anatomie i využití se u jednotlivých skupin liší.

6 Korýši mají jeden pár složených očí, 2 páry tykadel, 1 pár kusadel a 2 páry čelistí (tzn. celkem tři páry ústních částí). Hruď a zadeček nese množství přívěsků (končetin), včetně žaberních nožek. Na konci těla je telson. Tělo korýšů se skládá z hlavy, hrudi (thorax) zadečku (abdomen). První dvě jmenované části však často srůstají v hlavohruď (cephalothorax). Společným znakem je naupliová larva, kterou prochází během vývoje. Tělo je víceméně kryto krunýřem, který je prostoupen vápenatými solemi. Krunýř svlékají (proces ekdyze), aby mohli růst.

7 Telson

8 Děkuji za pozornost !Konec!


Stáhnout ppt "Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů."

Podobné prezentace


Reklamy Google