Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová."— Transkript prezentace:

1 Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová

2 Stavba těla hmyzu saranče modrokřídlá
složené hruď páry oko křídel tykadla hlava zadeček 3 páry končetin

3 Části těla saranče modrokřídlé
1. hlava - smyslové orgány - složené oči - tykadla (čich, hmat) - ústní ústrojí kousací 2. hruď – nese 2 páry křídel a 3 páry článkovaných končetin 3. zadeček

4 Stavba těla hmyzu Hmyz patří mezi bezobratlé živočichy. Povrch těla je vyztužen chitinem, který tvoří vnější kostru – upínají se na ni svaly, které umožňují hmyzu pohyb. Dýchání – vzdušnice, které se nachází v každém článku hrudi a zadečku – přivádí kyslík přímo k jednotlivým vnitřním orgánům.

5 Rozmnožování hmyzu Jedinci jsou odděleného pohlaví.
Vývin je nepřímý a prochází proměnou : a) nedokonalou - vajíčko → larva → dospělý jedinec - larva se od dospělého jedince liší velikostí, chybí ji vyvinutá křídla a pohlavní orgány (saranče, kobylka, …) b) dokonalou - vajíčko → larva → kukla → dospělý jedinec - larva se vůbec nepodobá dospělému jedinci (včela, slunéčko sedmitečné, …)

6 Přizpůsobení hmyzu Ústní ústrojí
Přizpůsobilo se přijímané potravě a vytvořilo se 5 základních typů: 1) kousací (brouci, sarančata, kobylky) 2) lízavě sací – jazýček (včela) 3) sací – sosák (motýli) 4) bodavě sací (komár) 5) lízací - moucha

7 Přizpůsobení hmyzu Končetiny
1. noha kráčivá (brouk) 2. noha sběrací (včela) - košíček, kartáček 3. noha záchytná (veš) - zakončena háčkem 4. noha plovací 5. noha hrabavá (krtonožka) 6. noha skákací (saranče) 7. noha s přísavným polštář- kem na chodidle (moucha)

8 Opakování 1. K šipkám doplň části těla hmyzu: zadeček 2 páry křídel
hlava složené oko tykadla hruď 3 páry končetin

9 Opakování 2. Doplň: Tělo hmyzu se skládá ze __částí: _______________ .
Pohyb zajišťuje __ párů končetin a 2 páry ________ . Na hlavě najdeme tyto smyslové orgány: ___________________ a ____________________ . Hmyz dýchá _____________________ . 3. Jaký je rozdíl mezi nymfou a dospělou sarančí? O jaký způsob proměny se tu jedná?


Stáhnout ppt "Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová."

Podobné prezentace


Reklamy Google