Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KORÝŠI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KORÝŠI."— Transkript prezentace:

1 KORÝŠI

2 RAK ŘÍČNÍ HLAVOHRUĎ KRUNÝŘ Z CHITINU (VNĚJŠÍ KOSTRA)
2 PÁRY TYKADEL(1.PÁR VELMI KRÁTKÁ,2.PÁR DLOUHÁ PRVNÍ PÁR-KRÁČIVÉ NOHY S KLEPETY 4 PÁRY NOHOU ZADEČEK S OCASNÍ PLOUTVIČKOU

3 RAK ŘÍČNÍ-STAVBA TĚLA CÉVNÍ SOUSTAVA- OTEVŘENÁ.
DÝCHACÍ SOUSTAVA- ŽÁBRY. VYLUČOVACÍ SOUSTAVA- TYKADLOVÉ ŽLÁZY NA DELŠÍCH TYKADLECH. NERVOVÁ SOUSTAVA-ŽEBŘÍČKOVITÁ, STATOCYSTA-URČUJE POLOHU TĚLA RAKA, SLOŽENÉ OČI. ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA- ODDĚLENÉ POHLAVÍ. TRÁVICÍ SOUSTAVA- ÚSTNÍ OTVOR, JÍCEN, ŽALUDEK, KRÁTKÉ STŘEVO.

4 RAK ŘÍČNÍ Indikátor čistých vod. Dorůstá až do25 cm.

5 RAK BAHENNÍ Žije i v mírně znečištěných vodách.
Potrava-drobní živočichové i rostlinné zbytky. Loví v noci. V ČR nepůvodní druh zavlečen z Polska.

6 HUMR EVROPSKÝ Až 70 cm, několik kilogramů, 30 let.
Žije při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Lov v noci-klepety sbírá potravu z mořského dna. Barva zelená-po uvaření je červený. Delikatesa.

7 LANGUSTA OBECNÁ Nemá klepeta. 50 cm. Noční lovec.
Hospodářský význam-potrava.

8 KRAB OBECNÝ Žije na pobřeží moří. Oválný plochý krunýř
Některé druhy mají nesouměrně vyvinutá klepeta – jedno bývá větší.

9 KORÝŠI TVOŘÍCÍ PLANKTON
HROTNATKA OBECNÁ BUCHANKA OBECNÁ Řád-perloočky. 3-4 mm. Na tykadlech druhého páru jsou veslovací brvy-umožňují pohyb. Lupínkovité žábry. Řád-buchanky. 2 páry tykadel, chitinový krunýř, konec těla zakončen vidličkou. Dýchání celým povrchem těla.

10 SHRNUTÍ –zástupci korýšů Zapiš!
Sladkovodní vody- rak říční- indikátor čistých vod. rak bahenní- nepůvodní, může žít i v mírně znečištěné vodě. V mořích-langusta obecná, humr evropský-hospodářský význam (potrava). Krab obecný- potrava, široká hlavohruď, klepeta nerovnoměrně vyvinuta, žije na pobřeží. Plankton-potrava pro ryby-hrotnatka obecná- dýchá žábrami, buchanka obecná- dýchá celým povrchem těla.

11 PROCVIČOVÁNÍ KORÝŠI Z jaké látky je tvořen krunýř raka?
Proč se rak svléká? Jak je rozčleněno tělo raka? Jak rak dýchá? K čemu slouží statocysta? Jak se rak rozmnožuje?

12 PROCVIČOVÁNÍ KORÝŠI- ŘEŠENÍ
Z jaké látky je tvořen krunýř raka? Chitin. Proč se rak svléká? Krunýř neroste, časem se svléká a roste krunýř nový, větší. Jak je rozčleněno tělo raka? Hlavohruď, 2 páry tykadel, zadeček s ocasní ploutvičkou, 5 párů nohou, první kráčivý pár má klepeta. Jak rak dýchá? Žábrami. K čemu slouží statocysta? Smyslový orgán, informuje raka o poloze těla. Jak se rak rozmnožuje? Pohlavní dvojtvárnost, samička klade až 200 vajíček a přilepuje je na zadeček.

13 DĚKUJI ZA POZORNOST

14 Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 1 pro 6. ročník základní školy. Praha : SPN, 2004, 103 s., ISBN 80–7235–068–4 Použité klipart-soubor programu Microsoft PowerPoint


Stáhnout ppt "KORÝŠI."

Podobné prezentace


Reklamy Google