Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POŠVATKY (Plecoptera)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POŠVATKY (Plecoptera)"— Transkript prezentace:

1 POŠVATKY (Plecoptera)
Autor: Jakub Vlk, 2.A

2 Charakteristika Velikost se pohybuje mezi 5-65 milimetry.
V larválním stadiu žijí čtyři roky, jako dospělci zhruba týden. Počet známých druhů je Jsou nejnižší skupinou létajícího hmyzu. Mají mnoho společných rysů se šváby. Říše: Živočichové (Animalia) Kmen: Členovci (Arthropoda) Třída: hmyz (Insecta) Řád: pošvatky (Plecoptera)

3 Typické znaky Mají ploché, měkké tělo, jsou nenápadně zabarvení. Typická je pro ně kombinace hnědé či šedé barvy. Zadeček je normálně vyvinut, bez anomálií, je zakončen dvěma dlouhými přívěsky. Na hrudi jsou umístěny tři páry nohou, které mohou být dlouhé a štíhlé nebo krátké a silné. Chodidla jsou vždy tříčlánková, články jsou stejné. Mají dva páry křídel, která jsou stejně dlouhá, zadní pár je však širší. Samečci mohou mít oproti samičkám křídla různě zkrácena. Křídla pošvatky skládají na plocho přes zadeček. Ústní ústrojí je kousací, přičemž kusadla mají prvotní tvar. Ústa jsou doplněna pětičlennými čelistními makadly a tříčlennými pyskovými makadly. Tykadla jsou dlouhá, nitkovitá.

4 Rozmnožování a vývoj Pošvatky mají zajímavý způsob namlouvání, samci tlučou zadečkem do země a samičky jim na to odpovídají. Tento tlukot vnímají pomocí smyslových orgánů, které jsou umístěny v nohách. Samičky po oplodnění shromáždí vajíčka na zadečku a nakladou je do vody. Z těch se vylíhnou nymfy. Vylíhlé larvy jsou pak prakticky stejní jako dospělí jedinci, rozdíly jsou v pozdějších stadiích nepatrné. Tyto rozdíly spočívají nejčastěji v jiném způsobu dýchání a obživy. Z toho pramení rozdíly ve vyvinutí kusadel. Jediným opravdu podstatným rozdílem jsou nevyvinutá křídla. Larvální stadium trvá až čtyři roky a během něho se larva 35krát svléká. Proměna je nedokonalá. Larvy žijí celý svůj život ve vodě, většina larev dýchá pouze povrchem těla, pouze větší druhy mají na spodní straně hrudi, zadečku nebo nohách žaberní chvosty. V posledním larválním stadiu larvy opustí vodu a vylezou na břeh, kde proběhne poslední svlečení a tím i přeměna v dospělce.

5 POTRAVA Larvy jsou zpravidla masožravci, méně často býložravci a výjimečně všežravci. Dospělci nejčastěji pouze pijí, jinak nepřijímají potravu vůbec, v takovém případě žijí ze zásob.

6 Zajímavost Zajímavým jevem je velmi malý rozvoj nervové soustavy, která je potlačena velmi rozvinutou pohlavní soustavou. Anatomickou zvláštností je fakt, že žaludek není sací, ale svalnatý. Pohlavní soustava je velmi rozvinuta, její uspořádání je podobné stonožkám a ukazuje na příbuznost se šváby.

7 Zástupci Pošvatka rybářice (Perla burmeisteriana)


Stáhnout ppt "POŠVATKY (Plecoptera)"

Podobné prezentace


Reklamy Google